Yellowstone Milli Parkı (Yellowstone National Park), Amerika’nın “Idaho, Wyoming ve Montana” eyaletlerinin kesiştiği noktada yer alır. 1 Mart 1972’de Devlet Başkanı Ulysses S. Grant‘ın imzasıyla ABD’nin ve dünyanın ilk ulusal parkı olmuştur. Kurulduğu 8.987 km² alan içerisinde vahşi yaşamı koruması ile ünlenmiş olan park günümüzde binlerce bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Dünyanın ilk ve en eski ulusal parkı olma özelliği taşıyan Yellowstone Milli Parkı’nın topraklarının çok büyük bir kısmı (%96) Wyoming eyaletinde bulunmak ile birlikte geri kalan kısmı ise Idaho ve Montana eyaletleri içerisinde yer alıyor.

yellowstone-golu
Yellowstone Gölü

Yellowstone Milli Parkı, özellikle sınırları içerisinde barındırdığı çok sayıda gayzer ile Dünya genelinde tanınıyor. Kapladığı devasa alan ile birlikte görenlerin hafızalarından uzun süre çıkaramayacağı manzaralara tanıklık eden bu milli park gezegenimizin sıcak su kaynaklarının neredeyse yarısını bünyesinde barındırıyor. Yellowstone üzerinde çalışan uzmanlara göre bu parkta yer alan sıcak su kaynaklarının sayısı 10.000’i geçiyor. Küçük mavi gezegenimizin sınırlı tatlı su kaynakları ve yeraltı havzası düşünüldüğünde parkın coğrafi çeşitlilik ve termal kaynak bakımından ne derece önemli olduğu daha iyi anlaşılıyor. Yellowstone Milli Parkı’nı keşfederken 300’den fazla gayzerin bulunduğu termal bölgeye giderek suda bulunan bakterilerin etkisi ile gökkuşağını yeryüzüne indiren rengarenk termal suları görebilirsiniz. Parkın özellikle bu bölgesini fotoğraf makineniz yanınızda olmadan gezmek istemeyecekseniz. Böylesine devasa bir doğal yaşam alanı içerisinde yalnızca sıcak su kaynaklarının bulunduğunu düşünmek büyük bir hata olur elbette. Park içerisinde irili ufaklı yapıları ile dikkat çeken ve ziyaretçilerine görsel şölen sunan 290’dan fazla şelale yer alıyor. 

Yellowstone Mili Parkı’nın En Çok Ziyaret Edilen Noktaları

Dağlar, göz alabildiğince uzanan yeşil alanlar, akarsular, şelaleler, gayzerler ve içerisinde barındırdığı çok daha fazla doğa ögesi ile Yellowstone Milli Parkı Dünyanın en çok ziyaret edilen ulusal parkları arasında başı çekiyor. Resmi rakamlara göre park 2010 içerisinde 3.7 milyon ziyaretçiyi ağırlayarak gene kendisine ait olan 2009 yılındaki 3.2 milyon ziyaretçi rekorunu kırmış. Kısa bir tatil düşünüldüğünde elbette bu devasa parkın tamamını gezmek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle Dünya’nın farklı köşelerinden ziyaretçilerin park içerisinde en çok tercih ettiği noktaları bilerek kendinize rehber edinebilirsiniz. Resmi rakamlara göre Yellowstone Milli Parkı’nda en çok ziyaretçi alan noktalar;

Yellowstone Milli Parkı - Şelale
Yellowstone Milli Parkı – Şelale
  • Old Faithful
  • Grand Canyon of Yellowstone
  • Madison
  • Mammoth Hot Spring
  • Mud Volcano
  • Norris
  • West Thumb
  • Yellowstone Lake
  • Fishing Bridge
  • Lower-Upper Falls 

şeklinde sıralanıyor. Bu noktalar içerisinde “Old Faithful” gayzerine özellikle dikkat çekmek gerekiyor. Yaklaşık olarak her 91 dakikada birçok yüksek sıcaklıkta suyu ve buharını püskürten bu gayzer uzmanlar tarafından gezegenimizin en önemli gayzerlerinden biri olarak görülüyor. 

Yellowstone Milli Parkı’nda Ekolojik Çevre  

Dünya’nın ilk ve doğal yaşam koruma alanı olan Yellowstone Milli Parkı içerisinde 1100’den fazla yerli bitki ve aynı zamanda 200’den fazla egzotik bitki kendisine yaşam imkanı sağlıyor. Bu devasa park yalnızca binlerce bitkiyi bünyesinde misafir etmiyor elbette. Park içerisinde memeliler, kuşlar, balıklar ve sürüngenlerin yüzlerce türü vahşi doğa koşullarında yaşıyor. Yellowstone Parkı’nı gezerken bölgede en yaygın olarak görülen, “Kuzey Amerika boz ayısı, Amerikan kara ayısı, bizon, Kanada geyiği, antilop, çakal ve vaşak” gibi hayvanlardan biri ile karşılaşmanız son derece muhtemel. Parktaki sıcak su kaynakları bitkilerin yetişmesine son derece yardımcı olduğu için burada yaşayan hayvanlarda çok fazla yiyecek sıkıntısı çekmeden hayatlarına devam edebiliyorlar. Ancak özellikle son yıllarda ayıların insanlardan korkmayarak parkta bulunan çöp kutularını karıştırmasına karşın park yönetimi bu konu ile ilgili özel kararlar uyguluyor. 

Yellowstone Milli Parkı Gezilecek Yerler

Gayzer Havzası
Gayzer Havzası

Devasa Yellowstone Milli Parkı içerisinde göz alabildiğince uzanan kanyonlarda doğa yürüyüşü yaparken 300’den fazla gayzere ev sahipliği yapan parkın sıcak su kaynaklarını gezebilir, vahşi yaşama hiç olmadığı kadar yakından tanıklık edebilirsiniz.

Park içerisinde görmeniz gereken en önemli noktaların başında Yukarı Gayzer Havzası gelir. Bu bölüm 150’den fazla sıcak su kaynağına ev sahipliği yapması ile birlikte dünyaca ünlü “Old Faithful” gayzerini de bünyesinde barındırır. Eğer zamanınız varsa ortalama 90 dakikada bir sıcak su püskürten bu gayzerin oluşturduğu görsel şöleni izleyebilirsiniz. 

Yellowstone Milli Parkı’ndaki ikinci rotanız Midway Gayzer Havzası olabilir. Bu sıcak su kaynağı içerisinde barındırdığı bakteriler nedeni ile renkli suları ile tanınır.

Buffalo Çiftliği
Buffalo Çiftliği

Eğer vahşi yaşamı daha yakından gözlemlemek istiyorsanız rotanızı Lamar Vadisi’ne çevirebilirsiniz. Parkın bu bölümünde oldukça büyük olan yer alır. Park içerisinde vahşi yaşamı daha yakından gözlemlemenizi sağlayan bir diğer bölüm ise Hayden Vadisi bölgesidir.

Park içerisinde yeşilin mavi ile buluştuğu noktayı görmek isterseniz rotanızı kesinlikle Yellowstone Gölü’ne çevirmelisiniz. Kuzey Amerika’nın en büyük gölü olarak bilinen bu göl kış mevsiminde donuyor bu nedenle bahar ve yaz aylarında ziyaret etmek daha akılcı duruyor. Bahar ve yaz aylarında gölde balık tutabilir, kanolar ile hareket ederek parkı gezebilirsiniz. 

NeredenNereye.com tüm Türkiye’ye sağlıklı ve mutlu günler diler!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin