Japonya, hiç şüphesiz Uzak Doğunun en ilgi çekici ülkelerinden bir tanesi. Bunun bir çok nedeni olmasının yanında başta tüm gelişmişliklerine rağmen kendi içerisinde korumayı başardıkları ilginç kültürleri ve gelenekleri geliyor. Hem global anlamda tüm dünya ile sağlam ilişkiler yürüten hem de geleneklerinden asla vazgeçmeyen Japon toplumu, kültürü, saygı anlayışı, çevre tutumu, sanatı gibi bir çok konuda batıda asla göremeyeceğiniz olasılıklar sunuyor. Özellikle tüm dünyayı etkiledikleri anime kültürü, son zamanlarda yükselişte olan sinema anlayışları, tüm dünyada marka haline getirmeyi başardıkları teknolojik ürünleri ile kendilerine büyük bir hayran kitlesi oluşturmuş durumdalar.

Malumunuz Japonya, 2.Dünya Savaşı sonunda iki atom bombası saldırısı ile yıkılmıştı. Bu saldırılardan sonra savaşa sonuçlanıp mağlup çıktığında ise dünyanın en zor durumda olan ülkelerinden biri konumunda yer alıyordu. Ancak hayranlık uyandırıcı şekilde dizayn ettikleri eğitim sistemleri, ekonomik yatırımları, sanayi üretimleri ile kısa zamanda dünyanın ekonomik olarak en güçlü ülkelerinden biri haline gelmeyi başardılar. Dünya piyasasına hemen hemen her alanda marka ürünler yerleştirerek ülkeleri üzerinde de bir hayran kitlesi oluşturmuş durumdalar. Tüm bu başarılarının yanı sıra Japonya, yaklaşık 6800 adadan oluşan genç jeolojik bir yapılanma üzerine kurulmuş, el değmemiş adaları sayesinde doğal güzellikleri ile de ön plana çıkan bir ülke. Bugün Uzak Doğunun bu kendine özgü ülkesini ziyaret etmek isteyen gezginler için Japonya hakkında 9 ilginç gerçeği listeliyoruz.

Depremler oldukça sıradan geliyor…

Jeolojik zaman çizelgesi düşünüldüğünde Japonya genç bir coğrafi oluşum olarak karşımıza çıkıyor. İki büyük levhanın arasında kalan bölgede haliyle fay hattından geçilmiyor desek yeridir. Bu nedenle tektonik hareketlerin sıklığı tüm dünyada biliniyor. Ancak şaşırtıcı durum rakamlar. Japonya’da yıl içerisinde küçüklü büyüklü 1500’ün üzerinde deprem oluyor. Bu durum ile oldukça başarılı şekilde başa çıktıklarını söylemek gerek.

Su ürünlerini seviyorsanız tam sizlik

Dünya üzerinde su ürünleri çeşitleri süslenmiş menüleri en çok bulabileceğiniz nokta Japonya. Elbette bunda ada ülkesi olmalarının payı çok büyük. Halkın yaş ortalaması en yüksek olan ülkelerden bir tanesi aynı zamanda. Elbette bunun üzerinde yaşam standartları, sağlık hizmetlerinin de etkisi büyük.

Geç kalmayan tren

Özellikle büyük şehirlerde toplu taşıma ve zamanlama tam bir kaos ortamı yaratabiliyor biliyorsunuz. Japonya bu konudaki hassasiyeti ile de hayranlık topluyor. Ülkede trenler ve toplu taşıma araçları neredeyse hiç geç gelmiyor. Yakın zamanda 29 saniyelik bir gecikme yaşadığı için yolculardan özür dileyen tren işletmesi sosyal medyanın gündemine oturmuştu hatırlarsanız.

200 dolarlık karpuz

Kolay taşınabilmesi için üretilen kare karpuzlar, Japonya’ya özel. Bu karpuzlarının tanesinin fiyatı bazı bölgelerde 200 dolara kadar çıkabiliyor.

Genç nüfusun yerini evcil hayvanlar alıyor

Refah seviyesi yüksek toplumlarda genç nüfus oranı bir hayli düşük oluyor. Japonya’da ise grafik eksi rakamlara doğru ilerlemekte. İnsanlar çocuklar yerine evcil hayvanları tercih ediyor. Resmi rakamlara göre bugün Japonya’da kayıtlı evcil hayvan sayısı 21 milyonu buluyor.

Kedi kafeler ve şanslı kara kediler

Genç nüfusun yerini evcil hayvanlar almaya başladığından ülkedeki kedi ve köpek sayısı oldukça fazla. Haliyle fırsatı gören girişimciler bu durumdan yararlanıyor. Japonya’da özellikle şehirlerde sıklıkla kedi kafeler görmek mümkün. Siz çayınızı, kahvenizi yudumlarken kediniz de diğer kedilerle birlikte oyun oynayabiliyor. Ayrıca ülkede kara kedilerin şans getirdiğine inanıldığından çok sayıda kara kedi görmeniz de mümkün.

İş başında uyuyan insanlar

Japonya’da iş başında uyuyan insanlar görürseniz, uyandırmayın. Zira bu onların kültüründe oldukça özverili çalışıp fazlası ile yorulmuş olmayı temsil ediyor ve düşündüğünüzün tam aksine saygı duyulan bir davranış.

Anime cenneti…

Animelerin hem dünyada hem de ülkemizde oldukça büyük bir hayran kitlesi var. Gerek yaratıcı senaryoları gerekse şaşırtıcı çizimleri ile anime tam bir sanat dalı diyebiliriz. Japon kültürü ise anime sanatının tam kalbinde yer alıyor. Dizi kültüründen çok daha yaygın olduğunu kolaylıkla söyleyebilirsiniz. Zira ülkede yıl içerisinde yaklaşık yarım milyar kopya anime serisi basılıyor.

Okunoshima Adası

Okunoshima Adası oldukça etkileyici bir hikayeye sahip. İkinci dünya savaşında kimyasal silahlardan etkilenen Japonlar, kendileri de kimyasal silah üretmek için bu adayı kullanmışlar. Adada tamamen boşaltılıp kobay olarak kullanılabilmeleri adına tavşanlara bırakılmış. Ancak savaş sonrasında çalışmalar durdurulunca adayı tavşanlar basmış. Ne var ki, çalışkan Japonlar bu güzel adayı yıllar içerisinde yeniden turizme kazandırmayı başarmışlar.

Japonya’yı ve keşfedilmeyi bekleyen pek çok yanını daha yakından görmek için yolculuğa NeredenNereye.com üzerinden alacağınız bir uçak bileti ile başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin