Üsküp, Avrupa sınırları içerisinde yer alan Makedonya’nın başkenti olarak karşımıza çıkıyor. Modern dönem ile birlikte mimari yapılanmanın kıtanın dört bir yanını kapladığı günümüzde Üsküp, tarihin ve doğal güzelliklerin birlikte yaşatıldığı, sevilen turistik bir şehir olarak ziyaretçilerini bekliyor. Makedonya, günümüzde çok bilinen bir seyahat noktası olmasa da Büyük İskender ile tarihe adını kazıyan bir medeniyet olarak geçmişin ilkel dönemlerinden günümüze uzanan köklü bir yapılanması var. Günümüzde Avrupa’nın geneline hakim olan modern mimari yapılanmalardan ziyade şehir çok daha geleneksel bir havada kendini gösteriyor. Şüphesiz, bunun en önemli nedeni dönemin güçlü devleti olan Osmanlı himayesinde geçirdiği yıllar ve bu yıllar boyunca iskan politikası nedeniyle bölgeye yerleştirilen Türk göçmenler. 

Türkiye’den Avrupa ziyareti yapmak isteyenler için Üsküp son derece uygun bir seyahat rotası olarak karşımıza çıkıyor. Küçük bir şehir olması ve Avrupa’nın diğer turizm noktalarına nazaran çok daha uygun fiyatlarla gezilebilmesi nedeniyle çokça tercih ediliyor. Üstelik bu kendine özgü küçük şehri gezmek için çok fazla zaman ayırmanıza da gerek yok. İki günlük bir tatil planı içerisinde şehri rahatlıkla gezebiliyorsunuz. NeredenNereye.com ailesi olarak siz sevgili ziyaretçilerimiz için Avrupa’nın bu ilgi çekici küçük şehri Üsküp’te gezilecek yerleri kısaca derledik. 

Çifte Hamam 

 I.Bayazıd döneminde yapılan Çifte Hamam, Üsküp’te Osmanlı döneminden kalma en önemli eserlerden biri olarak görülüyor. Tarihi kayıtlara bakıldığı zaman yapıyı Sadrazam Davud Paşa’nın yaptırdığı ortaya çıkıyor. 1487 -1492 yılları arasında yapıldığı bilinen yapı, hizmete açıldığı günden bu yana yaşadığı talihsiz olaylar nedeniyle birkaç kez restore edilmek zorunda kalmış. Ancak, oldukça iyi şekilde düzenlenen restorasyon çalışmalarıyla günümüzde son derece iyi durumda olduğunu söylemek mümkün. Hamam, 1963 yılında yaşanılan büyük deprem sırasında fazlasıyla zarar gördüğü için büyük çaplı bir yenilenmeden geçirilmiş. Bu işlem sırasında farklı bölümler yapıya eklendikten sonra hamam günümüzde Makedonya Ulusal Sanat Galerisi olarak kullanılıyor. 

Üsküp Sanat Köprüsü 

Üsküp Sanat Köprüsü ülke topraklarında oldukça değer verilen bir eser olarak karşımıza çıkıyor. 2014 isim bir proje kapsamında yapılan köprüde 29 tane enfes heykel bulunuyor. Bu heykellerin hepsi Makedonya’nın önemli bilim ve sanat insanları anısına yapılmış. Bu nedenle de köprüye son derece ehemmiyet gösteriliyor. Ülkenin tarihine meraklı olan ziyaretçiler de Sanat Köprüsü’ne uğramadan şehirden ayrılmıyor diyebiliriz. Hem yer hem de yabancı ziyaretçilerin en çok tercih ettiği turistik noktalardan biri olan Üsküp Sanat Köprüsü girişi yalnızca yayalara açık. Bu nedenle huzur içerisinde rahatlıkla bir gezi yapabiliyorsunuz. 

Üsküp Şehir Müzesi 

Baştan sona Üsküp tarihini yansıttığını söyleyebileceğimiz Üsküp Sanat Müzesi, eski tren istasyonu içerisinde bulunuyor. Makedonya tarihine tanıklık etmenin en kolay yolunu sunan müze hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Eski bir tren istasyonunun müzeye çevrilmesi ile 1949 yılında hizmete açılan müze içerisinde çok sayıda Balkan tarihi kalıntılarını görebiliyorsunuz. Tarihi eserlerin yanı sıra Makedonya’nın ünlü sanatçılarının eserlerine de müze içerisinde yer veriliyor. 

Makedonya Meydanı 

İstanbul’un Taksim Meydanı ile mukayese edebileceğiniz Makedonya (Üsküp) Meydanı, ülkenin en hakaretli noktalarından bir tanesi. Özenle tasarlanmış ulaşım sistemi sayesinde meydanda gezinti yaptıktan sonra, şehrin gitmek istediğiniz herhangi bir noktasına kolaylıkla ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Kelimenin tam anlamı ile şehrin merkezi olan Makedonya Meydanı, aynı zamanda Üsküp’ün kalbi olarak da nitelendiriliyor. Şehrin en kalabalık meydanı olan bu bölgede, çok sayıda restoran, kafe, alışveriş merkezi bulunuyor. Mimari açıdan gözlerimize hitap eden bu meydanı gezerken Makedonya lezzetlerinin tadını çıkarabilir, sevdikleriniz ve kendiniz için doyasıya alışveriş yapabilirsiniz. 

Vodno Dağı Seyir Tepesi 

Balkan ülkeleri modern Avrupa’nın en harika doğal güzelliklerine sahip bölgeleri olarak biliniyor. Makedonya da doğanın bu oldukça cömert davrandığı coğrafyadan nasibini alan yerlerden bir tanesi. Ülkeye düzenlediğiniz bir gezi de Üsküp’te bulunan Vodno Dağı Seyir Tepesi’ne giderek seyahat anılarınızı ölümsüzleştirmek yerinde olacaktır. Tanıklık ettiğiniz eşsiz Makedonya manzarası özellikle güneşin doğuşuna ve batışına tanıklık etmek isteyenler için eşsiz manzaralara ev sahipliği yapıyor. Deniz seviyesinde 1.066 metre yükseklikten bulunan Vodno Tepesi bu özelliği nedeniyle şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği turistik noktalarında başında geliyor. 

Matka Kanyonu 

Treska ve Vardar nehirlerinin arasında bulunan Matka Kanyonu, Balkan coğrafyasının eşsiz doğasına yakından tanıklık edebileceğiniz en güzel alanlardan bir tanesi. Kanyon boyunca çok sayıda bulunan su altı mağaraları ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Elbette tatiliniz sırasında farklı doğa sporlarını deneyimlemek istemeniz son derece normal. Merak etmeyin, Makedonya ziyaretiniz sırasında Matka Kanyonu içerisinde yapabileceniz çok sayıda doğa sporu da bulunuyor. 

Matka Kanyonu boyunca 10 tane mağaranın yanı sıra manzarasında huzur bulabileceğiniz çok sayıda göl de bulunuyor. Çok sayıda gezebileceğiniz yer bulunan bu kanyon içerisinde ziyaretçilerin dinlenip manzaranın tadını çıkarması için kafe ve restoranlar da yer alıyor. Eşsiz manzaraları ile ziyaretçileri büyüleyen gölleri yakından tanımak isterseniz küçük çaplı turlar düzenleyebileceğiniz sandallar da Matka Kanyonu içerisinde mevcut. Bir çok seyahat otoritesi Üsküp seyahatinizi Matka Kanyonu’nu görmeden sonlandırmamanızı istiyor. 

Türkiye’nin her yerine en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin