Türkiye hepimizin yakından bildiği gibi on binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olan ve günümüzde de bu tarihinden izler taşıyan, dünyanın tarihi ve kültürel miras bakımından en zengin ülkelerinden bir tanesi. M.Ö 12.000’li yıllara uzanan geçmişi ile tarih biliminde mihenk taşı olarak kabul edilen Göbekli Tepe, ülkemiz sınırları içerisinde bulunuyor. Doğusundan batısına, güzel ülkemizin her şehrinde hatta her ilçesinde bizden önceki nesillerden günümüze miras kalmış çok sayıda eseri görmek mümkün. Biliyorsunuz ki, Dünya’nın hemen hemen her noktasında geçmişin izlerini barındıran nadide eserler bulundukları şehirler, ülkeler ile bütünleşerek zaman içerisinde o yerin bir sembolü haline gelmiştir. Söz konusu kadim geçmişi ile onlarca uygarlığa ev sahipliği yapan Türkiye olduğunda ise hemen hemen her şehrimizde bu yapılardan bir tane görmek mümkün. Özellikle Asya ve Avrupa kıt’alarının birleşmesini sağlayan bir köprü konumunda olan, Doğu ile Batı’nın buluşma noktası, Roma, Osmanlı gibi imparatorlukların ev sahibi olan İstanbul’da zamanla şehir ile bütünleşmiş ve insanların hafızalarına kazınmış çok sayıda eseri görmek mümkün. NeredenNereye.com aile olarak bu yazımızda siz sevgili ziyaretçilerimiz için Türkiye’nin 10 sembol yapısını kısaca listeledik.

1 . Galata Kulesi 

İstanbul’un Beyoğlu semtinde bulunan Galata Kulesi, yapımından günümüze değin ziyaretçilerine şehrin 360 derecelik kuş bakışı muazzam manzarasını sunuyor. Haliyle bu tarihi yapı günümüzde İstanbul ile bütünleşmiş, neredeyse şehre ait bütün tasvirlerde kendine yer bulmuş muazzam bir sembol. Uzmanlar Galata Kulesi’nin yapımı ile ilgili olarak kesin bir tarih veremiyor olsa da kulenin Bizans İmparatoru Justinian döneminde M.Ö 507 yılında inşa edildiği tahmin ediliyor. Tarihler 1500’lü yılları gösterdiğinde, Osmanlı döneminde yaşanılan büyük çağlı bir deprem nedeni ile kule ağır hasar almış olsa da daha sonrasında II. Bayezid döneminde mimar Hayreddin tarafından yeniden inşa ediliyor. 

2 . Ayasofya

yüzyılda Bizans imparatoru olan I. Justinianus tarafından 532-537 yılları inşa ettirilen Ayasofya, İstanbul denildiğinde akla gelen ilk noktalardan bir tanesi. Şehir hakkında yazılmış birçok kitap, çekilmiş birçok dizide Ayasofya’yı görmeniz mümkün. Başlangıçta küçük bir Hristiyan bazilikası şeklinde inşa ettirilen yapı, zamanla değişime uğrayarak Hristiyanlığın en önemli yapılarından biri haline gelmiş. Özellikle içerisinde günümüze değin uzanmayı başarmış mozaikler ziyaretçilerin ilgisini çekiyor ve yapı hakkında ilginç detayları paylaşan yerli yabancı onlarca farklı kitap basılıyor. Ayasofya, ülkemize gelen yabancı turistlerin de gözdesi. İstanbul’a gelen hemen hemen her ziyaretçi tarihi yarımadanın merkezinde bulunan bu yapıyı ziyaret etmeden geri dönmüyor diyebiliriz. Muhteşem mimari yapısı ve tarihe ışık tutan mirası ile Türkiye’de mutlaka görmeniz gereken noktalardan bir tanesi. 

3 . Kız Kulesi 

Listemizde gene İstanbul’da geçen dizi ve filmlerin geçiş sahnesi olarak bol bol kullandığı bir yapı olan Kız Kulesi yer alıyor. Şehrin en eski yapılarından biri olan Üsküdar’ın Salacak Sahilinde yer alan Kız Kulesi, günümüzde bir restoran olarak da hizmet veriyor. Bir yandan damak tadınızı tatmin eden doyurucu bir yemek yerken diğer yandan boğazın ihtişamlı manzarasının tadını çıkarabiliyorsunuz. Kız Kulesi’nin M.Ö 5. yüzyıl dolaylarında ilk olarak Yunanlılar tarafından inşa edildiği düşülüyor. Daha sonrasında ise boğaza hakim olan bu yapı Bizans ve Osmanlı tarafından farklı amaçlar ile kullanılarak günümüze değin ulaşmayı başarmış. Kız Kulesi hakkında farklı kaynaklarda rivayet edilen oldukça ilgi çekici hikayelerde bulunuyor. 

4 . Anıtkabir

Türk ulusunun cumhuriyeti ve onunla birlikte gelen tüm kazanımları borçlu olduğu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının bulunduğu Anıtkabir, günümüzde Ankara ile özdeşleşmiş sembol bir yapı. Atatürk’ün ölümünün ardından bir süre sonra inşa edilen bu yapı, Türkiye’de düzenlenen bir mimarlık yarışması neticesinde tamamlanıyor. Yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen yapı özellikle 10 Kasım gibi önemli günlerce yerli ziyaretçiler tarafından dolup taşarak Atatürk’e olan saygı gösterilerine şahitlik ediyor. Yolunuz Ankara’ya düştüğünde ulus olarak ödenmesi zor borçlarımızın olduğu Mustafa Kemal’in ebedi mabedini ziyaret etmek yerinde olacaktır. 

5 . Saat Kulesi 

İzmir, İstanbul ve Ankara ile birlikte Türkiye’nin en gelişmiş şehirlerinden bir tanesi. Nüfusu, Ege kıyılarında yer alan küçük ülkelere eşit olan bu şehir özellikle Antik dönemin en önemli ticaret merkezlerinden, şehir devletlerinden biri olarak biliniyor. Bugün İzmir’in merkezi olarak kabul edilen Konak Meydanında yer alan Saat Kulesi 1901 yılında Vezir Sait Paşa tarafından yaptırılmış. Kulede yer alan saatin kendisi son Alman İmparatoru ve Prusya Kralı olan II. Wilhelm’den Türkiye’ye bir hediye olarak gönderilmiş. 

6 . Efes Antik Kenti

Türkiye’nin en gözde şehirlerinin başında gelen İzmir’in özellikle antik dönemde de büyük şehir devletlerinden biri olduğunu söylemiştik. Bu nedenle günümüzde İzmir’de irili ufaklı pek çok antik kent bulunuyor. Şüphesiz bunlardan Efes Antik Kenti dünya genelinde İzmir ile özdeşleşmiş ve şehrin sembol yapılarından biri haline gelmiş durumda. Akdeniz Bölgesi’nin en büyük antik yerleşim alanlarından biri olan Efes içerisinde Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı’nın kalıntılarını da görmeniz mümkün. 

7 . Ulu Cami 

Bursa’da yer alan Ulu Cami, şehrin tam merkezinde yer alıyor diyebiliriz. İslam mimarisinin harika örneklerinden biri olan Ulu Cami’de iki yüksek minare ve 20 kubbe bulunuyor. Bu tarihi cami Mekke, Medine, Kudüs ve Şam’dan sonra İslam dünyasının en önemli camilerinden biri olarak görülüyor. 1399 yılında yapılan cami takvimler 2014 yılını gösterdiğinde UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiş durumda. Özellikle Selçuklu dönemi mimarisi konusunda ilginiz varsa Türkiye’de görmeniz gereken başlıca noktalardan bir tanesi. 

8 . Aspendos Tiyatrosu

Antalya sahip olduğu doğal ve tarihi güzellikler bir de bunların üzerine muhteşem Akdeniz iklimi ile birlikte ülkemizin bir numaralı turizm şehirlerinden bir tanesi. Her yıl özellikle yaz döneminde dünyanın farklı noktalarından ziyaretçilerin dolup taştığı Antalya’da yer alan Aspendos Tiyatrosu, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen antik eserlerinin başında geliyor. Antalya’nın Serik ilçesi, Belkıs Köyü’nde bulunan tiyatro, Roma İmparatoru Marcus Aurelius döneminde 2. yüzyılda inşa edildiği biliniyor. 

9 . Göbekli Tepe 

Ülkemizin on binlerce yıllık geçmişi boyunca birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığından yazımızın başında bahsetmiştik. Göbekli Tepe bunun günümüzdeki en büyük kanıtı olarak karşımıza çıkıyor. Şanlıurfa ilimizde bulunan yapının tarihi M.Ö 10.000’li yıllara kadar uzanıyor. Dünya tarihinin anlaşılmasını hatta yeniden şekillenmesine neden olan yapının keşfi ile birlikte hemen ardında 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesi bir oldu diyebiliriz. 

10 . Balıklıgöl 

Şanlıurfa’da, Halil’ur Rahman Cami’nin bitişiğinde Balıklıgöl, Müslüman toplumlar için oldukça büyük önem arz ediyor. Ancak yalnızca Müslümanlar için değil aynı zamanda üç semavi dinin de ortak öğretilerinin burada yaşandığına inanılıyor. Şanlıurfa’nın halk arasında peygamberler şehri olarak anılmasının da nedeni Balıklıgöl ile daha yakından anlaşılıyor. Hepimizin bildiği gibi Balıklıgöl ile ilgili anlatılarda Hz. İbrahim’in burada ateşe atıldığı ve ateşin bir anda suya dönerek, ateşin için kullanılan odunların da balığa dönüştüğüne inanılır. 

Şehirler ile özdeşleşmiş sembol yapılar bakımından son derece zengin olan Türkiye’deki bu değerleri anıtları en kısa zamanda keşfetmek için Türkiye’nin her yerine en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin