Türkiye’nin ne denli zengin bir tarihi olduğunu her yazımızda belirtiyoruz. Coğrafi olarak genç bir oluşum olarak nitelendirilen Anadolu toprakları, insanların en ilkel dönemlerinden günümüze çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu denli derinliğe sahip köklü geçmişinin izlerini günümüze taşımayı başarmış. Günümüzün modern koşullarına ulaşmadan önce insanlığın tüm ticaret işleyişinin yönetildiği devasa ticaret yolları özellikle Anadolu topraklarının tanıklık ettiği ticaret merkezleri olmuş. Tarihin önemli uygarlıkların hüküm sürdüğü Anadolu toprakları geçmişten günümüze ticaretin en önemli merkezlerinden biri olmuş.

Asırlar önce ticaret işleyişinin aksamadan devam etmesi için devasa ticaret yolları üzerine kurulan hanların bir kısmı günümüzde hala faaliyet göstererek bulundukları bölgede ticaret hayatının canlı kalmasını sağlıyor. Türkiye’nin tarihine ışık tutan hanlar, tarihi çarşılar yurt dışından gelen birçok yabancı turistin ilgisini çekerek ülkemize turizm gelirine katkı sağlamaya devam ediyor. NeredenNereye.com ailesi olarak Türkiye’nin farklı noktalarına ticaret faaliyetine devam eden 5 harika tarihi çarşıyı kısaca derledik.

1 . Kapalıçarşı – İstanbul

Kapalıçarşı’nın yapılması ile ilgili olarak tarihçilerin ortaya sürdüğü iki farklı tez bulunuyor. Bunlardan ilkine göre Kapalıçarşı 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından sıfırdan yapılıyor. Ortaya konan diğer teze göre ise; çarşının iç kısmı Bizans döneminden kalma bir yapıya ait. Ancak her iki teze göre de günümüzde bildiğimiz Kapalıçarşı’nın yapım tarihi 1461 olarak kabul ediliyor. Bu muhteşem yapı inşasından bu yana İstanbul’un en önemli ticaret merkezlerinden biri olarak faaliyet göstermiş. Daha sonraki yıllarda farklı padişahların yaptıkları eklemelerle çarşı genişledikçe genişlemiş ve 61 sokak ve 4.000 civarında da dükkanın bulunduğu 31.000 m2’lik bir kompleks haline evrilmiş.

1461 yılında yapıldığında tamamı ahşap olarak inşa edilen çarşı her dönemde yangın tehdidi ile karşı karşıya kalmış. Ne yazık ki, tarihi boyunca farklı dönemlerde büyüklü küçüklü birçok yangın atlatmış. Ancak tahta geçen birçok Osmanlı padişahının yaptırdığı onarımlar ve eklemeler ile günümüze kadar gelmeyi başarmış. 1990’lı yıllara kadar oldukça canlı bir ticaret hayatına sahip olan Kapalıçarşı daha sonrasında ülkemizde AVM kültürünün de başlaması ile birlikte biraz daha dingin hale gelmiş diyebiliriz. Ancak hala piyasada kolay kolay bulamayacağız otantik ürünlere onlarca dükkanında ev sahipliği yapıyor.

2 . Tarihi Kemeraltı Çarşısı – İzmir

 

İzmir’de alışverişin kalbinin attığı noktalardan biri olarak karşımıza çıkan Kemeraltı Çarşısı 5 km2 alan üzerine kurulu 15 binden fazla dükkanı ile dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi olarak biliniyor. Özellikle yabancı turistlerin çokça ziyaret ettiği bu çarşıda özellikle otantik hediyelik eşyalar dikkat çekiyor. Bu devasa çarşının içerisinde kaybolmamak mümkün değil. Aradığınız her türlü ürünü bulabileceğiniz onlarca dükkan nesillerdir ticaret ile uğraşan ailelere ait ve işlerini son derece iyi yapıyorlar diyebiliriz.

3 . Bakırcılar Çarşısı – Gaziantep

Gaziantep’in ismi ile özdeşleşen ve sembolik bir alan haline gelen Şahinbey’deki Bakırcılar Çarşısı tam 400 yıllık bir tarihe sahip. Bu özelliği ile ülkemizi yurt dışından ziyaret gelen turistlerin oldukça dikkatini çekiyor. Bu çarşıda nesillerdir aile geleneklerini sürdüren bakır ustaları yer alıyor ve günümüzde hala aktif olarak çalışarak kullanımı son derece sağlıklı olan bakır ürünleri üreterek sanatlarını devam ettiriyorlar. Günümüzde unutulmaya yüz tutan bu sanata destek olmak ve birbirinden şık bakır ürünleri almak için Gaziantep ziyaretiniz sırasında Bakırcılar Çarşısı’na mutlaka uğramalısınız.

4 . Mısır Çarşısı – İstanbul

İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan Fatih’te  1660 yılından bu yana faaliyet gösteren Mısır Çarşısı, kurulduğu günden bu yana İstanbul’un ticaret hayatına yön vermeye devam ediyor. Bu muazzam çarşı içerisinde baharat, kuruyemiş, baklagiller gibi ürünler satan onlarca farklı dükkan bulunuyor. Gerek bu malzemelerin son derece kaliteli olarak burada satılması gerekse de çarşının tarihi yapısı nedeni ile yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken çarşı her yıl ziyaretçi akınına uğruyor diyebiliriz. İçerisinde yer alan onlarca belki de yüzlerce yıllık aktarlar şehrin başka herhangi bir köşesinde bulamayacağınız gıda ürünlerini sunuyor. Bu nedenle eğer özellikle endemik bitki türlerinden elde edilen gıda maddelerine ulaşamıyorsanız yönünüzü İstanbul’un tarihi Mısır Çarşısı’na çevirmelisiniz.

5 . Ulu Çarşı – Bursa  

Bursa, Türkiye’nin yeşilin ve modern mimarinin birleştiği en güzel şehirlerinden bir tanesi. Öyle ki, son yıllarda yapılan araştırmaya göre şehir Türkiye’nin en yaşanılabilir illerinden biri olarak gösterilmişti. Bir dönem Osmanlı İmparatorluğuna da başkent olarak ev sahipliği yapan bu şehir haliyle Osmanlı döneminden çok sayıda eser barındırıyor. Bursa’da yer alan Ulu Çarşı asırlardır içerisinde yer alan 100’den fazla dükkanı ile şehrin ticaret hayatına yön verirken günümüzde tarihi yapısı ile de şehre gelen turistlerin durak noktası oluyor. Tekstil alanında gelişmiş olan Bursa’da üretilen tekstil ürünlerini son derece uygun fiyatlara Ulu Çarşı içerisinde bulmak mümkün. Çarşı’da özellikle birbirinden renkli havlular satıldığı için Havlucular Çarşısı olarak da anılıyor. Ancak bu sizi yanıltmasın özellikle Türk kültüründe çeyizlik olarak nitelendirilen tekstil ürünlerinin tamamını çarşıda rahatlıkla bulmak mümkün. Bu nedenle Bursa’da evlenmeyi düşünen çiftlerin ilk durağı Ulu Çarşı oluyor.

Türkiye’nin bu birbirinden değerli çarşılarını vakit kaybetmeden ziyaret etmek için Türkiye’nin her yerine en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin