Tüm dünyada Covid -19 pandemisinin etkisinin azaldığı şu günlerde, hayat ülkemizde de giderek normale dönüyor. Havaların da ısınması ile birlikte bu durum en çok izole ortamlarda kalmaktan kurtulan seyahat severlerin işine yaradı diyebiliriz. Müzeler, dünyanın farklı noktalarında olduğu gibi ülkemizde de insanlık tarihinin farklı dönemlerinden aklımıza dahi gelmeyecek sayısız eseri sergiliyor. Uzun süreli bir tatil için olmasa da bu dönemde rahatlıkla günübirlik müze gezileri düzenlemek için son derece uygun. Genellikle müzeler söz konusu olduğunda aklımıza binlerce yıllık tarihi eserlerin sergilendiği alanlar gelse de bu her zaman böyle olmak zorunda değil. Dünyanın farklı noktalarında müzeler, insanlık tarihinin ilgi çekici hemen hemen her birikimini sergilemeyi hedefliyor. Ülkemizde de kendine özgü birikimi olan farklı müzeler bulunuyor. Bizler de NeredenNereye.com ailesi olarak sizler için Türkiye’nin 10 ilginç müzesini kısaca derledik. 

1 . Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi, Samsun

Türkiye’nin ilk imitasyon müzesi olma özelliğini taşıyan bu alan son derece değerli. Karadeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim alanı olarak kabul edilen Tekkeköy bölgesinde, döneminin yerel halkı olan Rumlara ait bir evin restore edilmesi ile temelleri atılan bu müze, günümüzde  Paleolitik ve Kalkolitik döneme ait çok sayıda eserin sergilendiği geniş bir alana yayılıyor. Tekkeköy mağaraları içerisinden günümüze dek yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde elde edilen yüzlerce eser müze içerisinde sergileniyor. 

2 . Adana Sinema Müzesi

Sinema çok sayıda insanın uzaktan ya da yakından ilgilendiği bir alan. Bu nedenle de sinema müzelerine ilgi büyük olabiliyor. Adana’da şehir yönetimi tarafından eski Adana evlerinden birini restore edilmesiyle hayata kazandırılan Adana Sinema Müzesi içerisinde, ülkemizde bölgenin sinema tarihine yön vermiş kişilere ait çok sayıda eser sergileniyor. Müze içerisinde Yeşilçam oyuncularının heykelleri, set araçları, imzalı eserler ve çok daha fazlası sergileniyor. Aynı zamanda müze içerisinde bir sinema tarihine tanıklık edebileceğiniz geniş bir sinema kütüphanesi yer alıyor.

3 . Çamlık Tren Müzesi – İzmir 

Selçuk yakınlarında yer alan bu müze, Türkiye’nin en eski demiryolu olma özelliğini taşıyan İzmir – Aydın demir hattı üzerinde konumlanıyor. Müzede açık havada sergilenen çok sayıda lokomotif yer alıyor. Bu özelliği ile Çamlık Tren Müzesi, Avrupa’nın en geniş lokomotif sergilerinden birine sahip. Alman, İngiliz, Fransız, Amerikan, İsveç ve Çekoslovak yapımı olan çok sayıda tren modeli ziyaretçilerini müze içerisinde bekliyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’e gelirken kullandığı tren de müze içerisinde yer alıyor. Müzede II. Dünya Savaşı sırasında Hitler tarafından yaptırılan gelişmiş tren modelleri de özel olarak sergileniyor. 

4 . Bodrum Sualtı Müzesi – Muğla 

Dünyanın en eski batık gemi enkazına ev sahipliği yapması nedeniyle son derece ünlü olan Bodrum Sualtı Müzesi her yıl dünyanın farklı köşelerinden ziyaretçilerini ağırlıyor. Bu nedenle dönem dönem yoğun olan müze içerisinde Yassıada, Şeytan Deresi, Balta Limanı batıkları sergileniyor. Saint Joseph şövalyeleri tarafından yapılan Bodrum Kalesi içerisinde yer alan müze, ülkemizin turizm merkezlerinden biri olan Bodrum’un son derece önemli noktalarından bir tanesi. Toplamda 14 bölümde eserlerin sergilendiği müze dünyanın en büyük Doğu Akdeniz sualtı müzesi olarak kabul ediliyor. 

5 . Baksı Müzesi – Bayburt 

Baksı Müzesi, Bayburt şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta bulunuyor ve eski adı Baksı olan Bayraktar Köyü’nün adını taşıyor. Müzenin en büyük özelliği tek bir alana yoğunlaşmadan çağdaş ve geleneksel el sanatları eserlerine bünyesinde yer vermesi. Ünlü Bayburtlu sanatçı Prof. Doktor Hüsamettin Koçan’ın isteği ile kurulan müze içerisinde sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi gibi bölümler buluyor. Müze son derece geniş bir arazi üzerine konumlandırılmış. 

6 . Rahmi M. Koç Müzesi – Ayvalık

Ülkemizin önemli turizm noktalarından biri olan Ayvalık’ta Cunda Adası’nda yer alan müze, 1873 yılında inşa edilen Taksiyarhis Kilisesi’nde bulunuyor. Verilen büyük emeklerle başlatılan restorasyon çalışmaları neticesinde günümüzdeki şekline kavuşan müze, bugün çok sayıda ziyaretçinin uğrak noktası konumunda. Ankara ve İstanbul’da bulunan Koç müzelerine benzer şekilde, dönemin izlerini taşıyan tarihi eserlerin yanı sıra teneke oyuncaklar, buharlı makineler, bez bebekler ve çok sayıda farklı eser sergileniyor. İç süslemeleri ile oldukça ilgi çekici olan müze, Ayvalık’ta görülmesi gereken noktalardan biri olarak kabul ediliyor. 

7 . Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi – İstanbul 

Yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alan kurulu olan bu müze, Türkiye’nin ilk özel çağdaş sanat müzesi olarak biliniyor. Ülkemizdeki pek çok sanatçıya yaratıcılıklarını eserlere dökme imkânı sunan bu merkez, dünyanın dört bir yanından ziyaretçilere kapılarını açıyor. Müzede dönemsel sergilerin yanı sıra yerli ve yabancı, deneyimli deneyimsiz sanatçıların ortak olarak ortaya çıkardığı Elgiz sergisi de oldukça dikkat çekiyor. 

8 . Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, İstanbul 

Nejat Çuhadaroğlu önderliğinde, çocukluk yaşlarında ortaya çıkan bir tutkunun eseri olarak bizlerle buluşan müze içerisinde yüzlerce farklı eser bulunuyor. Osmanlı dönemine ait eserlerin sergilendiği müze içerisinde en dikkat çekici bölüm ise farklı dönemlerin diaramalar şeklinde betimlendiği bölüm. Böylece genç yaşlı herkesin ilgisi tarihimize yöneltilmiş oluyor. Bu bölüm titizlik ve ince işçilik ile oluşturulmuş durumda. Gerçek ve kurgu olayların üç boyutlu olarak modellenmesi sonucu oluşturulan müzenin bu bölümü görülmeye değer bir alan.

9 . Key Museum Torbalı – İzmir

Murat ve Selim Özgörkey kardeşlerin koleksiyon tutkusunun bir ürünü olarak İzmir’in Torbalı ilçesinde ortaya çıkan bu müze, alanında dünyanın sayılı sergilerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu nedenle de her yıl dünyanın farklı noktalarından yüzlerce ziyaretçiyi ağırladığını söyleyebiliriz. Dünya genelinde 1880 ile 2011 yılları arasında üretilmiş olan yüzlerce farklı otomobil modelinin sergilendiği bu müze, dünyanın en geniş kapsamlı otomobil müzelerinden bir tanesi. Müzede 130 klasik otomobil, 40 motosiklet, 300 otomobil maskotu, 2 bin 550 tane model otomobil ve otomobil dünyasının parçası olan çeşitli obje ve eşyalar da bulunuyor.

10 . İstanbul Oyuncak Müzesi 

Ünlü şair yazar Sunay Akın tarafından kurulan İstanbul oyuncak müzesi, bizleri insanlık tarihinin çocukluğuna doğru enfes bir yolculuğa çıkarmayı hedefliyor. İçerisinde 1700’lü yıllardan günümüze dair çocuklar için tasarlanmış envaı çeşit oyuncağın sergilendiği müze yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Gerçekten kapsamlı bir koleksiyona sahip olan müze içerisinde düşlere uzanan bir patikada yolculuk yapma imkânı elde ediyorsunuz. Bu nedenle de İstanbul’un önemli kültür merkezleri arasında gösteriliyor. 

Ülkemizin dört bir köşesindeki birbirinden ilginç müzeleri en kısa zamanda ziyaret etmek için Türkiye’nin her yerine en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin