Hayatta hepimizin farklı tutkuları, düşleri, umutları olduğu su götürmez bir gerçek. Diğerlerinin yapmaya cesaret edemediği yaparak tutkularının peşine düşen ve yaptıkları ile dünya tarihine adını kazıyan çok sayıda başarılı isim ise insanları büyülüyor. Şüphesiz, kimi insanlar için de en büyük tutkuların başında deniz serüvenleri geliyor. Elbette söz konusu macera dolu deniz yolculukları olduğunda ise popüler kültüründe etkisiyle birlikte çoğumuzun aklında korsan figürü beliriyor. Kaçımız heyecanlı bir korsan öyküsü, define avcılığı ya da aksiyon dolu bir korsan filminden uzak kalabiliriz ki? Özellikle son dönemde yerli ve yabancı çok sayıda sinema, dizi yapıtının korsan hikayeleri üzerinde durmasından dolayı insanların ilgisi büyük korsanların hayat hikayelerine yönelmiş durumda. Dünyanın bir ucundan diğerine yaptıkları deniz yolculukları ile tarihe adını kazımış en büyük korsanları NeredenNereye.com ailesi olarak sizler için derledik. 

Barbaros Hayrettin Paşa

Osmanlı tarihinin belki de en büyük deniz kuvvetlerini yöneten “Hızır Reis” bizim bildiğimiz adı ile Barbaros Hayrettin Paşa, Kaptan -ı Derya ünvanına layık görülen ilk isim olarak biliniyor. Deniz hakimiyeti konusunda dilden dile dolaşan Barbaros Hayrettin Paşa, Akdeniz sularında sürdüğü hakimiyet ile biliniyor. Özellikle son dönemde yayınlanmaya başlayan ve kendisinin hayat hikayesini konu olan dizi nedeniyle insanlar tarafından merak ediliyor. Aynı şekilde denizcilik tarihimizin önemli isimlerinden biri olan Oruç Reis kendisinin abisi olmakla birlikte Akdeniz sularının kontrolünü sağlamasında Barbaros Hayrettin Paşa’ya oldukça uzun süre destekte bulunmuştur. Abisi ile birlikte 1516 yılında Osmanlı’ya hediye ettikleri bir gemiyle birlikte ikilinin Osmanlı yolculuğu başlamıştır. Sergiledikleri üstün başarıları nedeniyle Akdeniz’in bir Türk gölü olmasına olanak sağlamış ve deniz hakimiyetimizi son derece kuvvetli olmasını sağlamıştır. 

Sir Henry Morgan

1600’lü yıllarda yaşamış olan Sir Henry Morgan, Karayipler tarihinin en büyük korsanlarından biri olarak biliniyor. Denizlerin hakimleri olan korsanlar resmi tarih kaynaklarında kendilerine çok fazla yer bulamıyor olsa da Sir Henry Morgan adından sıklıkla söz ettiriyor. Denizlerdeki serüvenine İngiliz kraliyet ailesinin özel yağmacısı olarak başlayan Sir Henry, denizlerde adının sıkça duyulması üzerinde Fransız donanmasına katılmış. Kontrolündeki denizlerde 400’ün üzerinde irili ufaklı gerçekleştirdiği savaş biliniyor. Sir Henry’nin denizlerdeki yolculuğu sırasında gösterdiği en büyük başarı olarak 1500 askerli Panama şehrini ele geçirmesi gösteriliyor. Döneminde denizlerde söz sahibi olan bu şehri ele geçirerek kendisini kanıtlamış olan Sir Henry tüm yaptıklarından dolayı tarihin en büyük korsanlarından biri olarak görülüyor. Hayatının son döneminde tutuklanan Sir Henry, esaretinden İngiltere ve İspanya arasında meydana gelen karışıklıklar sırasında İngilizler tarafından kurtarılması ile son vermiştir. 

Ching Shih 

Modern dünyada imgelenen korsan figürleri düşünüldüğünde pek çok insanın aklına tarihin en büyük korsanlarından birinin kadın olabileceği ihtimali gelmiyor. Ancak, başlarda gemilerde çalışan sıradan bir kadın olan Ching Shih, tarihin en başarılı korsanlarından biri olarak tanınmaktadır. Alt tabakada başladığı deniz yolculuğu sırasında kocası Zheng Yi ile evlenen ve kısa bir süre sonra gemide eşit yetkilere sahip pşam Ching Shih bulunduğu bölgenin denizlerine korku salmıştır desek abartmış olmayız. Ching Shih kocası ile birlikte filoyu yönetmeye başladığından beri yaratıcı fikirleri ile söz sahibi olur ve ardından çift birlikte dünyanın en büyük korsan filosunu kurarlar. Popüler kültürün en sevilen yapıtlarından biri olan Karayip Korsanları serisinde de kendisine yer bulan Ching Shih, filmde “Mistress Ching” olarak anılır. 

Anne Bonny

Günümüzün popüler dizilerinden biri olan Black Sails serisinde yer alan Anne Bonny, çok küçük yaşlardan beri dramatik bir hayat hikayesine tanıklık etmiş ve bu nedenle çocukluk yaşlarından beri kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmiştir. Gençlik aşkı olan James Bonny isminde bir korsana aşık olan Anne Bonny bir süre sonra James’in yakalanması ile yeniden yalnız kalır. Ancak, güçlü karakteri ile tarihe kazınan bu kadın vazgeçmez ve erkek kılığına girerek korsan filosunun yönetimini ele alır. Çok iyi şekilde kılıç ve bıçak kullanmasından dolayı filosu tarafından çok sevilen Anne, uzun süre denizlerde hakimiyetini sürdürmüştür. 

Calico Jack

Bizim tabirimiz ile ihtişamlı kıyafetlerinden dolayı bu isimle anılan korsanın gerçek adı, “John Rackam” olarak kayıtlarda geçer. Kendisi aslında tüccar gemilerini yağmalayan orta halli bir korsan olarak bilinir. Calico Jack’in dünya genelinde en bilinen korsanlardan biri olmasının asıl nedeni özel hayatında uyguladığı entrikalarla örülü dahiyane stratejiler ve kadın korsanlar ile arasında bitmek tükenmek bilmeyen ilişkilerdir. 

Edward Teach

Uzun, örgülü sakalları nedeniyle “Karasakal” olarak da anılan bu kişi, tarihin gördüğü en korkunç korsanlardan biri olarak kabul edilmektedir. Karayip Korsanları serisine ilham kaynağı olarak filmde kendisine yer bulan Edward her zaman tricon şapka takması ile korsanlar arasında ikon haline gelmiştir. Bir çok korsan filmine ya da kitabına ilham olan bu korsan, 4 gemisi ve 300’den fazla askeri ile sayısız mücadele gerçekleştiren korsan dünyanın en çok bilinen korsanlarından biri olarak anılıyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin