“Sanat, gerçekleri tanımamıza yardımcı olan bir yalandır.” -Pablo Picasso-

Sanat, insanlığın başından bu yana var olan ve dünya üzerinde özgür ruhlar dolaşmaya devam ettiği sürece varlığını sürdürecek olan bir olgudur. İnsanlar tarihin her döneminde başka insanları, milletleri kendine hayran bırakacak hatta kimi zaman anlaşılamasalar bile yüzyıllar sonra değeri ortaya çıkacak olan eserler bırakmışlardır. Günümüzden çok önce ortaya konulmuş olan edebiyat eserleri, resimler, filmler bugün insanlara ışık tutmaya devam etmektedir. Durum böyle olunca dünyanın farklı noktalarında sanat aşıklarının türemesi ve bu kişilerin değerli sanat eserlerini görüp keşfetmek için dünyanın bir ucundan diğerine seyahat etmesi kaçınılmaz oluyor.

Sokak sanatı modern yüzyıl ile hayatımızda yer etmiş kavramlardan bir tanesi. Bana göre insanların dünyayı renksiz beton yığınlarına çevirmesine karşılık insanlığın içinde doğanın renklerine karşı duyduğu özlemin bir çeşit dışa vurumu. Sokak sanatı mizahı, kültürü ve sanatı aynı potada eriten ve çoğu zaman karşımıza şaşırmamıza neden olan eserler çıkaran bir olgu. Özellikle şehir hayatı içerisinde sıkışan ve internet dünyası ile erken yaşta tanışan yeni nesil arasında ise bir hayli hayran kitlesine sahip. Bir çok şehirde yapılan kısıtlamalara karşın sokak sanatı sanatçıları kendilerini ifade etmek için engel tanımıyor. Biz de siz seyahat severler için dünyanın sokak sanatı ile zirveye çıkmış beş şehrini listeledik.

Los Angeles

Amerika seyahatiniz sırasında mutlaka uğramanız gereken şehirlerden bir tanesi Los Angeles. Bu şehre gelirseniz, Beverly Hills’in hemen doğusunda bulunan La Brea bölgesini ziyaret etmeyi unutmayın. Burada tam olarak Melrose caddesi ve Beverly Bulvarı içerisinde dünyanın en büyük sokak sanatçılarından birinin eserleri ile karşılaşacaksınız. Ürkütücü iskelet tablolarından, içinizi renklendirecek Warhol tarzı resimlere kadar geniş yelpazede yer alan sokak sanatı eserlerini göreceksiniz.

Berlin

İkinci dünya savaşını ağır yaralarının ardından Almanya’nın hızla gelişim gösterdiği alanlardan biri de sanat olmuştur. Aslında köklü Alman kültürünün kendini kurtarma çabası da diyebiliriz. Çağın değişen sanat anlayışına ayak uydurarak sokak sanatı alanında da ülkede yetkin eserler ortaya çıkıyor. Berlin sokak sanatının en gözde örneklerini görebileceğiniz şehirlerden bir tanesi. Öyle ki tüm dünya gençlerini peşinden sürükleyen bu alanda ün yapmış sokak sanatı grupları bile var. Tarihe kötü anılar bırakan Berlin Duvarı ise bugün sokak sanatı çalışmaları ile süslenmiş durumda.

Sao Paulo

Aslında diğer şehirlerin içerisinde sokak sanatı alanında daha köklü bir geçmişe sahip olan yerdir Sao Paulo. Zaman içerisinde siyasi yapılanmaların da etkisi ile bu alanda ilgi çekici, eleştirel eserleri ile göz doldurmuştur. Ancak günümüzde Sao Paulo şehrine gidip bu ilginç eserleri güvenli bir şekilde görmek isterseniz, kentin batı yakasındaki Villa Madelena’ya gitmenizi tavsiye ederiz. Burada dünyanın en ünlü sokak sanatçılarından biri olan Batman Alley’in çalışmalarını görebilirsiniz. Aynı zamanda bölgede Speto, Nunca, Otavio gibi bu alanda isim yapmış ünlü sanatçıların da çalışmaları yer almaktadır.

Londra

Londra dünyanın kesinlikle görülmesi gereken şehirlerinden bir tanesi. Müzeleri, tarihi eserleri, kültürü ile dünyanın en gözde şehirlerinden bir tanesi. Aynı zamanda sokak sanatı alanında da eşsiz eserlere ev sahipliği yapıyor. Londra’da özellikle işçi sınıfının yaşadığı bölgelerde aykırı sokak sanatı eserlerini görmek mümkün. Sokak sanatının dünyada en önde gelen isimlerinden biri olan Shepard Fairey’in siyah beyaz dramatik eserleri bölgenin duvarlarını boylu boyunca süslüyor ve hepsi mutlaka görülmesi gerekenler arasında. Özellikle sokak sanatına ilgi duyanlar bu adresi pas geçmemeli.

Melbourne

Sokak sanatının özellikle son zamanlarda dünya genelinde ilgi gördüğünü keşfeden Melbourne günümüzde bu alanda faaliyet gösteren sanatçılara çok daha sıcak bakıyor. Hatta sokak sanatı eserlerinin fazla olduğu bölgelerin turist ziyaretleri için yeniden yapılandırıldığı da bilinen bir gerçek. Bu şehirde birbirinden renkli ve yetkin eserler görmek için mutlaka uğramanız gereken adres Hosier Lane mahallesidir. Burada sokak sanatını önde gelen isimlerinden Antony Lister’in eserlerini görebilirsiniz.

Listemizde yer alan şehirlere yada çok daha fazlasına zaman kaybetmeden gitmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun Uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin