“Kitaplarım, bana yetecek kadar büyük krallıktır.” -William Shakespeare-

Kitaplar insanların en iyi dostlarından biridir derler… Özellikle uzun bir yolculuğa çıktığınızda yanınızda iyi dostun olması kendinizi şanlı hissetmeniz için gerekli en önemli etmenlerden bir tanesi. NeredenNereye.com olarak otobüs yolculuğu boyunca, okuma lambanızı yakarak, sizi başka hayatların hikayelerine sürükleyecek birbirinden efsane kitapları siz sevgili ziyaretçilerimiz için derledik.

Franz Kafka – Dönüşüm

Franz Kafka, tartışmasız pek çok insan tarafından dünyanın en iyi yazarlarından biri olarak kabul ediliyor. Şahsi olarak ustaca metafor kullanımı nedeniyle benim de en çok sevdiğim yazarların başında gelen Franz Kafka’nın en ünlü eserlerinin başında Dönüşüm yer alıyor. Uzun öykü kategorisinde değerlendirilen Dönüşüm, sayfa sayısı ile yolculuk boyunca bir çırpıda yorulmadan okuyup, bitirebileceğiniz harika bir eser. Birçok anısında, çocukluğunda babası tarafından uygulanan psikolojik şiddeti açıkça belirten Franz Kafka, Dönüşüm eserinde birey, aile, toplum ilişkilerine eşine ender rastlanır bir yaratıcılık ile yaklaşarak muhteşem bir alegorik eser ortaya çıkarmış. Öyle ki, baş karakterimiz Gregor Samsa’nın bir böcek olarak uyandığı sabahtan itibaren kendinizi bu garip dünyanın içerisinde buluyor ve öykü bitene kadar kopamıyorsunuz. Yazar eserinde özellikle gerçek yaşamında babası ile olan sorunlarını metaforlar üzerinden biraz da kara mizah katarak ele alıyor. Modern klasikler arasında yer bu muhteşem eser, ortalama 80 sayfalık uzunluğu ile bir otobüs yolculuğunda okunmak için biçilmiş kaftan diyebiliriz.

Marlo Morgan – Bir Çift Yürek

Amerikalı yazar Marlo Morgan’ın kendisini dünya genelinde üne kavuşturan Bir Çift Yürek isimli eseri, kelimenin tam anlamı ile mistik bir seyahat kitabı diyebiliriz. Avustralya’da yerliler ile geçirdiği sürede yaşadığı maceraları ele alan bu eser insanı modern dünyanın yozlaşmışlıklarına karşı düşünmeye sev ediyor. Anlattığı mistik hikaye ve kısa yolculuk dünya genelinde yazarın pek çok hayranının oluşmasına neden oldu. Ancak, yazar kitabın bu denli ünlü olmasından sonra anlatılan hikayelerin gerçek olmadığına dair Aborjinlerden gelen baskılara dayanamayarak kitabın çok büyük bir kısmının kurgu olduğunu itiraf etti. Ancak bu sizi üzmesin, kitap kısa ve akıcı hikayesiyle gerçeklere dayanıyor olsun ya da olmasın harika bir seyahat kitabı.

Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna

Uzun yıllardır çok satanlar listesinin ilk sıralarında yer alan Kürk Mantolu Madonna, usta yazar Sabahattin Ali’nin, askerlik görevi sırasında kaleme aldığı, ilk defa gazetede uzun öykü olarak yayınlanmış olan harika bir yapıt. Değeri çok sonları anlaşılmış olsa da günümüzde İngilizce dahil farklı dillere çevrilen yapıt günümüzde hak ettiği başarıyı yakaladı diyebiliriz. Daha önce Kuyucaklı Yusuf ile karşımıza çıkan yazar, bu kitabı ile Türk Edebiyatı’nın en romantik yazarlarından biri unvanını almış olsa da Kürk Mantolu Madonna eseri, hüzünlü hikayesi ile 7’den 70’e okuyan herkesi derinden etkilemeyi başarıyor. Sıradan bir insanın iç dünyasında yaşadığı büyük bir aşkı anlatan eser konu itibari ile basit gibi dursa da Sabahattin Ali’nin muazzam edebi yeteneği sayesinde okuyan herkesi derinden etkilemeyi başarıyor. Eser, başarısının ardından tiyatroya da uyarlanmış. Son yıllarda hayranları filminin yapılması dört gözle bekliyor diyebiliriz. Aslında yarım kalmış bir öykü olan Kürk Mantolu Madonna, yazarın talihsiz yaşamı nedeni ile yarım kalmış olsa da hiç kimse eksikliği hissetmiyor diyebiliriz. Belki de bu acı tesadüf kitabın günümüzdeki haliyle kalmasına neden olarak başarısını pekiştirdi. Oldukça az olan sayfa sayısı ile otobüs yolculuğunda bir çırpıda okunabilecek bu eser, mutlaka okunması gereken eserlerden biri.

Peyami Safa – Fatih Harbiye

 

Franz Kafka ile benzeyen kişiliği ve psikolojik çözümlemeleriyle Peyami Safa, Türk Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu değerli yazar, kısa yaşamında bizlere tekrar tekrar okumaya layık oldukça nadide eserler bırakmış. Peyami Safa’nın başucu kitaplarından biri olarak görülen Fatih Harbiye, dönemin edebiyat etkisi altında İstanbul’u ve halkın batılılaşma hareketi ile doğu kültürü arasında yaşadığı ikilemleri ele alıyor. Üniversiteli genç bir kız olan Neriman, yıllardır birlikte olduğu Şinasi ve batılı erkek temsili olan Macit arasında kararsızlık yaşarken yazar bunu aynı şehirde batıyı temsil eden Harbiye ve doğunun kültüründe yaşayan Fatih semtleri üzerinden anlatıyor. Kısacık bir öyküye sahip olmasına karşın bilhassa ana karakterlerin psikolojik tahlillerini muazzam şekilde anlatan Peyami Safa, dönemin sosyolojik yapısı ve yapının birey üzerindeki etkisine ışık tutuyor diyebiliriz. Kısacık ancak bir o kadar da etkili olan Fatih Harbiye, otobüs yolculuklarında bir solukta okumak için son derece ideal.

Jules Verne – Seksen Günde Devrialem

Jules Verne, sahip olduğu muazzam hayal gücü ve macera dolu kitaplarıyla dünya genelinde 7’den 70’e bütün okuyucularını büyülüyor. Özellikle genç erginlik döneminde okunan kitapları, yazarın yaşamış dönem göz önüne alındığında ne kadar kuvvetli bir hayal gücüne sahip olduğunu bizlere kanıtlıyor. Henüz ergenlik döneminde hukuk okumasını isteyen babasının baskısından kaçarak okyanusa açılan gemilerde miçoluk yapan yazar, bu şaşırtıcı hayat hikayesini eserlerine son derece başarılı şekilde yansıtmayı başarıyor. Eserlerini okuyanlar, fark etmiş olacaktır ki; Yazarın neredeyse tüm yapıtlarında yaşadığı dönemde henüz piyasada olmayan teknolojik aygıtları hayal gücü sayesinde bizlere anlatmayı başarmış. Seksen Günde Devrialem ise yazarın en ünlü yapıtlarından biri olmasının yanı sıra eşsiz bir seyahati konu alması ve uygun sayfası nedeniyle otobüs yolculuğu için biçilmiş kaftan.

H.P. Lovecraft – Bütün Hikayeleri

Howard Phillips Lovecraft, okumayı en sevdiğim yazarların başında geliyor. Kişisel görüşüm haricinde edebiyat otoriteleri tarafından da dehası övülen bu çılgın yazar, korku öykülerinin bir numaralı ismi olarak biliniyor. Bugün bilhassa sinema alanında, popüler kültürün bize anlattığı hikayelerin yaratıcı olan yazar, kitaplarıyla olduğu kadar çalkantılı gerçek yaşamıyla da dikkat çekiyor. Şizofreni, kişilik bölünmesi, depresyon, asosyallik gibi psikolojik sorunlardan mustarip olan yazarın zorlu hayatına karşısın bunca korku öyküsünü muhteşem şekilde kurgulaması okurlarında hayret uyandırıyor. Korku kültü olarak bildiğimiz pek çok karakter Lovecraft’ın öykülerinden esinlenilerek oluşturulmuş. Yazarın öykülerinde kurt adamlar, vampirler, çılgın bilim insanları, eski tanrılar, bilinmeyen dünyalardan gelen ziyaretçiler ve çok daha fazla korku kültü yer alıyor. Öykülerinin yaratıcılık dışında anlatım tekniği olarak da son derece başarılı olduğunu belirtmek gerek. Yazar hayal gücü ile donatılmış öykülerini öylesine muazzam kurguluyor ki, “Ölüler Kitabı” isimli kurgusu pek çok insan tarafından gerçek sanılarak yıllar boyunca araştırılmış. Yazar, öykülerini bir düzen içerisinde yazmadığından belirli bir sıralamaya uyulmamış, bu nedenle farklı yayınevlerinin farklı içeriklere sahip çok sayıda kitabı mevcut. Otobüs yolculuğu boyunca öykülerini derlemiş olan herhangi bir kitabını gönül rahatlığı ile sıkılmadan okuyabilirsiniz.

Ömer Seyfettin – Yüksek Ökçeler

Ömer Seyfettin, Türk hikayeciliğinin en önemli isimlerinden bir tanesi. Genç yaşta aramızdan ayrılan bu değerli yazar, Milli Edebiyat akımının en önemli temsilcisi olarak görünüyor. Öykülerinde çoğu zaman kara mizah ile toplumsal sorunları irdeleyen yazar gençlerimize okutulması gereken pek çok sayıda eser bırakmış. Askeri yaşamı, Osmanlı kültürüne hakimiyeti, toplumsal gözlem yeteneği ile harika didaktik eserler veren Ömer Seyfettin dilimizi de ustaca ve akıcı biçimde kullanılıyor. Yazarın en önemli öykü kitabı derlemesi olan Yüksek Ökçeler, 100 temel eser listesinde. Ancak, Yüksek Ökçeler kitabı farklı yayınevleri tarafından çok farklı içeriklerle tekrar ve tekrar basılmış. Bazı basımların yazarın müstehcen sayılabilecek eserlerine de yer verdiğini söylemek gerek. Ancak ne olursa olsun, Türk Edebiyatı’nın bu usta isminin öyküleri okunmayı hak ediyor. Derlenen kısa öyküler sayfa sayısı olarak az olduğundan otobüs yolculuğunda bir solukta okumak için ideal.

Ahmet Hamdi Tanpınar – Beş Şehir

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ülkemizin beş kentini ziyaretleri sırasında kaleme aldığı denemelerden oluşan eser, edebi yanının yanı sıra seyahat kitabı olarak da dikkat çekiyor. İstanbul, Ankara, Erzurum, Konya, Bursa illerini, tarihini noktalarını ele alan kitap son derece akıcı olduğundan sıkılmadan okuyabiliyorsunuz. Döneme ve ülkemizin değerli eserlerine ışık tutan bu yapıt edebiyatımızın en güzel seyahat kitaplarından bir tanesi olarak görülüyor. Eserin konusu; Beş Şehir’in asıl konusu hayatımızda kaybolan şeylerin ardından duyulan üzüntü ile yeniye karşı beslenen iştiyaktır. İlk bakışta birbiriyle çatışır görünen bu iki duyguyu sevgi kelimesinde birleştirebiliriz. Bu sevginin kendisine çerçeve olarak seçtiği şehirler, benim hayatımın tesadüfleridir.şu şekilde belirtiliyor.

Agatha Christie – On Kişiydiler

Polisiye denildiği zaman dünyada hemen hemen tüm okurların aklına gelen il isimlerden biridir Agatha Christie. Öyküleri defalarca kez sinemaya uyarlandı ve hala uyarlanmaya devam ediyor. Aksiyon ve gizem dolu öyküleri, zekice kurguları okuyucularını asla sıkmıyor. Yaşamı boyunca son derece üretken şekilde öyküler yazan usta yazarın birçok kitabı var. Kütüphanemde 80’den fazla eseri yer alan bu yazar, “And Then There Were None”, “Ve Sonra Hiçbiri Kalmamıştı” eseri ile çok büyük satış rakamlarına ulaşmayı başarmıştı. Yazar başta kitaba, “On Küçük Zenci” adını vermiş olsa da ırkçılık taşıdığı şeklinde eleştirildiğinde eserin adı da değişti. Harika kurgusu ile dikkat çeken bu kısa polisiyeyi okurken, otobüs yolculuğunuzun nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

Asker Kaçağı – Kolektif Öyküler 

Philip K. Dick, Alfred Bester, William Tenn, Katherine MacLean, Stanislaw Lem, Eric Frank Russell ve Müfit Özdes’in öykülerinin yer aldigi Asker Kaçagi “yeniligini hiç kaybetmeyen” klasik bir bilim kurgu seçkisi. Son derece yaratıcı öykülerin yer aldığı bu kitabı okurken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Kitap aynı zamanda usta yazarların, bilim kurgunun fantastik dünyasını kullanarak insanlığa ait olguları sorgulamamızı sağlayan içeriği ile son derece önemli bir yapıt. Özellikle türün hayranları için mutlaka okunması gerekenler arasında diyebiliriz. Eserde yer alan hemen her öykü, bu büyük yazarların eşsiz hayal gücü sizi bambaşka dünyaların içerisine çekiyor. Bir kez başladığınızda daima bir sonraki öyküde nasıl bir dünyaya yolculuk yapacağınızı merak ettiğiniz bu eseri okumak son derece keyifli.

Not : Sevgili okurlarımız, şüphesiz Türk ve Dünya Edebiyatı söz konusu olduğunda, saymakla bitmeyecek kadar çok eser yer alıyor. Ancak bu yazımızda sizleri sıkmamak adına, otobüs yolculukları boyunca elinizden bırakmadan bitirebileceğiniz kısa kitaplar edebi yetkinlikleri de dikkate alınarak listelenmiştir. Sevgili kitapseverlerin de kendi listelerinde yolculuk boyunca okumaktan zevk aldığı eserler olduğundan eminiz. Bu nedenle gelecekte, seyahatseverlere yeni kitap tavsiyeleri ile çıkmamız için otobüs yolculuklarında okumaktan keyif aldığınız en değerli eserleri öneri olarak yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

Türkiye’nin her noktasına en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin