Seyahat etmek modern dünyada insanların şehirlerden kaçmak ve biraz olsun biriktirdikleri sinirden ve stresten kurtulmak için en etkili yöntem. Her şey çok güzel, koca bir yıl boyunca hazırlığını yaptığınız tatilin hayali ile yaşıyorsunuz. Muhtemelen bahar ya da yaz mevsimini beklediniz. Her şey yolunda; havalar güzel, doğa canlanmış durumda ve hatta bavulunuzu bile hazırladığınız. Bu kısacık sürenin mümkün olan güzel şekilde geçmesini ve hiçbir terslik çıkmamasını istiyorsunuz. Ancak her zaman için beklemediğiniz durumlar yaşamanız muhtemeldir. Kendiniz için ayırdığınız tatil süresinde daha az sorunla karşılaşmak için hazırlıkları önceden tamamlamak ve belli başlı noktalara dikkat etmek yerinde olacaktır. Seyahat ederken yapılmaması gereken 10 hatayı gezginler için kısaca listeledik.

1 . Araştırma yapmadan seyahate çıkmak

Araştırma gerçekleştirmeyi düşündüğünüz her iş için ön koşuldur. Seyahatin de ayrıcalıklı bir tarafı yok. Eğer dünyanın birçok farklı noktasını keşfetmek istiyorsanız özellikle maliyetlerin bu denli arttığı bir dönemde iyi bir araştırma yapmanız şart. İnsanlar için engel yaratan en önemli iki faktör zaman ve ekonomik bütçe olarak karşımıza çıkıyor. Her ikisi için de iyi bir araştırma ile yüksek miktarlarda tasarruf sağlanabilir. Belirli dönemleri, kampanyaları, etkinlikleri takip ederek bütçenizi yarı yarıya kurtarmanız mümkün.

2 . Fazla eşya yığınlarından kesinlikle kurtulun

Bavulunuzu hazırlamak, kıyafetlerinizi ayarlamak seyahatin olmazsa olmaz parçalarından bir tanesi. Ancak aynı zamanda insanların kendilerine en çok yük çıkardıkları zaman dilimi. Bavulumuzu doldurmaya başladıkça asla önünü alamıyoruz. “Bunu da alayım, şunu da almam gerekli” diyerek fazladan kilolarca yük edinebiliyoruz. Bu tatilinizi kısıtlayacak ve yolculukta yorulmanıza neden olacak bir durum. Kafanızdan bu düşünceleri atmanız gerekiyor. Ortada kesin olan bir şey var ki, birçok kıyafeti giymeyecek ve lazım olur düşüncesi ile aldığınız bir eşyayı kullanmayacaksınız bile. Bu nedenle olabildiğince hafif olmak için sadece gerektiği kadar eşya almak her zaman daha iyi olacaktır.

3 . Adres karmaşasını ortadan kaldırmamak

Özellikle yurt dışı tatilleriniz sırasında bildiğiniz kültürden ve tanıdığınız topraklardan tamamen uzakta olacaksınız. Kimi zaman kendi yaşadığımız topraklar üzerinde bile adres bulmakta bir hayli zorlanıyoruz, bir de bu durumun hemen hemen hiç tanımadığınız diyarlarda başınıza geldiğinizi düşünmek bir hayli can sıkıcı. Bu nedenle yolculuğa çıkmadan önce ilk varacağınız oteli GPS’e kaydetmek, yönünüzü bulmanızı kolaylaştıracak bir şehir haritasına sahip olmak oldukça önemli tedbirlerden bir tanesi.

4 . Aktarma sürelerini uzun tutmamak

Dünyanın farklı köşelerini keşfetmek teori de harika gibi görünse de her işin bir zorluğu mevcut elbette. Uçak yolculukları hayatınızın önemli bir parçası haline geliyor. Tecrübeli olanlar bu konuda sıkıntı yaşamayacaktır ancak ilk kez uzun uçuşlar gerçekleştirecekler için hatırlatmakta fayda var. Aktarmalı uçuşlar ile yolculuk yapıyorsanız, aktarma sürelerini olabildiğince uzun tutmakta fayda var. Eğer biletlerinizi kendi sorumluluğunuzda almışsanız herhangi bir gecikme, seferi kaçırma durumunda hava yolu firması bunun sorumluluğunu üzerine almayacaktır. Eğer aktarma süresini uzun tutmazsanız, bir sonraki uçağınızı rötar, trafik gibi nedenlerden kaçırmanız oldukça muhtemel. Bu da güzel bir tatilin harcanmasına neden olabilir.

5 . Seyahat sigortası yaptırmamak

Artık gelişen rekabet ortamı nedeni ile oldukça uygun fiyatlar ile seyahat sigortası yaptırabiliyorsunuz. “Benim başıma bir şey gelmez,” demeyin zira bu pek de sağlıklı olmayan bir düşünce. Bir kere gittiğiniz yerin insanlarının ve kültürünün size tamamen yabancı olmadığını unutmamanız gerek. Sigortanızın durumuna göre hastalıklar, otobüs ya da uçak seferinizi kaçırmanız, kısacası aklınıza gelebilecek her türlü aksaklıkta sigorta yardımıyla en zarar ile kurtulabilirsiniz.

6 . Seyahat evraklarını unutmamak, kontrol etmemek

Tatilde büyük sıkıntılar yaşamak istemiyorsanız pasaport, biletler, otel rezervasyonu gibi belgelerinizi mutlak kontrol edin. Yanınıza fotokopilerini almanın yanı sıra kendinize mail olarak bir örneğini de yollayın. Evet biraz saçma gelebilir ancak bazı ülkelerde bu belgelerin sanal ortamda birer kayıtları bulunmadığında işlemlerinizi gerçekleştiremiyorsunuz. Tedbirli olmak çoğu zaman hayat kurtarır diyelim.

7 . Bir gezi planı hazırlamamak

Şimdi hepimizin biliyoruz ki, çalışan bir birey olarak tatil için ayırabildiğiniz zaman oldukça kısıtlı olacak. Bunun yolculuğu var, hazırlanması var, halledilmesi gereken işleri var. Liste uzayıp gider açıkçası. Her şeyden önce zamanın kısıtlı olması güzel bir tatilin keyfini kaçırabiliyor. Bunun bir de bütçeye yansımaları var elbette. Hazırlıksız gittiğiniz için normalde çok daha ucuza halledebileceğiniz şeyler için fazladan harcamalar yapmanız muhtemel. Hem seyahatin dolu dolu geçmesi hem de bütçenizin daha az sarsılması için tatilden önce iyi bir araştırma ve planlama yapmak şart.

8 . Yanında çok para getirmek

Aslında her zaman bir ikinci planının olması iyidir diyerek özetlemek gerek bu maddeyi. Yurt dışında para işlemleri baştan sıkıntılı bir süreç. Eğer kendinizi güvende hissetmeyeceğiniz topraklarda bulunuyorsanız yanınızda yüklü miktarda paranın olması pek tercih etmeyeceğiniz bir durum. Bunun yanında her ne kadar suç oranlarının düşük noktalara bile seyahat ediyor olsanız da dünyanın her yerinde kötü niyetli insanlar bulunuyor. Evet, renkli İnstagram sayfalarını takip ederken seyahatlerinde sürekli eğlenen insanları görüyor olabilirsiniz ama hırsızlık, gasp, yaralanma, mahsur kalma gibi pek çok olay da yaşanıyor. Para konusuna dönecek olursak neyse ki modern dünyada pek çok şeyi kredi kartı ile halledebiliyorsunuz. Nihayetinde nakit bulundurmanız gerekecek, bunun için ihtiyacınız olan kadar miktarı almanız ve yanınıza aldığınız parayı ikiye bölmenizi tavsiye ediyoruz.

9 . Dünyanın gerçeklerine hazırlıklı olmamak

Daha önce de dediğimiz gibi İnstagram dünyasında her şey toz pembe görünüyor. Peki, gerçek hayat böyle mi?  Hayır. Dünyanın farklı köşelerinde birbirinden garip insanlar, aklınızın ucundan geçmeyecek gelenekler, farklı hukuk kanunları var. Araştırma yapmadan, gideceğiniz ülke hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadan yolculuk yaptığınızda herhangi bir sorun ile karşılaşma ihtimaliniz bir hayli yüksek.

10 . Kalacak yerin doğru seçilmemesi

Aslında kural oldukça basit ve anlaşılır. Evet, tasarruf yapmak oldukça önemli ve birçok kişi bunu istiyor. Ama maliyetleri olabildiğince kısmak adına bir tatili ziyan etmenin de pek bir anlamı yok. Uygun fiyata konaklama için şehir merkezine kilometrelerce uzaklıkta bulunan bir otel seçmek büyük bir hata olabilir. Kendi yaşadığınız şehri düşünecek olursanız günlük olarak trafik ile boğuşarak şehir merkezine gelmek sizi ne kadar yorardı öyle değil mi?

+ Bonus : Yapmamanız gerekenlerden bahsettikten sonra bir tavsiye ile bitirelim. Tüm seyahatlerinizde hem zamanınızdan hem de bütçenizden tasarruf sağlamak için en uygun biletleri NeredenNereye.com üzerinden satın alarak yolculuğa başlayabilirsiniz.

 

1 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin