“Kıyıyı gözden kaybetmeye cesaret etmedikçe insan, yeni okyanuslar keşfedemez.” –Andre Gide-

1947 Nobel Edebiyat ödüllü Fransız yazar, Andre Paul Guillaume Gide’nin söylediği keşfetmenin ilk şartı cesarettir. İnsanoğlu var olduğundan bu yana keşfetme arzusu da onunla birlikte var olmuş. Bu nedenle tarih, tabuları, korkuları, dogmaları yıkarak kendi efsanesini yazan kaşiflerin hikayeleri ile de doludur.  Eminim seyahat severlerin aklına hemen birkaç isim gelmiştir. Beni en çok etkileyen kaşiflerden biri yaptığı keşif ile tüm dünyanın kaderinin değişmesine neden olan “Kristof  Kolomp” olmuştur. Keşfedilen yeni kıta sayesinde tüm dünyanın o zamana kadar kurulu olan dengesi değişmiştir. Bence Kolomp’un keşfini ilginç kılan yeni bir yer keşfetmesi değil, onun sahip olduğu cesaret ve bu cesaret ile dönemin insanlarında yıkılmaz duvarlar oluşturan dogmaları yıkmış olmasıdır. Kolomp, keşif gezilerini gerçekleştirmeden önce insanlar hala dünyanın düz olduğuna, Kolomp’un açılacağı denizlerde devasa ejderlerin yada mitolojik yaratıkların gemileri yuttuğuna, keşfin nihayetinde dünyanın sonuna vararak oradan aşağıya düşeceğine inanıyordu. Sıra dışı kaşif tüm cesareti ile bu tabuları yıkmayı başarmış ve dünya tarihine adını kazımıştır. Biz de sizler için günümüzün 5 sıra dışı kaşifini listeledik.

1. Erik Weihenmayer

Erik Weihenmayer sıra dışı kaşifler listemizin en cesaret dolu isimlerinin başında geliyor. Nam-ı diyar “kör kaşifi” ünlü yapan ise görme yetisini henüz on üç yaşında bir çocukken kaybetmiş olması. Erik, karşısına çıkan tüm engellere rağmen dağcı, buzul tırmanıcısı, bisikletçi ve kayakçı olmayı başarmış durumda. Üstelik pek çoğumuzun tırmanmayı hayal edemeyeceği dağların zirvesine ayak basmış bir sporcu. Kendisi aynı zamanda Everest Dağı’na tırmanmayı başaran ilk görme engelli insan unvanını da elinde bulunduruyor. Saygıdeğer sporcu bugünlerde kendisi çok daha yüce bir amaca adamış durumda; Tibet’te kendisi görme engelli çocuklar için dağcılık eğitimi sağlayan, “Climbing Blind” isimli bir projeye liderlik yapıyor.

2. Gerçek Karlar Kraliçesi – Lynne Cox

Serüven tutkunu beş sıra dışı kaşif listemizin ikinci sırasında dünya yüzücülük tarihinde ismi gerçekten unutulmayacak bir sporcu yer alıyor. Lynne Cox yüzme konusunda o kadar başarılı ki, havuzda yada sıcak denizlerde yüzmekten sıkılmış olsa gerek dünyanın en soğuk sularını keşfetme yoluna koyulmuş. Lynne yetmişli yıllarda kadınlar yüzme rekorunu tam iki kez kırmış bir sporcu. Kendisi bu deneyiminden sonra, 1987 yılında Bering Boğazı boyunca Alaska’dan Sovyetler Birliği’ne yüzen ilk kişi olmuştur. “Ne var bunda ben de yüzerim” demeyin zira bu rekor kırıldığında su sıcaklığı yalnızca dört dereceydi. İçindeki soğuk suları keşfetme arzusu ile yanan Lynne için bunlar yeterli oldu mu? Sporcu, 2003 yılında inanılmaz bir cesaret örneği göstererek yalnızca mayo ile Antartik’te tam 25 dakika boyunca yüzdü. Bize oldukça kısa bir süre gibi görülebilir ancak Antartik suları o kadar soğuktur ki normal bir insanı yalnızca 4 dakika içerisinde öldürebilir.

3. Edd Stafford

Keşfetmek için neleri göze alabilirsiniz? Edd Stafford bu sorunun ayaklı cevabı niteliğinde bir kaşif. Kelimenin tam anlamı ile hayatta kalma mücadelesinin canlı kanlı bir temsilcisi. Malumunuz Amazon pek çok maceraperestin içini gıdıklayan dünyanın en gizemli rotalarından bir tanesi. Edd ise Amazon’un gizemli dünyasını adım adım keşfetmiş, kendisi 2008 yılında yılında Amazon Nehri boyunca yürümeye başlıyor ve herhangi bir şekilde modern dünyanın nimetlerinden faydalanmadan Atlantik Okyanusu’na varmayı başarıyor. Yolculuğu boyunca cesur kaşif geçtiği köylerden pirinç ve benzeri gıda maddelerini temin etse de çoğunlukla pirana avlayarak serüvenine devam ediyor.

4. Felix Baoumgartner

Listemizin bu sırasında, keşfetme arzusunu dünya sınırları içerisinde tatmin edemeyerek tabir-i caizse fezaya çıkan bir keşif var. Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği atlayış ile bir anda popüler olan Felix Baoumgartner’ı tanımayan yoktur sanırım. Felix, bir röportajında kendisine sorulan soruya istinaden, “eğer onlarca yılınızı bir rekoru kırmak için harcayacaksanız neden aynı anda üç rekor kırmayasınız,” şeklinde cevap veriyor. Cesur kaşif bu kararı ile, en yüksek paraşütlü atlayış, en yüksek insanlı balon uçuşu ve bir araç dışında ulaşılan en yüksek hız rekorlarını aynı anda kırmayı başarıyor. Eh ne diyelim kendisini tebrik ediyor ve belki karşımıza gökten bir Felix düşer diye beklemeye devam ediyoruz.

5 . Robbie Shone

Hayatınızdaki anıları fotoğraflamaya meraklı mısınız? Peki bu merak sizce ne kadar ileri gidebilir? Robbie Shone fotoğraf sanatını keşfetme aşkı ile birleştirmiş oldukça cesur bir kaşif. Spelunlking (Mağaracılık) olarak bilinen en ilginç sporlardan birinin tutkunu olan kaşif günün birinde dünyanın en güzel ve ilginç mağara fotoğrafını çekmek için tüm dünyayı dolaşıyor ve mağaralara dalıp fotoğraf çekmeye devam ediyor. Dileriz Robbie bir gün gerçekten dünyanın en güzel mağarasını keşfeder ve bizlere sunar.

Peki sizin keşfetmek, gezmek, görmek; kısacası ruhunuzu özgür bırakmak için önünüzdeki engel nedir? Yollar, dağlar, nehirler tarih boyunca insanoğluna engel olabilmiş midir? Serüven tutkunu sıra dışı beş kaşif listemizde yer alan isimleri durdurmamış gibi görünüyor. Öyleyse sizlere, “Hadi bi cesaret!” diyor ve bir gün neden yeni listelerimizde siz yer almayasınız diye soruyoruz. Kendi macera dolu yolculuklarına başlamak için en hızlı şekilde otobüs yada uçak biletinizi NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz. İyi yolculuklar dilemeden önce son bir şey daha: Sizce listemizdeki en ilgi çekici kaşif hangisi? Yorum alanında fikirlerinizi belirtebilirsiniz.