Amsterdam, Avrupa’nın en hareketli ve renkli şehirlerinden biri olmak ile birlikte Hollanda’nın başkenti. Şehre yaklaşırken uzaktan bir yelpazeyi andıran görüntüsü ile sizleri karşılıyor. Bu tasarım aslında başlangıçta fark etmediğiniz şehrin eğlenceli yaşamına bir gönderme olarak düşünülebilir. Malumunuz Amsterdam dünyanın her yerinde ziyaretçilerine tanıdığı özgürlükler ile biliniyor. Gündüz gözü ile şehri gördüğünüzde aslında hiç de çılgın eğlencelere sahne olan bir şehir gibi görünmüyor: Hatta içerisinde Red Light Street gibi bir caddenin bulunacağını aklınızdan bile geçirmeyeceğiniz tatlı mı tatlı rengarenk tuğla evleri ile gözünüzde oldukça masum bir tablo çiziyor.

Hollanda’nın bu küçük şehri, eğlence ve seyahati birleştirmeyi sevenler için adeta Pandora’nın kutusu gibi. Rengarenk evleri, müzeleri, sanat eserleri ile içi dolu bir şehir. Şehre ayak bastığınızda bizlerin pek alışık olmadığı düzenli planlaması ile dikkat çekiyor. Kimilerinin Orta Çağ’dan kalma olduğundan emin olabileceğiniz irili ufaklı yapılar limanın kıyısında dizilmiş vaziyette. Bunlardan birkaç tanesi şehrin önemli politik yada sanat merkezi olan yapılar. Özellikle şehre sabah saatlerinde varmışsanız, güneşin limanda şehrin iç kısımlarına doğru nasıl süzüldüğünü izlemek ayrı bir keyif. Elbette böyle bir manzara karşısında bizlerin ilk aklına gelen iyi bir kahvaltı ve manzara karşısında çay keyfi oluyor ancak, Hollanda’da tavşan kanı çay bulmak pek de mümkün değil.

Bakmayın Amsterdam şehrinin böyle ufak tefek göründüğüne…Bu küçük şehir yıl içerisinde dört buçuk milyonun üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Bu kadar tercih edilen bir seyahat rotası olması boş yere değil elbette. Her ne kadar bazı konularda hiç alışık olmadığımız kadar özgür olsa da  bu yoğun ziyaretçi akınının tek nedeninin insanlara verilen ayrıcalıklar olmadığını bilmek gerek.

Amsterdam’da Gezilecek Yerler

Bu küçük şehir, oldukça dar sokaklara ve bu sokaklarda sıra sıra dizilmiş rengarenk düzenli yapılara sahip. Amsterdam’a adım attığınızda şehrin merkezi istasyonu olan Amsterdam Central Station’dan başlayarak yavaşça gezmenizi tavsiye ederiz. Bu ufak bölgeyi yürüyerek gezmekten hiç zorlanmayacağınız gibi harika mimarisi ve şirin dükkanları ile oldukça keyifli dakikalar geçireceğiniz de kesin. Avrupa’nın sanat merkezlerinden biri olan bu ufak şehirde elbette ki gezilecek görülecek çok fazla yer bulunuyor. Sizler için Amsterdam’ın başlıca gezilecek yerlerini listeledik.

Dam Meydanı

Bizim için Taksim- İstiklal Caddesi ne ise Amsterdam için Dam Meydanı da o diyebiliriz. Burası bir nevi şehrin kalbi olarak adlandırılabilir. Meydana geldiğinizde gözünüze ilk çarpan dünyanın farklı köşelerinden burayı ziyarete gelen çok sayıda turist oluyor. Meydanda müzisyenler, akrobatlar, sanatçılar gösterilerini sergiliyor. Dam Meydanı hem yazın hem de kışın cıvıl cıvıl görüntüsü ile sizleri ağırlamayı bekleyen bir merkez.

The Royal Palace

Bu yapı Dam Meydanı’ndaki kraliyet sarayı. Kral şehre geldiğinde konaklamak için burayı kullanıyor. Mimarisi ile oldukça dikkat çekici ve size yanınızda harika bir anı getirmek için olanak sunuyor. Burada özel merakınız varsa birbirinden harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Sarayın dış görüşü mimari açıdan tartışmaya açık olmayacak derecede güzel, iç dekorasyonu ise kabartmaları, işlemeleri ve her biri sanat eseri olan heykelleri ile gerçekten göz kamaştırıcı.

Nieuwe Körk

Gene Dam Meydanı içerisinde yer alan harika yapılardan bir tanesini ziyaret ediyoruz. Nieuwe Körk yani Yeni Kilise şehrin kesinlikle görülmesi gereken mimari yapılarından bir tanesi. Hollanda’da resmi taç giyme törenlerinin burada yapılması nedeni ile kraliyet sarayının hemen yanına kurulmuş bu kilise şehir için en önemli sembollerden bir tanesi. Kilisenin içerisini gezerken eşsiz işlemlerini, koro sahnesini ve bronz piyanoyu görmeyi kesinlikle unutmayın.

Amsterdam Kanalları

Şehri ziyaret eden turistler için olmazsa olmaz denilebilecek aktivitelerden bir tanesi Amsterdam kanal turları. Bu küçük şehir içerisinde geceyi başka, gündüzü başka güzel hale getiren bu kanallar mimari olarak şehre katılmış nadide eserlerden bir tanesi kesinlikle. Kanallarda ister romantik dakikalar geçirin isterseniz gece eğlencenin tadını çıkarın ancak tavsiyemiz buradan gün batımını izlemeden asla geri dönmemeniz yönünde.

De Oude Kerk

Hollanda’nın en eski kiliselerinden bir tanesi var sırada. İçerisinde birçok tarihi belgenin ve eserin bulunduğu kilise eski dönem mimarisi ile oldukça dikkat çekici bir yer. Red Light Street’de yer alan kilise sokağa çeşitli eğlenceler için gelen ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor. Buraya kadar gelmişken bu yapıya da rotanıza dahil etmeniz gerek bizce.

Hollanda’nın Amsterdam şehri pek çok açıdan görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Gezilecek yerleri buralarla sınırlı değil elbette. Şehir ziyaretçilerinin Amsterdam’dan ayrılmadan önce, “ZeedijkRijkmuseumVan Gogh MüzesiAnne Frank MüzesiWesterkek” gibi yerleri de görmelerini tavsiye ederiz. Cıvıl cıvıl bu şehre zaman kaybetmeden ulaşmak için en uygun uçak biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin