Samsun, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer alan en değerli şehirlerinden bir tanesi. Milli Mücadele döneminde Mustafa Kemal ve arkadaşlarının özellikle başlangıç noktası olarak seçtikleri bu şehir ülkemizin yakın dönem siyasi tarihi açısından da büyük önem teşkil ediyor. Geçmişten günümüze önemli yerleşim noktalarından biri olan Samsun’un tarihi yerleri ziyaretçilerine dolu dolu bir şehir gezisi imkanı sunuyor.

Samsun içerisinde yapılan arkeolojik çalışmalar şehrin M.Ö 7 Yüzyıl dolaylarında kurulduğunu gösteriyor. Elimizde olan diğer tarihi kaynaklara göre Samsun’un M.Ö 4. Yüzyıl dolaylarında Büyük İskender tarafından ele geçirildiğini ve daha sonraki dönemde M. Ö 71 yılları dolayında Roma İmparatorluğu hakimiyetine girdiğini biliyoruz. Etimolojik kaynaklar ışığında Samsun’un Bizanslılar döneminde “Amisos” ismi ile anıldığını biliyoruz. Bizans döneminden sonra şehre hakim olan Anadolu Selçuklu Devleti şehir için ilk kez “Samsun” ismini kullanmış. Selçuklu döneminde özellikle Anadolu’ya yapılan han, kervansaray gibi yatırımlardan Samsun’da nasibini almış ve o dönem için Asya ve Avrupa kıtaları arasındaki en önemli ticaret merkezlerinden biri olmayı başarmıştır.

Ne yazık ki, Samsun’un Osmanlı döneminde olan serüveni biraz dramatik geçmiştir. Osmanlı hakimiyetine girmesinin ardından Timur ile yapılan savaş sonucunda kaybedilen ve bir Türkmen beyliğine dönüşen şehir yeni den Osmanlı toprağı haline gelmeden önce Cenevizliler tarafından yakılmıştır. Elbette Karadeniz’in bu kendine özgü şehri Türkiye Cumhuriyeti için de son derece önemli bir tarihi olaya tanıklık etmiştir. Kurtuluş Savaşını başlatmak için yola çıkan Atatürk 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a varmış ve bu tarih Milli Mücadele’nin başlangıç tarihi olarak kabul edilmiştir.

Samsun’da yer alan Atatürk Onur Anıtı ve Bandırma Gemisi şehrin mutlaka görülmesi gereken tarihi noktaları arasında görülüyor ve ziyaretçilerin mutlaka gezmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca şehirde yer alan Tekkeköy Mağaraları tarihe ilgi duyanlar için hem Türkiye’nin hem de dünyanın tarihi süreci hakkında geçmişe açılan harika bir kapı olarak karşımıza çıkıyor. NeredenNereye.com aile olarak Karadeniz’in en değerli şehirlerinden biri olan Samsun’un 7 harika tarihi noktasını sizler için derledik.

1 . Samsun Atatürk Anıtı (Onur Anıtı)

Yaklaşık 4 metrelik bir kaide üzerinde yer alan Onur Anıtının toplam yüksekliği 8 metreyi aşmaktadır. Günümüzde Samsun’un sembol yapılarından biri olan Atatürk Anıtı, Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel tarafından bronz malzemeden yapılmıştır. Günümüzdeki şekli ile heykel 15 Kasım 1931 tarihinde vapur ile Samsun’a yolculuk etmiş olsa da açılış düzenlenerek halka sunulması 15 Ocak 1932 tarihinde gerçekleşmiştir. Samsun Atatürk Parkı içerisinde yer alan Onur Anıtı, şahlanmış bir at üzerinde Mustafa Kemal’in kılıcına uzanması tasvir etmek ile birlikte son derece etkileyici bir görünüme sahiptir.

2 . Samsun Kalesi

Danişmentlerin hüküm sürdüğü dönemde, 1192 yıllarında inşa edildiği tahmin edilen Samsun Kalesi, günümüzde maalesef varlığını devam ettiremeyen tarihi yapılardan biridir. Yapıldığı dönemde kentin ilk camisi olarak ibadetlere açılan kalenin pek çok restorasyon ve ilave çalışmalardan geçmesine rağmen varlığını koruyamaması, yıllar sonra yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan gömülü sur kapılarıyla halkı şaşkınlığa uğratmış. Bu önemli eserin yakın zamanda yeniden inşa edilmesi planlanmaktadır. Eğer bu durum gerçekleşirse Samsun Kalesi, Samsun’daki turizm hareketine büyük katkı sağlayacaktır. Kale, günümüzde Kuyumcular Çarşısının bulunduğu konumda yer alıyor.

3 . Samsun Saat Kulesi

Abdülhamit’in emri ile 1886 yılında inşasına başlanan ve 1887 yılında yapımı tamamlanan saat kulesi, padişahın ülkenin farklı noktalarına inşa ettirdiği saat kulelerinden sadece bir tanesi. Abdülhamit’in tahta çıkışının 10. yılı nedeni ile inşa edilen saat kulesi bugün Samsun’un sembol yapılarından biri haline gelmiştir. Bugün Saathane Meydanında yer alan kule Osmanlı mimarisinden keskin izler taşımaktadır.

Yapımında taş örgü sistemi kullanılan kulede malzeme olarak ünye taşı tercih edilmiştir. Saat Kulesinin inşası Belçika kökenli Fransız bir mühendis tarafından kontrol edilmiştir. 1933 senesinde yenilenen Saat Kulesi’ne bu yenilenme esnasında elektronik bir saat eklenmiş ve kule modernize edilmiştir. 1943 senesinde meydana gelen deprem sırasında zarar gören saati sökülerek değiştirilmiştir.  Daha sonradan daha büyük hasar görmesi nedeni ile 1977 yılında yeniden değişen saat için aslına uygun olmadığı iddiaları ortaya atılmış ve bunun ardından 2001 yılında yaklaşık beş aylık bir çalışma sonucunda aslına uygun yeni bir saat yapılmıştır.

4 . Amisos Tepesi

Şehrin batı yakasında yer alan ve ancak bir teleferik yolculuğunun ardından ulaşım sağlayabildiğiniz Amisos Tepesi, Samsun’un tarihi geçmişine ışık tutan en önemli noktalardan bir tanesi. Geçmişi M.Ö 6 Yüzyıla dayanan bu tepede yapılan arkeolojik çalışmalar gösteriyor ki, tepenin ilk sakinlerinden biri bölgede yaşayan Pontus krallığından son derece önemli bir kişi. Amisos Tepesindeki arkeolojik çalışmalarda tarihi M. Ö 4 Yüzyıla dayanan ve burada yaşayan aileye ait mezarlar ve kalıntılar bulunmuş durumda. Toraman Tepe civarında kurulmuş olan bu tarihi kentin üst kısmına Yukarı Kent alt kısmına ise Aşağı Kent isimleri verilmiş. Tarihi çalışmalara göre şehrin üst kısmında zengin ve soylu kimseler yaşarken aşağı kısmında köleler ve fakir halk yaşıyordu. Amisos Tepesindeki arkeolojik çalışmalar neticesinde bulunan eserleri bugün Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi içerisinde görebilmeniz mümkün.

5 . Mater Dolorosa Katolik Kilisesi

Mater Dolorosa Kilisesi, Osmanlı döneminde farklı dinden insanların bir arada yaşamasında gösterilen hoşgörünün en büyük sembollerinden biri olarak kabul ediliyor. Kilise 1845 yılında Gürcistan üzerinden Samsun topraklarına göç eden İtalyan asıllı rahipler için V. Murat tarafından yaptırılmış. Bu dönemde tarihi kayıtlara göre Samsun halkının % 30 kadarının Hristiyan olduğu biliniyor. Buna karşın şehir oldukça sakin ve huzurlu bir yaşam sürmüş. Kilisenin hoşgörü için temsil ettiği özellikle yabancı turistler için son derece ilgi görüyor. Ülkenin geçmişindeki bu güzel sembol aynı zamanda dönem mimarisine ışık tutan son derece değerli bir yapı.

6 . Bandırma Vapuru Müzesi

1878 yılında Glasgov şehrinde Kymi ismi ile yük taşımacılığında kullanılan bu gemi Türkiye’ye olan serüveni sonucunda ulusumuzun en değerli sembollerinden biri haline gelmiştir. 1894 yılından itibaren Osmanlı donanmasında görev yapmaya başlayan geminin adı 1910 yılında Bandırma olarak değiştirilmiştir. Yakın dönem siyasi tarihi açısından oldukça önemli olmak ile birlikte özgürlük mücadelemizin en değerli sembollerinden biri olan bu gemi 1925 yılında İlhami Köse isimli kişiye satılmış, daha sonrasında geminin tarihimizdeki önemi dikkate alınarak 2007 yılında son derece dikkatli şekilde çizime dökülmüş ve 2008 yılında çizim üzerinden gemi yeniden inşa edilerek Bandırma Vapuru Müzesi olarak Samsun’da halkımızın hizmetine açılmıştır.

7 . Samsun Amazon Köyü

Günümüzde sahip olduğumuz popüler kültür etkisi ile Amazonları hepimizin biraz olsun biliyoruz. Destansı hikayeleri pek çok kez farklı şekillerde anlatılan Amazonların M. Ö 3 – 2 bin yılları arasında yaşadığı düşünülüyor. Dünya genelinde yapılan birçok tarihi ve arkeolojik çalışmada farklı teoriler ortaya atılmış olsa da en güçlü teori olarak Amazonların, Samsun – Terme’de yaşadığı düşünülüyor. Bu nedenle Samsun’da Batıpark içerisinde oldukça geniş bir alana Amazonların yaşayış biçimlerini balmumu heykeller ile anlatan devasa bir köy inşa edilmiş.

Samsun’un birbirinden harika gezilecek yerlerini en kısa sürede keşfetmek için Türkiye’nin her yerinden en uygun Samsun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin