Türkiye, yüz ölçümü olarak küçük bir ülke olmasına karşın yeşilin ve mavinin büyük bir aşkla buluştuğu doğal zenginlikler ve binlerce yıllık kültürel miraslar bakımından son derece zengin. Ülke içerisinde kısa sürede bir noktadan diğerine seyahat ederek onlarca turistik noktayı görmek mümkün. Seyahatseverlerin gezi rotası belirlerken en çok dikkat ettikleri ögelerin başında ise şüphesiz doğal ve tarihi zenginlikler geliyor. Bu konuda bizlere son derece cömert davranan ülkemizin son zamanlarda giderek daha popüler hale gelen tatil rotalarından biri de Saklıkent Kanyonu. NeredenNereye.com ailesi olarak bu yazımızda sizleri bu doğa harikasına kısa bir yolculuğa çıkarıyoruz.

Saklıkent Kanyonu, özellikle doğa tutkunları, yeşilin farklı tonları içerisinde huzur dolu yürüyüş yapmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Türkiye’nin batı kesiminde bulunan Saklıkent Kanyonu bu iş için biçilmiş kaftan diyebiliriz.

Saklıkent Milli Parkı içerisinde yer alan kanyona giriş yapmak için dik yamaçlara asılı durumdaki demir çubuklar kullanılarak elde edilmiş olan 200 metre uzunluğa sahip tahta köprü kullanılıyor. Köprü sonlandığında ise karstik kayalıklardan oluşan son derece dik yapılanmalar ziyaretçilerini bekliyor. Debisi son derece yüksek olan su ile donlu kanyonda son derece tehlikeli olmasından dolayı suya girmek yasak.

1996 yılından alınan karar ile koruma altına alınan Saklıkent Kanyonu yıl içerisinde 180 ile 200 bin arasında yerli ve yabancı turiste kapılarını açıyor. Ziyaretçiler tarafından çoğunlukla piknik ve yürüyüş amaçlı kullanılan Saklıkent Kanyonu, Türkiye’nin görülmesi gereken doğal güzelliklerinden bir tanesi.

Saklıkent Kanyonu Hakkında Bilgi

Doğanın insanlara bir armağanı olan Saklıkent Kanyonu, Esen Çayının kolu durumunda olan Karaçay tarafından oluşturulmuş bir jeolojik yapı. Elbette arazi incelendiğinde, kanyonun oluşması için toprak yapısının suyla kolayca aşınabilen kalkerden oluştuğu görülüyor. Gerek arazinin yapısı gerekse de bölgede bulunan fay hatları nedeni ile binlerce yıllık bir süreç sonucunda derin ve sarp bir yapıya sahip olan Saklıkent Kanyonu ortaya çıkmış.

İnsanlar tarafından çoğunlukla bahar ve yaz mevsiminde ziyaret edilen bu kanyonun yüksek taş duvarları, doğrudan gelen güneş ışınlarını kesiyor. Bu nedenle sıcak havalarda oluşan gölgeli patikalardan sağlıklı ve huzurlu yürüyüşler çıkarmak daha kolay hale geliyor. Yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde kanyon civarında 3000 yıl öncesinde insanların yaşadığı tahmin ediliyor. Binlerce yıllık oluşumu sırasında çok sayıda mağaranın da oluştuğu düşünülüyor. Günümüzde Saklıkent Kanyonunda 16 adet mağara ve kanyonun tam ortasından geçen bir akarsu bulunuyor.

Uzunluğu 16 km olan Saklıkent Kanyonu, denizden 1000 -1100 metre yükseklikte bir konumda bulunuyor. Göz alıcı bir ihtişama ev sahipliği yapan taş duvarlar ortalama 200 ila 600 metre yüksekliğe sahip. Ayrıca şifalı su kaynakları bakımından son derece zengin olan ülkemizin değerli kaynaklarından biri de burada bulunuyor. Kükürtlü suyu ile cilt hastalıklarına iyi gelen bu kaplıca yıl içerisinde çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Ziyaretçiler için dinlenme alanı ve kafeteryalar barındıran bölge ayrıca sadece profesyoneller için ayrılmış, oldukça zorlu bir yürüyüş yoluna da ev sahipliği yapıyor.

Saklıkent Kanyonu Nerede?

Nefes kesen masalsı güzellikleri bir arada kendi içinde barındırmakta olan Saklıkent Kanyonu, Muğla’nın Fethiye ve Antalya’nın Kaş ilçelerinde ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Antalya merkez ilçesine 200 km uzaklıkta bulunan bu muhteşem kanyon tam olarak Fethiye ilçesinin Foça Mahallesinde bulunuyor. Fethiye’ye yalnızca 46 km mesafede bulunan kanyon, ülkemizin değerli turistik noktalarına yakınlığı ile de cazibe merkezi konumunda.

Saklıkent Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Saklıkent Kanyonu, Fethiye ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Türkiye’nin hemen her noktasından Fethiye otobüs bileti satın alarak karayolu aracılığı ile kolaylıkla ulaşım sağlamak mümkün. Havayolu ulaşımının tercih edilmesi durumunda Muğla, Dalaman Havalimanı üzerinden kanyonun bulunduğu ilçeye ulaşım sağlamak mümkün.

Fethiye’den kanyona ulaşım sağlamak için otogardan kalkan Fethiye – Saklıkent minibüslerini kullanabilirsiniz. Yaklaşık bir saatlik yolculuğun ardından kanyona varmış oluyorsunuz. Fethiye civarında tur düzenleyen turizm acentelerinin günübirlik turlarına katılarak bu doğa harika alanı ziyaret edebiliyorsunuz.

Günümüzde bir hayli gelişim göstermiş olan Navigasyon cihazları yardımı ile Saklıkent Kanyonu’na kişisel aracınızla da ulaşım sağlayabilirsiniz. Kayadibi Köyü’ne yakın konumda bulunan kanyon navigasyon yardımı ile kolaylıkla bulunabiliyor. Saklıkent Kanyonu, Fethiye’ye 46, Kaş ilçesine ise 63 km mesafede yer alıyor.

Saklıkent Kanyonu Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Saklıkent Kanyonuna giriş için yetişkin ziyaretçilerden 9 TL giriş ücreti alınıyor. Müzekartın girişlerde geçerli olmadığı Saklıkent Kanyonu için öğrencilerin ise 4,5 TL gibi bir ücret ödemesi gerekiyor. Ayrıca girişte bölgeye hazırlıksız gelenler için lastik ayakkabı satın alma ya da kiralama gibi imkanlar da bulunuyor. Haftanın her günü açık olan Saklıkent Kanyonuna sabah 09:00 ile akşam 19:30 saatleri arasında giriş yapmak mümkün.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin