Sadağı Kanyonu, Türkiye’nin gizli kalmış doğal cennetlerinden bir tanesi. Bursa’nın bu saklı kalmış doğa harikası, büyük şehirlere yakınlığı ile de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Özellikle yıl boyunca yorulmuş çalışanların, kalabalıktan uzak doğa ile baş başa vakit geçirebilmesi için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Siz sevgili ziyaretçilerimiz için bu yazımızda Bursa’nın Sadağı Kanyonu’na kısa bir seyahat düzenliyoruz. 

Söylentilere göre bu kanyonun varlığı tarih öncesi dönemlere kadar uzanıyor. Sadağı Kanyonu Orhaneli’nin 6 kilometre güneybatısında konumlanıyor. Fazla kişinin bilmediği bu kanyon İznik Sansarak’tan sonra Bursa’nın ikinci büyük kanyonu olarak kayıtlara geçiyor. Kültür ve Tabiat Kurulu tarafından 2004 yılında 1. Derece Sit Alanı olarak ilan edilen Sadağı Kanyonu, Orhaneli’nden başlayarak Sadağı Köyüne kadar uzanan yapısı ile Orman Bölge Müdürlüğü tarafından özel olarak piknik alanı olacak şekilde düzenlenmiş. Sadağı Kanyonu, ziyaretçileri tarafından şehrin gürültülü yapısından uzaklaşarak yemyeşil doğa ile buluşacağınız mükemmel bir doğa harikası olarak görülüyor. 

İznik Sansarak Kanyonu’ndan sonra Bursa’nın ikinci büyük kanyonu olan Sadağı Kanyonu, yavşan otu, gürgen, doğu çınarı, katran ardıcı, gümüşi çınar gibi bitki türlerine ev sahipliği yapan zengin bir alan sahip. Piknik alanı, Bursa merkezden 63 km uzaklıkta, Orhaneli’nden ise 9 km uzaklıkta yer alıyor. Roma İmparatoru Hadrianus’un karısı için yaptırdığı kaya hamamı kanyonun en dikkat çekici noktalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Günümüze kadar ulaşmayı başaran bu hamam halen 60 derecelik sıcak su sağlıyor, hamamdan elde edilen sıcak su ise hemen yanında bulunan termal otelde kullanılıyor. Sadağı Kanyonu’nun son derece temiz olduğunu ve görevliler tarafından düzenli olarak temizlendiği belirtmekte fayda var. 

Sadağı Kanyonu’nda Dikkat Edilecekler

Kanyon girişinde telefonunuzun oldukça az çektiğini fark edeceksiniz. Ayrıca ilerleyen bölümünde, ağaçlar ile kaplı baz istasyonlarından uzak alan nedeni ile telefonunuz hiç çekmiyor. Bu nedenle hazırlı olmak yerinde olacaktır. 

– Kanyon saat 18.00’de kapandığı için gezinizi buna göre planlamanız uygun olur. 

– Eğer kalabalık ortamdan uzaklaşmak istiyorsanız kanyon ziyareti için hafta içini tercih etmeniz yerinde olur. 

– Olumsuz durumların önüne geçmek için görevliler tarafından düzenli devriyeler düzenleniyor. 

– Kanyon içerisinde mangal sağlayan, yeme – içme mekanları yer alıyor. Elbette isterseniz kendi malzemelerinizi de getirebilirsiniz. 

– Sadağı Kanyonu’nda mescit de bulunuyor. 

– Kanyonda bebekli aileler için bebek bakım odası da mevcut. 

– Yürüyüş parkuru biraz zorlu olduğundan, küçük çocuklar ve bebekli aileler için tavsiye edilmiyor. 

Sadağı Kanyonu’nda Neler Yapılır?

Sağda Kanyonu’nda yapılacaklar listesinin başında elbette yürüyüş parkurunu tamamlamak geliyor. Dere boyunca uzanan bu yürüyüş yolu Bursa’nın ve hatta Türkiye’nin en güzel yürüyüş yollarından bir tanesi. Parkur içerisinde insanların geçmekte zorlandığı alanlar belediye tarafından düzenlenmiş, geçitler eklenmiş ve parkur çok daha güzel bir hale getirilmiş. 

Park girişinde aracınızı park ettikten sonra hemen parkura başlayabiliyorsunuz. Yolun belirli kısımlarında taşlık alanlar olduğunda özellikle çocuklu aileler tarafından bu bölgeleri geçmek zorlu olabiliyor. Yürüyüşünüz boyunca sizlere eşlik eden dere, kuş sesleri ile birlikte akarsunun rahatlatıcı sesini de dinlemenize olanak sağlıyor. Yol boyunca farklı bitki türlerini görmek mümkün. Ayrıca parkur boyunca birbirinden harika fotoğraflar çekebileceğiniz onlarca nokta yer alıyor. 

Türk kültürünün en sevilen ögelerinden biri piknik ve mangal da Sadağı Kanyonu’nda yapabileceğiniz güzel bir etkinlik. Tüm aileniz ile birlikte stres atmak mümkün. Belediye tarafından düzenlenmiş çok sayıda masa bulunuyor. Ayrıca mangalı da buradaki işletmelerden temin edebilirsiniz. Ziyaretçiler genellikle kahvaltı için herhangi bir masaya kurulduktan sonra gün boyu bu eşsiz doğanın tadını çıkarmayı tercih ediyor. Kanyon akşam saatlerinde kapandığından dolayı, erkenden kahvaltı için gelmek ve dinlendirici bir gün geçirmek için oldukça uygun. Ayrıca yerel halkın sattığı taze tarım ürünlerini de alandan satın almak mümkün. 

Sadağı Kanyonu için belirtilmesi gereken en önemli noktalardan biri kamp yapabilme durumu. Geçmiş yıllarda kanyonda kamp yapanların yaşanılan heyelan sonucu talihsiz olaylar yaşaması nedeni ile görevliler tarafından kamp yapımına izin verilmiyor. Bölge oldukça zor ve tecrübesiz kampçılar için tehlikeli olabiliyor. Ancak belediyenin yakın zamanda kamp için güvenli alan oluşturacağından bahsediliyor. 

Sadağı Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Sadağı Kanyonu bulunması zor bir yer olmamakla birlikte yol boyunca yerleştirilen tabelalar sayesinde ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Bursa merkezden ulaşım için Orhaneli – Nilüfer kavşağına gelinerek Orhaneli yoluna doğru dönülüyor. Bu doğrultuda biraz ilerledikten sonra yol Doğancı Barajı yakınında Orhaneli ve Kales’e doğru ayrılıyor. Bu noktada Orhaneli tabelasını takip etmeniz gerekiyor. Orhaneli merkezinden bir müddet ilerledikten sonra Sadağı Kanyonu tabelasından sağa dönülmesi gerekiyor. Ardından köy yolunu takip ettiğinizde doğrudan Sadağı Kanyonu’na çıkış yapabiliyorsunuz. Toplu taşıma ile ulaşım imkanı bulunmadığından kullanıcıların kanyona 2 km mesafe kaldığında yolun tehlikeli bir hale gelmesinden dolayı dikkatli olunması gerekiyor. 

Sadağı Kanyonu Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Sadağı Kanyonu’nda etkinlik düzenleyeceksiniz giriş – çıkış saatlerini dikkate almanız gerekiyor. Kış aylarında kanyon 08.30 – 18.30 saatleri arasında ziyarete açık. Yaz döneminde ise çıkış saati 20.00 olarak güncelleniyor. 

Kanyonun giriş ücretinin her sene değişiklik gösterdiğini belirtmek gerek. Yaya olarak kanyona girmek için 3.5 TL ödemeniz gerekiyor. Araçlar için ise tarifeler şu şekilde: 

Otobüs : 94 TL

Minibüs : 52 TL

Otomobil: 10 TL

Motosiklet : 5 TL

Bisiklet : 3.5 TL

Türkiye’nin her yerinden en uygun Bursa otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin