Federal yarı başkanlık tipi yönetimle uzun yıllardır aynı ismin liderliğinde yönetilen Rusya 17 milyon metrekareyi aşan toprakları dünyanın en geniş ülkesini konumunda yer alıyor. Bu ülkeyi baştan sonra gezmeye kalksanız yolculuğunuz boyunca onlarca farklı hikaye, yüzlerce şaşırtıcı olay ile karşılaşmanız mümkün. Biz de meraklı gezginler için Rusya hakkındaki şaşırtıcı gerçeklere değineceğiz. Elbette konuya giriş yapmadan önce Rusya’dan biraz bahsetmekte fayda var.

Rusya, sahip olduğu toprak bütünlüğü ile tüm gezegenimizin yaşam alanlarının sekizde birini kaplayan bir ülke ve bu da içerisinde çok renkli, çeşitli hayat şartlarının oluşmasına neden oluyor. Ülke öylesine geniş toprak alanlarına sahip ki, Rusya’nın başından sonuna tam dokuz saat dilimi yer alıyor. Ayrıca ülke jeolojiye ilgi duyanlar için tam bir coğrafi maden yatağı diyebiliriz; Çünkü sınırları içerisinde onlarca farklı doğal oluşum bulunuyor. Rusya’nın bu geniş topraklarında toplamda 23 UNESCO Dünya Mirası, 40 UNESCO Biyosfer Rezervi, 41 Milli Park ve 101 Doğa rezervi bulunuyor. Şimdi Rusya hakkında bizi şaşırtan gerçeklere kısa bir bakış atalım.

Alkol tüketimini biraz abartmışlar

Rusya denildiği zaman insanların aklına ilk gelen şeylerden biri genelde vodka oluyor. Ülkenin milli içeceği olan vodka öylesine çok tüketiliyor ki, bizim standartlarımıza göre halkının oldukça büyük bir kısmı alkolik sayılır. Bunun bir de yan etkisi var: Ülkede her yıl yaklaşık yarım milyon insan alkol kaynaklı nedenlerden dolayı hayatını yitiriyor.

Nufus dağılımı biraz garip

Rusya’nın nüfusu 150 milyonun üzerinde, ancak bu insanların yüzde 75’i Urallar dağ dizisinin batısında kalan ülkenin Avrupa bölümünde yaşıyor. Elbette hava koşullarının diğer noktalarda insan yaşamı için çok sert olması bunun başlıca nedeni. Rusya’nın çok büyük bir kısmını soğuk hava dalgasına ismini vermiş olan beyaz topraklar olan Sibirya oluşturuyor.

Dünyanın en büyük tatlı su gölü

UNESCO Dünya Mirası Listesinde koruma altında bulunan Baykal Gölü gezegenimiz için fazlası ile değerli bir kaynak. Kendilerini en derin ve büyük tatlı su gölü olmasının yanı sıra dünya tatlı su kaynaklarının beşte birini bünyesinde barındırıyor. Özellikle hava koşullarının çok sert olduğu bu bölgede Baykal Gölünün donduğu dönemde bu devasa buzul kütleyi görmek oldukça etkileyici oluyor.

Gezegen kadar ülke

Rusya’nın dünyanın en geniş topraklarına sahip olan ülkesi olduğundan bahsetmiştik. Şimdi bunu bir kıyaslama ile ortaya koyduğumuzda çok net şekilde ortaya çıkıyor. Şu NASA’nın başının belada olduğu gezegeni hepimiz biliriz. Hani belirli aralıklarla tartışılan ve gezegen statüsünü kaybedip geri alan Plüton. Rusya’nın topraklarının yüz ölçümü toplamı Plüton’un topraklarının yüz ölçümü ile aynı.

Gazetecilerin kabusu

Aslında her ülkenin geçmişinde karanlık dönemler vardır. Rusya’nın yakın tarihinde de böyle zamanlar mevcut. Sovyet Rusya döneminin ne denli karanlık ve insanlık dışı uygulamalar ile dolu olduğunu konu ile alakalı belgeselleri izleyerek daha rahat görebilirsiniz. Haliyle bu dönemde yönetimde en çok etkilenenlerin başında gazeteciler geliyor. Sovyet Rusya zamanında gazetecilerin yüzde 64’ü cinayete kurban gitmiş.

Vergi almak için sınırlar zorlanmış

Bizim tarihimizde de etkin bir isim olan ve Rusya’nın en ünlü isimlerinden biri Deli Petro zamanında insanlardan sakal vergisi alınmış.

Karlı alışveriş

Rusya’nın çarlık döneminde II. Aleksander yönetiminde, 1867 yılında dönümü yalnızca 2 centten tüm Alaska’yı Amerika Birleşik Devletlerine satmış.

Şehir efsanesi mi gerçek mi?

Anlatılanlara göre Rusya’nın bu geniş toprakları içerisinde komünizm döneminden kalma tam 15 farklı şehir bulunuyor. Evet, bunun neresi garip diyebilirsiniz. Ancak bu kadar da değil. Söylenene göre bu şehirlerin hiçbiri ne haritalarda görünüyor ne de yerleri biliniyor. Elbette bu gizemli şehirler hakkında tüm söylenenler bir şehir efsanesinden ibaret de olabilir.

Savaşa hazır!

Rusya savaşa hazır olma konusunu biraz abartmış diyebiliriz. Milyonlarca kişilik ordusu ve diğer teknolojik ekipmanları bir yana bu ülkede olası bir savaş için hazır bekletilen toplam 8400 nükleer başlık bulunuyor. İlginç olansa bu rakam diğer bütün ülkelerin sahip olduğu başlıkların toplamından daha fazla.

Dünyanın bu en geniş topraklarına en kısa zamanda seyahat etmek için yolculuğa NeredenNereye.com üzerinden en uygun Rusya uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin