Evet, “Dünyanın bin bir türlü hali var,” derler eskiler. Gerçekten de öyledir. Dünyanın her köşesi farklı bir renk, farklı bir kültür, farklı bir hikaye. Zaman hepimize eşit mesafede yaklaşıyor olsa da eşit zaman dilimleri içerisinde herkesin uğraşları, keşfettikleri geliştirdikleri farklı oluyor. Bütün bunların sonucunda bugün kültür adını verdiğimiz birikimi yaşıyoruz.

Çevremize baktığımız her saniye gördüğümüz binlerce farklı renk ise kültürlerin önemli parçalarından bir tanesi. Örneğin, matem yaşandığında tercih edilen renk siyah oluyor ya da sevgilimize aşkımızı anlatmak için tutkunun rengine bürünmüş kırmızı gülleri tercih ediyoruz. Aslında durum dünyanın her yerinde böyle değil. Bizim toplumumuz için benimsenmiş bir renk, Afrika topraklarında çok farklı anlamlar ifade edebiliyor. Biz de bir gezgin olarak şaşırmamanız için amme hizmeti gerçekleştirmek adına renklerin farklı kültürlerdeki anlamlarını sizin için inceledik.

İçerikteki Konular

Kırmızı

Kırmızı renginin hemen hemen dünyanın tamamına yakınında aşk ve tutku gibi anlamları benimsenmiş durumda. Ancak elbette ki farklı coğrafyalarda ezber bozan anlamları da mevcut. Hindistan’da kırmızı birincil olarak, “güç” anlamını içeriyor. Bunun yanı sıra korkunun ve ateşin rengi olarak algılanıyor. Hint kültürü için kırmızının en çok kullanılan anlamları ise, “sağlık, güç, saflık, verimlilik” olarak biliniyor. Aynı zamanda eline kırmızı kına yakan ve saçlarını da Sindoor adı verilen kırmızı bir boya ile boyayan kadın için bu evli olduğu anlamına geliyor. Afrika topraklarında ise kırmızı rengi matem olduğunda kullanıyor. Aynı zamanda şiddet ve kurban edilme törenleri için kullanıyor. Kurban edilen kişi kırmızılar ile süslenmişse bu bağımsızlığı için mücadele ettiği anlamına geliyor.  Çin kültüründe ise kırmızı renginin insanlara, “şans, mutluluk, huzur ve neşe” getirdiğine inanılıyor. Bu nedenle evlilik ve yılbaşı gibi kutlama dönemlerinde kırmızı en çok tercih edilen renk.

Sarı

Sarı dünya genelinde gülümsemenin ve neşenin sembolü gibi kabul görse de zıttı anlam taşıdığı yerler de yok değil. Örneğin Fransa’da sarı rengi, “kıskançlık, ihanet, zayıflık” anlamlarında kullanılıyor.  Eski mısır kültüründe sarı, matem rengidir. Bunun nedeni ölenleri mumyalarken kullanılan altınlardır. Altına olan benzerliği nedeni ile Amerikan toplumunda da başarılı insanların tercih ettiği bir renk konumunda sarı. Japonya’da ise hükümdarları ve onların soylu ailelerini temsil eden bir renk.

Mavi

Dünyada en çok farklı anlama sahip olan renklerden bir tanesi de mavidir. Birçok toplumda kendine özgü farklı anlamları var. Batı kültüründe mavi genel olarak melankolik duyguların sembolü olarak kullanılıyor. İlginç olarak Çin kültüründe mavi kız bebeklerin sembolü olarak kullanılmaktadır. Bunun tam tersi olarak dünya genelinde mavi erkek bebekler  için pembe ise kız bebekler için kullanılmaktadır. Latin Amerika ülkelerinde ise melankolik anlamının tam tersine umudun ve sağlığın sembolü olarak mavi kullanılmaktadır.

Yeşil

Dünyanın geneline bakıldığında diğer renklere nazaran yeşil üzerinde biraz olsun anlaşmaya varılmış gibi. Dünyanın hemen hemen her yerinde yeşil rengi, doğa, sağlık, saflık, huzur gibi anlamlara geliyor. Yeşil aynı zamanda İrlanda’nın ulusal rengi konumunda; bunun nedeni bölgede uğur getirdiğine inanılan yeşil cüce ve dört yapraklı yoncanın şans getirdiğine inanılması. Güney Amerika’nın  belirli bölgelerinde ise yeşil rengi oldukça zıt bir anlama bürünerek ölümü temsil etmektedir. Yeşil rengi bizim kültürümüzde eski Türklerden bu yana gençliği ve yenilenmeyi temsil etmektedir.

Mor

Mor doğu ve batı kültürlerine sahip birçok toplumda, “sadakat, zenginlik, güç” anlamlarını taşımaktadır. Mor rengi  için kullanılan yaygın anlamlardan biri de şöhret ve gösteriştir. Özellikle İngiltere’de soylular ve yüksek sosyeteden kişiler için mor renkli eşyalar ve kıyafetler bir numaralı tercihti. Tüm bunların zıttı kabul edilecek şekilde Tayland ve Brezilya’da mor renk yas tutma törenlerinde kullanılıyor.

Pembe

Pembe rengi neredeyse tüm dünyada yeni doğmuş kıs bebeklerinin simgesi olarak kullanılıyor. Batı kültüründe ise aynı zamanda aşk, romantizm anlamlarını taşıyor. Ancak Japonya’da pembe kadınlardan çok erkekler için kullanılan bir renk. Kore’de ise bu renk güven anlamına geliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin