Prag, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti ve son zamanların en popüler tatil rotalarından bir tanesi. Prag seyahatinizi dilerseniz kendinize uygun şekilde esnek bir tatil programı yaparak dilerseniz de Orta Avrupa’da yer alan Viyana ve Budapeşte turlarına katılarak gerçekleştirebilirsiniz. Gitmeden önce gezginlere yardımcı olabilmek için Prag gezi rehberi ile karşınızdayız. Prag, tarihinin ona kattığı mimari değerleri, mistik atmosferi ve renkli eğlence yaşamı ile ön plana çıkan bir şehir.

Prag şehrinin tarihi yalnızca Orta Çağ ile sınırlı kalmıyor, kent içerisinde yapılan kazı çalışmalarına göre bu bölgeye yerleşimin İlk Çağ döneminde gerçekleştirildiği düşünülüyor. Modern Prag içerisinde Zavist olarak bilinen uç noktalardan birine Keltlerin yerleşmesi ile burada kurulu düzenin başladığı söylenebilir. Aynı zamanda Prag’ı da kapsayan bu bölgeye Bohemya adını veren Keltler olmuş. Bölgenin bugünkü etnik yapısının oluşmasında ise Türklerin gerçekleştirdiği Kavimler Göçünün önemi büyük. Göçten sonra bölgede yaşayan Keltler konum değiştirerek yerini Slav kökenli topluluklara bırakmış. Altıncı yüzyıldan itibaren bölgedeki yerleşimini tamamlayan Slav topluluklar, Prag ve çevresinde şehir yapıları kurmaya başlamışlar. Bugün şehrin sembollerinden biri haline gelmiş olan en değerli mimari yapılarından biri olan Prag Kalesi ise 9. Yüzyıl dönemlerinde yapılmış. Prag için altın çağ olarak adlandırılacak dönem ise IV. Charles zamanında yaşanmış. Bu dönemde sürekli olarak gelişim gösteren Prag bir imparatorluk şehri haline gelerek Avrupa’nın en büyük üçüncü kenti konumuna yükselmiş. Tarihi süreci boyunca ise günümüzdeki halini almasını sağlayan olay 1848’te yayılan milliyetçilik akımları olmuş. Bu akımlarla birlikte yıkılan Avusturya – Macaristan İmparatorluğundan bugünkü Çek Cumhuriyeti ve onun başkenti olarak Prag kalmış.

Günümüz Prag şehrinde bir milyon üç yüz binin üzerinde insan yaşıyor. Büyük bir kent olsa da nüfusunun çok fazla olduğu söylenemez. Kentte yaygın şekilde benimsenmiş bir inanç bulunmuyor. Nüfusun çok büyük bir bölümü herhangi bir inanç sistemini benimsenmemişken dörtte biri Hristiyan olarak biliniyor. Prag içerisinde farklı kültürel toplulukların bulunması konuşulan dil konusunda da çeşitliliğe neden olmuş durumda. Resmi dil olarak ise Çekçe kabul edilmiş ve tüm bürokrasi de bu dil kullanılıyor. Türkiye’den Prag’a gitmek isteyenler için Türk Hava Yollarının şehre direkt seferlerinin bulunduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca Avrupa’nın pek çok noktasından da bu harika şehre doğrudan tren seferleri bulunuyor.

Prag, Bohemya Bölgesinde karasal iklimin etkin olduğu alanlarda kurulmuş olan bir şehir. Bu nedenle soğuk havalarla arası pek iyi olmayanların gitmek için kışı tercih etmemeleri gerek. Ancak etkinlikler bakımından oldukça dolu dolu bir şehir. Kış mevsiminde yoğun kar yağışı ile beyaz bir örtü kaplayan bu şehirde Prag Kış Festivali ve Avrupa Film Günlerine katılabilirsiniz. Eğer doğanın canlanmaya başladığı bahar mevsiminde bir yolculuk gerçekleştirirseniz Paskalya Bayramı ve Çek Bira Festivaline katılma şansı yakalayabilirsiniz. Bol bol gezmek istiyorum derseniz sıcaklıkların dünya ortalamasına yaklaştığı yaz mevsimini tercih edebilirsiniz.

Prag’da Ne Yapılır?

  • Prag tarihine yön vermiş ve günümüze bir değer olarak miras kalmış tarihi yapıları gezin.
  • Gotik mimarinin en değerli örneklerinden sayılan kilise ve katedralleri gezin.
  • Şehrin manzarasının tadını çıkarmak için Petrin Tepesinde vakit geçirin.
  • Kentin atmosferini değiştiren David Carny heykellerini görün.
  • Eski Kentin mistik sokaklarını gezerek sosyal medya hesaplarınızı dolduracak birbirinden harika fotoğraflar çekin.
  • Tarihe yön veren bilim insanlarından biri olan Sigmund Freud heykelini bulmaya çalışın.
  • Uzun gezilerin yerini Zivkov’da renkli gece yaşamına bırakın.
  • Geleneksel kukla gösterilerini izleyin.

Prag’da Gezilecek Yerler

Şehir içerisindeki yolculuğunuza buranın en değerli mimari eserleri arasında yer alan Astronomik Saat ve Eski Belediye Sarayı ile başlayabilirsiniz. Bu iki mimari eserin yer aldığı Eski Şehir Meydanında aynı zamanda Tyn Kilisesi, Jan Hus Anıtı, Kinsky Sarayı da yer alıyor. Yolculuğunuza bir bağlantı noktası olan Charles Köprüsü ile devam edebilir ve bu köprü aracılığı ile Prag’ın simgesi haline gelmiş olan Prag Kalesine geçiş yapabilirsiniz. Kalenin hemen yakınlarında bulunan Klementinum binası da görülmeye değer mimari eserlerden birisi. Şehrin tarihi ile birlikte kozmopolit nüfus yapısının ona neler kattığını keşfetmek için Mala Strana ve Josefov gibi noktaları ziyaret edebilirsiniz. Şehrin manzarasını biraz yükseklerden geniş açılarla görmek istiyorum diyorsanız Petrin Tepesine Eyfel Kulesini örnek alarak yapılmış olan gözlem kulesine ya da Barok mimari sanatının en gözde eserlerinden biri olan Aziz Niklaus Kilisesine çıkabilirsiniz.

Prag’a en kısa zamanda yolculuk yapmak için ihtiyacınız olan en uygun uçak biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin