Mısır, insanlık tarihi boyunca kurulan medeniyetler arasında bir mihenk taşı adeta. Bugün dünyanın yedi harikasından bahsedecek olsak, Mısır’da bulunan piramitleri bu listeye dahil etmeyecek olan yoktur sanıyorum. Nil Nehri ise hem tarihi hem de coğrafi açıdan başlı başına mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. Evet, Mısır’dan bahsettiğiniz zaman birçok gezginin aklına ilk olarak bunlar geliyor. Ne yazık ki, Mısır’ı daha önceden ziyaret eden gezginler ise biraz daha farklı düşünüyor. Kesinlikle medeniyetin mihenk taşları arasında ancak günümüz dünyasının yönetiminde bu saygı değer topraklarda gezginler, berbat hijyen koşulları, toplumsal sorunlar ve ayaklanmalar, terör saldırıları, insanı çileden çıkaracak kadar çok ısrarcı olan satıcılar, verilen hizmet karşılığında sırf turist olduğunuz için sizden istenen fazla tutarlar gibi durumlardan oldukça şikayetçi. Böylesi olumsuz durumların fazla olması, Türkiye gibi nispeten yakın bir lokasyondan dahi Mısır’a giden insan sayısını bir hayli düşürüyor. Her ne olursa olsun tarihin bu parlayan medeniyeti ve günümüze bıraktığı miras dünyayı keşfetmek isteyen gezginler tarafından görülmeli ve keşfedilmeli. Ancak gitmeden önce bilmeniz gerekenler var:

Güvenlik Ve Terör

Günümüzün en büyük sorunların bir tanesi güvenlik ve terör. Avrupa, ABD gibi pek çok bölge terör saldırıları ile boğuşurken bu durumu görmezden gelmek yerinde olmayacaktır. Özellikle Orta Doğu’da yaşanılan siyasi gerilim nedeni ile bölge terör olaylarının etkisinden bir türlü kurtulamıyor. Mısır’da nispeten daha az olayın yaşandığını söyleyebiliriz. Ancak terör olayları hala büyük bir güvenlik açığı oluşturuyor. Seyahatiniz sırasında iç ya da dış kaynaklı beklenmedik olaylar, bütün bir tatilin heba olmasından çok ötede can ve mal güvenliğiniz açısından çok büyük tehdit oluşturabilir. Mısır’ın batı yakasında bulunan çöl bölgesi güvenlik nedeni ile gidilmemesi gereken alanlar arasında ilk sırada yer alıyor. Bu konuda Mısır’a gidecek Türk vatandaşları için de, “tatillerini yeniden planlamaları” gerektiğini söyleyen uyarı bildirileri mevcut.

Vize İşlemleri

Gezginlerin en çok sıkıntını çektiği noktalardan biri de malumunuz vize işlemleridir. Bir yığın belgenin tamamlanması, vize başvurusu onay süreci derken bütün planlarınız altüst olabilir. Ne yazık ki, son dönemde iki ülke arasında yaşanılan siyasi gerginlikler nedeni ile Mısır artık Türkiye’den vize istemeyen 113 ülke arasında yer almıyor. Bu nedenle Mısır’a gitmek istiyorsanız standart vize işlemlerini eksiksiz olarak tamamlamanız gerekiyor.  17 yaşından küçük ve 45 yaşından büyük olanlar için kapıda vize uygulamasının olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Hijyen Koşulları

Listemizde yer alan en sıkıntılı maddelerden biri hijyen konusu. Mısır’ı ziyaret eden turistlerin kolaylıkla üzerinde fikir birliği edebilecekleri bir konu hijyen. Mısır’da alışık olduğunuz temizlik olgularının henüz keşfedilmemiş olduğundan bahsedelim. Ne yazık ki, uygulamayı ısrarla sürdürdükleri alışkanlıkları pek çok insan tarafından hiç de hoş karşılanmıyor. Mısır’a bir yolculuk düzenlemek istiyorsanız antiseptik jel, küçük bir sabun, temiz içme suyu yanınıza mutlaka almanız gerekenler arasında. Bunları kendi sağlığınız için unutmamalısınız. Şehirdeki besinlerden zehirlenme öylesine ulaşmış durumdaki Mısır’ın kendi yöneticileri bile yabancılara dünyaca ünlü fast food markalarını kullanmayı tavsiye ediyor. Türkiye’den Mısır’a giden ziyaretçiler için, “kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, tetanoz, boğmaca, polio, kuduz, hepatit A, Tifo” gibi aşıları mutlaka tamamlamaları gerektiği söyleniyor.

Yediklerinize Dikkat Edin

Hijyen ile bağlantılı olarak beslenmek de başlı başına bir sorun Mısır’da. Özellikle alışık olmayanlar için ülkede rastgele yerlerden besin tüketmek son derece tehlikeli olabilir. Küçük bir araştırma ile yabancıların yaşadığı zehirlenme vakıalarını görebilirsiniz. Özellikle pişmemiş sebze ve meyvelerden uzak durulması gerektiği öğütleniyor. Bir de kesinlikle buzlu içeceklerden uzak durun. Temiz içme suyu bulmak çok zor olduğundan elde olan ve çeşitli şekillerde kullanılan buzlardan da hastalık kapma ihtimaliniz oldukça fazla.

Tam Bir Karmaşa : Mısır Trafiği

Trafiğin yağmur ormanlarına, araçların vahşi batısına girmeye hazır mısınız? Eğer Mısır’a gitmek istiyorsanız, hazır olsanız iyi olur. Zira ülkede alışık olduğunuz trafik kurallarının neredeyse hiçbir kullanılmıyor. Geçiş üstünlüğü daima arabası daha hızlı ve kornası daha çok ses çıkaran sürücüye ait. Trafik lambaları ise şehri süsleyen dekorasyon eşyaları olarak kullanılıyor. Hal böyle olunca Mısır seyahatiniz sırasında özellikle trafikte azami miktarda dikkatli olmalısınız.

Israrcı Satıcılar

Ticaret dünyanın her yerinde en çok kazandıran etkinlik. Bu durum Mısır’da da değişmiyor. Ancak farklı ülkelerde görmeye alıştığımız şirin sokak satıcıları Mısır söz konusunda olduğunda pek de şirinliklerini koruyamıyorlar. Bu ülkede yerleşik olan gelenek neticesinde sokaklar ısrarcı satıcılar ile dolu. İstemediğinizi ya da ihtiyacınız olmadığını vurgulamanıza karşın ısrarla size bir şeyler satmaya çalışıyorlar. Öyle ki, kurtulmak için sonunda herhangi bir şey satın almanız gerekiyor. Bu durum Mısır’a turist olarak gelenlerin oldukça  mustarip olduğu bir konu.

Bürokrasi Her Zaman Can Sıkar..

Dünyanın her yerinde geçerli olan şeylerden biri de insanların bürokratik işlemlerden nefret etmesi olabilir. Durum Mısır’da da değişiklik göstermiyor. Bu nedenle ülkeye giriş yaptığınızda size anlamsız gelen birçok kural ile karşı karşıya geleceksiniz. Ancak boş yere sistem ile uğraşmayı denemeyin. Zira bu bürokratik uygulamalardan kaçış yok ve eninde sonunda tamamlamanız gerekiyor.  Bu nedenle sistemin sizi yönlendirdiği yolu takip ederek bütün işlemlerinizi bitirmeye çalışın. Her ne kadar size anlamsız geliyor olsa dahi…

Dünyanın en gizemli medeniyeti Eski Mısır’ın var olduğu topraklara bir anca önce seyahat etmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin