Eğil, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Diyarbakır ilinin tarihiyle son derece önemli bir konumda bulunan bir ilçesi olarak karşımıza çıkıyor. Doğa ve inanç turizmini tercih edenlerin rotası: Peygamberler Diyarı “Eğil” Kur’an – ı Kerim’de isimleri geçen Zülkifl ve Elyesa peygamberler dahil 9 peygamberin hüküm sürdüğüne inanılan, manevi iklimin yanı sıra baraj gölünde su sporları ve tekne turu yapma imkanı sunan Diyarbakır’ın Eğil ilçesi ziyaretçilerini bekliyor. 

Eğil ilçesinin mistik hikayelerle bezenmiş doğal ortamından bahsetmeden önce tarihin ilk dönemlerine tanıklık etmiş olan Diyarbakır kentinden biraz bahsetmekte fayda var. Uzun yüzyıllar boyunca Anadolu ve Mezopotamya arasında köprü görevi gören Diyarbakır’da tarihi kayıtların başlangıcı 10 bin yıl öncesine kadar uzanıyor. 

Diyarbakır, her ne kadar kurak iklimi nedeniyle yaşaması zor bir coğrafyada olsa da tarihin önemli imparatorlukları, coğrafi konumu nedeniyle her dönem şehir üzerinde hakimiyet kurmak istemiş. Bu nedenle günümüzde şehir yapılanması içerisinde oldukça fazla sayıda tarihin farklı dönemlerinden bizlere miras kalan kültürel ve mimari değerleri bir arada görmek mümkün oluyor. Bölgede yaşamış olan; Hurri, Asur, Urartu, İskit, Med-Pers, Akkoyunlu, Makedon, Roma, Sasani, Bizans, Selçuklu, Emevi-Abbasi, Artuklu, Eyyübi, Moğol, Safevi ve Osmanlı devletlerinin bırakmış oldukları tarihi ve kültürel mirası günümüze dek yaşamayı başarmış.

Günümüz Türkiye’sinin doğu yakasındaki en kalabalık illerin başında gelen Diyarbakır, yapılan tarihi ve arkeolojik çalışmalar neticesinde dünyanın en eski kentlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu nedenle insanlık tarihinin yazılması açısından önemi son derece büyük. Bu güzel kenti 4 – 5 günlük bir tatil planlamasıyla son derece rahat şekilde gezebilirsiniz. Ancak, özellikle yüksek sıcaklıklarla arası iyi olmayanlar kurak dönemde şehri ziyaret etmeyi tekrar düşünmeliler. 

Peygamberler Yurdu : “Eğil”

Diyarbakır kent merkezine 52 kilometre mesafede bulunan, antik çağlardan bugüne kadar tarihin yapı taşlarını oluşturan birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Eğil, inanç ve kültür değerleri ile büyük ilgi görüyor. Eğil, manevi zenginliği ile birlikte bölgede bulunan Kralkızı Baraj Gölü’nde su sporları ve tekne turu yapma imkanı sunan Eğil, Türkiye’nin doğa ve inanç turizmi açısından en çok tercih edilen rotalarından biri olarak dikkat çekiyor. 

Ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi pandemi nedeniyle uygulanan kısıtlamalardan nasibini alan ve bu nedenle de ziyaretçilerden uzak kalan Eğil, kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte ülkenin ve dünyanın farklı noktalarından gelen ziyaretçilere yeniden kapılarını açıyor. Farklı dinlerden manevi bir arayış için gelen ziyaretçiler, Eğil’de Nebi Harun – i Asefi, Nebi Hallak, Nebi Harut, Nebi Zunnun, Nebi Hürmüz, Nebi Ömer ve Danyal ile Kur’an – ı Kerim’de isimleri geçen Hazreti Zülkifl ve Elyesa ait olan peygamber kabirlerini ziyaret ediyor. 

Eğil ziyaretçilerinin tarihi ve manevi olarak gerçekleştirdiği içsel yolculuğun yanı sıra en büyük şansları şüphesiz bölgede Kralkızı Baraj Gölü’nün bulunması. Eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olan bu gölde su sporları yaparak Diyarbakır’ın kavurucu sıcaklığında rahatlama imkanı bulurken harika bir tekne turu da düzenleyebiliyorsunuz. Göl kıyısında yer alan çardaklar, restoranlar ve kır kahvelerinde doğa ile iç içe zaman geçirebiliyorsunuz. 

Maneviyatın Tarihine Yolculuk

Diyarbakır’ın Eğil ilçesi, özellikle son yıllarda gündeme gelmiş bir turizm rotası olarak karşımıza çıkıyor. Ne yazık ki, bu zengin tarihi bölge daha önce yeterli tanıtım çalışmalarının yapılmaması ve farklı siyasi nedenlerden ötürü hak ettiği değeri görmüyor. Bu nedenle ziyaretçi sayısında son yıllarda artış yaşanmasına karşın gene de sahip olduğu potansiyele ulaşmış değil. 

Eğil ilçesine özellikle ülkemizin İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerinden, batı yakasında  bir şekilde haberdar olarak gelen ziyaretçiler böylesine tarihi ve manevi bir değere sahip bölgeyi daha önce duymadıkları için şaşkın olduklarını belirtiyor. Ziyaretçiler, Diyarbakır’ın Eğil ilçesini özellikle İslam inancına sahip seyahat severlerin mutlaka görmesi gerektiğini düşünüyor. Ayrıca yalnızca tarihi ve manevi değerleriyle değil doğal güzellikleriyle de ülkemizin görülmeye değer noktalarından biri olduğuna dikkat çekiyorlar. Ancak bölge tarihini merak ederek detaylı bir inceleme yapmak isteyenler için deneyimli bir rehber bulmak gerektiğini de ifade ediyorlar. 

Ülkemizin bu manevi zenginliği ile öne çıkan Eğil ilçesine gitmek için en uygun Diyarbakır otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin