Bulgaristan, 7.3 milyonluk nüfusu ile Avrupa’nın en büyük 16. ülkesi olarak karşımıza çıkan, Türkiye ile tarihi ve demografik bağları bulunan bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Bulgaristan; Sırbistan, Makedonya, Romanya, Yunanistan ve Türkiye’ye komşu konumda bulunuyor. Bizim de türkülerimize konu olan meşhur Tuna Nehri, Bulgaristan sınırları içerisinde yer alıyor. Bulgaristan denildiği zaman başkent Sofya ile birlikte akıllara; Filibe, Kırcaali, Mestanlı, Varna, Silistre ve Plevne gibi şehirler geliyor. Resmi dil olarak Bulgarca’nın kabul edildiği ülkede demografik olarak, Bulgar, Türk, Roman, Ermeni, Rus, Makedon, Ulah, Yunan, Ukraynalı, Yahudi gibi 11 farklı etnik kökenden kişiler yaşıyor. Ülke halkının büyük bir kısmını Ortodoks Hristiyan kişiler oluşturduğu için Bulgaristan Ortodoks bir ülke olarak anılıyor. Ülke, kültürel ve tarihi miraslarının yanı sıra altın sarısı kumsalları, Rila Dağı gibi göz alıcı dağları, zengin mutfağı ve bütçe dostu konaklama imkanlarıyla da dikkat çeken turizm destinasyonlarından biri olarak biliniyor. 

Bulgaristan tarihine bakıldığında bu Balkan ülkesinin M.Ö 3. ve 6. yüzyıllar arasında yerleşime açıldığı görünüyor. Bölgede daha sonra Roma İmparatorluğunun hakimiyeti söz konusu oluyor. Ardından ise yönetimi Bizans devralıyor. Bizans’ın yıkılması Bulgaristan topraklarının kapılarını Osmanlı Devleti’ne açıyor. Osmanlı hüküm sürdüğü topraklarda uyguladığı iskan politikasını Bulgaristan üzerinde de uyguluyor. Bu nedenle ülkede giderek Türk nüfusu artıyor. Geçmişte siyasi kargaşalar yaşanmış olsa da bugün özellikle Bulgaristan’ın bazı şehirlerinde yoğun olarak Türk nüfusu olarak görülebilir. Tarihimizin ortak bir kesişim noktasının bulunması ve bugün hala Türk nüfusu barındırması nedeniyle ülkede Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihi ve kültürel değerleri görmek mümkün. Tüm bu nedenler altında Bulgaristan, Türkiye’den en fazla ziyaretçiye kapılarını açan Avrupa ülkelerinin başında geliyor. 

Gelişen karayolu ağı ile birlikte artık otobüs yolculuğu yaparak yurt dışı ve yurt içi olmak üzere çok sayıda rotaya karayolu üzerinden ulaşım sağlamak mümkün. Türkiye’den de otobüs yolculuğu yaparak Bulgaristan’a giriş yapabilirsiniz. Türkiye’den Bulgaristan üzerine sefer düzenleyen birden fazla otobüs firması bulunuyor. Dilediğiniz zaman NeredenNereye.com üzerinden Bulgaristan otobüs firmalarının en uygun Bulgaristan biletlerini satın alarak yolculuk yapabilirsiniz. Bugün siz sevgili ziyaretçilerimiz için otobüs ile ulaşım sağlayabileceğiniz Bulgaristan şehirlerini kısaca listeledik. 

Silistre 

Silistre (Bulgarca: Silistra), Bulgaristan’ın kuzeydoğu kesiminde, Romanya sınırında, Tuna kıyısındaki şehir. Aynı adlı Silistre ilinin idari merkezi olan Silistre, tarihî Güney Dobruca bölgesindeki en önemli şehirlerden biridir. 

Silistre Bulgaristan’ın tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan bir şehri olmasının yanı sıra Türk nüfusu ile de dikkat çekiyor. Ülkemizde yayınlanan edebi ve görsel sanatlar içerisinde kendisine yer bulması da onu daha bilinir hale getiriyor. Tarihi açıdan son değerli bir şehir olan Silistre’de özellikle Roma ve Bizans’ın günümüze miras kalan izlerini görmek mümkün. Şehrin Türkler ile tanışması ile Osmanlı Devletinde I. Murat dönemine dek uzanıyor. Bu tarihten itibaren giderek şehirdeki Türk nüfusu artış göstermiş. 

Burgaz

Burgaz ili (Bulgarca: Burgas), güneydoğu Bulgaristan’da, Karadeniz kıyısında bulunan bir ildir. Merkezi Burgaz şehridir. Burgaz ili, yüzölçümü olarak Sofya ilinden sonra ikinci, nüfus olarak 4. büyük ildir. 

Osmanlı döneminde Türklerin yaşadığı bu şehirde günümüzde de Türk kültürünün izleri görülebilmektedir. Bu nedenle şehir ziyaretçisi olan vatandaşlarımız kültürel açıdan çok ta yabancılık çekmez. Bulgaristan, kendine özgü iklimi ve kendine özgü doğal güzellikleri nedeni ile dünyanın farklı noktalarından gelen ziyaretçilere kapılarını açan bir ülke konumundadır. Avrupa’nın bu sevimli ülkesinin doğal yapılanmasından nasibi alan şehirlerinin başında da  Burgaz gelir. Burgaz, Avrupa’nın kentleşen yapılanmasının yanında az nüfusu ile doğal güzelliğini korumayı başaran nadir noktalardan bir tanesidir.

Razgrad 

Razgrad, kuzeydoğu Bulgaristan’da, Deliorman olarak bilinen Türk bölgesinde bir şehirdir. Razgrad ilinin idari merkezidir. Tuna Nehri’nin 80 kilometre güneyinde yer alır. 

Razgrad, resmi rakamlara Kırcaali’den sonra en fazla Türk nüfusunun bulunduğu Bulgaristan şehri olarak biliniyor. Bu nedenle günümüzde ülkede yaşayan Türk kültürünü en iyi şekilde görebileceğiniz noktalardan biri. Şehirde Osmanlı döneminden kalan çok sayıda tarihi ve kültürel yapı modern yapılaşma ile kaynaşmış şekilde bulunuyor. Öyle ki; bazı noktalarında Türkçe tabelalar dahi görebilmeniz mümkün. Bulgar ve Türk yemek kültürünün kaynaştığı bu şehre ziyaretiniz sırasında Balkan mutfağının en enfes lezzetlerini ustalarının ellerinden deneyimleyebilirsiniz. 

Targoviste (Eski Cuma)

Eski Cuma, (Bulgarca: Targoviste), Bulgaristan’ın kuzeydoğusunda, 43.667 nüfuslu bir şehirdir. Preslav Dağı’nın güney yamacına, Vrana Nehri kıyısına kurulmuştur. Razgrad’ın 36 kilometre güneyinde, Şumnu’nun 41 kilometre batısında bulunur.

Eski bir ticaret merkezi olan bu şehir, ilk olarak 1573 yılında Osmanlı kayıtlarında Eski Cuma olarak kaydedilmiştir. Dönemin önemli bir ticaret merkezi olması nedeniyle önemli kentlerden biridir. Bu nedenle o dönemde nüfus yoğunluğunun fazla ve demografik yapılanmanın çeşitlilik gösterdiğini söylemek gerek. Günümüz Targoviste kentinde modern yapılanmalar içerisinde eski dönemlerden kalma çok sayıda tarihi ve kültürel değeri de görebilirsiniz. 

Haskovo

Hasköy (Bulgarca:Haskovo), Bulgaristan’ın, Türkiye ile Yunanistan sınırına yakın, 96 000 nüfuslu bir kenttir. Yukarı Meriç vadisi boyunca uzanmaktadır.

Haskovo, Bulgaristan’ın demografik yapısı çeşitlilik gösteren kentlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Son yapılan nüfus çalışmalarına göre şehrin yaklaşık 300 bin kişilik nüfusu içerisinde Bulgarlar, Romenler ve Türkler bir arada yaşamaktadır. Bu nedenle kent ziyaretiniz sırasında kültürel çeşitliliği yakında görebilirsiniz. Bir dönem Osmanlı hakimiyeti altında olan kentte aynı zamanda Türk – İslam mimarisi özelliği taşıyan yapılara da rastlamak mümkün. 

Türkiye üzerinden otobüs yolculuğu yaparak, “Aytos, Bradvari, Dobric, Elhovo, İsperih, Kotel, Kobrat” gibi Bulgaristan pek çok noktasına ulaşım sağlayabilirsiniz. En uygun Bulgaristan otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin