New York, hiç şüphesiz dünyanın en gözde şehirlerinden bir tanesi. İçerisinde yaşadığımız dünyada, çevremizi kuşatan popüler kültürün de etkisi ile gökdelenlerini, caddelerini, sokaklarını, yeraltı metrolarını Hollywood filmlerinden görüyor ve tanıyoruz. Bu kadar popüler olduğundan şehir her yıl dünyanın farklı noktalarından milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de İstanbul için geçerli olduğu gibi Amerika’da da New York, ticaret, medya, moda, sanat ve eğlencenin başkenti olarak kabul ediliyor. Böylesine popüler bir şehir olması onu dünyanın en önde gelen metropollerinden biri haline getiriyor. 1898’de Bronx, Brooklyn, Queens, Manhattan ve Staten Island şehirlerinin birleşmesi ile oluşan ve tek bir şehir haline gelen New York bugün dünyanın en kozmopolit yapısına sahip şehirlerden biri. Şehirde her türden kültürü ve insanı görebilmek mümkün. Öylesine farklı kültürlerden insanların bir arada yaşadığı bir şehir ki; günümüzde New York sınırları içerisinde neredeyse 170 farklı dil konuşuluyor. Elbette ana dilin İngilizce olması ve başta da bahsettiğimiz üzere film, kitap, dizi gibi popüler kültürü şekillendiren eserlerin çok büyük bir kısmında geçmesi nedeni ile dünyadaki her yaştan gezginin hayatında en az bir kere ziyaret etmek istediği bir yer haline geliyor.

Söz konusu her yaştan gezginler olduğunda, bir seyahatin renkli ve hareketli olması kadar bütçemize olan etkisi de oldukça önemli bir faktör. Ne yazık ki; New York dünyanın hem yaşanılması hem de gezilmesi en pahalı şehirlerinden bir tanesi. Dünyanın en gelişmiş şehirlerinden biri olan New York’ta gezilip görülmesi gereken çok sayıda yer de var üstelik. Ancak bugün bütçesi kısıtlı olan gezginler için yararlı olabileceğini düşündüğümüz bir rehber sunuyoruz. Bu yazımızda New York’ta ücretsiz gezebileceğiniz yerleri bulabilirsiniz.

Central Park

Birçok filmden aşina olduğunuz gibi Central Park ABD’nin en çok ziyaretçi alan noktalarının başında geliyor. Önceleri neredeyse kimsenin uğramadığı, şehir ortasında konumlanmış bir bataklık olan bu bölge 1857 yılında alınan karar ile birlikte yenilenme çalışmalarına başlanıp, günümüzdeki haline getirilmek üzere peyzaj, botanik, düzenleme çalışmaları yapılıyor. Manhattan’ın ortasında yer alan Central Park bakım çalışmaları nedeni ile her yıl ABD’ye milyonlarca dolara mal oluyor. Ancak her yıl dünyanın farklı köşelerinden gelen milyonlarca turiste ev sahipliği yaptığı için bu maliyeti kolaylıkla karşıladığı söylenebilir. Dünyanın en büyük metropol yapılanmalarından birinin tam ortasında devasa bir yeşil alan olarak göze çarpan Central Park ABD ziyaretiniz sırasında ücretsiz olarak gezip görmeniz gereken harika bir yer.

Times Meydanı

Bilinen aksine gerçek adı “Longacre Square” olan bu meydan 1904 yılında dünyanın en önemli gazetelerinden biri olan New York Times’ın meydandaki bir binaya taşınmasının ardından ismi “Times Square” olarak değiştirilmiş. Filmlerden aşina olduğunuz üzere son derece kalabalık olan bu meydan Broadway Tiyatro Bölgesi’nde bulunmasından dolayı şehrin en önemli eğlence merkezi olarak kabul ediliyor. Meydandaki hemen hemen her binada yer alan devasa reklam tabelaları burayı göz alabildiğince uzanan bir panayır gibi gösteriyor.

Grand Central Tren Garı

1871 yılında hizmete açılan bu ulaşım merkezi dünyanın en büyük tren garı unvanına sahip. Grand Central Tren Garı her gün şehir içi ulaşım sağlamak isteyen New York halkı ile beraber dünyanın farklı noktalarından gelen yerli ve yabancı turistlere de ev sahipliği yapıyor. Tren garı yalnızca bir ulaşım merkezi değil aynı zamanda titizlikle inceleyebileceğiniz bir mimari harika. ABD -New York seyahatiniz sırasında bir yandan şehir içi ulaşım gerçekleştirirken diğer yandan bu tarihi garı da ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

New York Halk Kütüphanesi

Dünyanın en büyük dördüncü, ABD’nin en büyük ikinci halk kütüphanesi unvanına sahip bu yapı aynı zamanda mimari ile de dikkat çekiyor. Yalnızca 3.5 milyon adetine ulaşım sağlıyor olabilseniz New York Halk Kütüphanesi’nin bünyesinde yaklaşık 53 milyon yazılı kaynak bulunuyor. Dile kolay ancak 53 milyon yazılı kaynağın arşivini, sağladığı içeriği düşündüğünde ne denli görkemli bir yapı ile karşı karşıya olduğunuzu daha iyi anlıyorsunuz.

Çin ve İtalyan Mahalleleri

1800’lü yıllar ile birlikte Amerika’ya toplu göç ile birlikte gelen Çin ve İtalyan topluluklarının kurmuş olduğu bu mahalleler ücretsiz olarak New York’ta gezebileceğiniz en renkli ve eğlenceli bölgeler arasında bulunuyor. Bu mahallelerde kendiniz Çin’de ya da İtalya’da hissetmeniz gayet normal. Çünkü bu insanlar dillerini ve kültürlerini Amerika kıtasında da yaşatmaya devam ediyorlar. Canınız pizza ya da Çin mutfağından lezzetler çektiğinde hiç çekinmeden buralardan temin edebilir ve tıpkı o ülkelerdeymiş gibi usta ellerden bu lezzetleri deneyimleyebilirsiniz. Elbette bölgede çok sayıda antikacı ve hediyelik eşya dükkanı da bulunuyor. Burası New York dönüşü sevdiklerinize küçük birkaç hediye getirmek adına alışveriş yapabileceğiniz görece uygun bir bölge.

Rockefeller Sanat Meydanı

Times Meydanı ve Central Park’a oldukça yakın bir mesafede yer alan Rockefeller Binası önünde yılın 365 günü ziyaretçilere açık bir sanat sergisi bulunuyor. Binanın önünde yer alan bu sanat galerisi bir açık hava sergisi olduğundan dolayı her yıl birbirinden farklı eserlerin sergilendiği bu alanı ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Brooklyn Botanik Bahçesi

Brooklyn Botanical Garden, bünyesinde barındırdığı binlerce farklı bitkileri ile birlikte New York’ta ziyaretçilerini bekliyor. Bahar ayında ziyaret ederseniz, mavi ve yeşilin arasında rengarenk çiçekleri sonbahar ayında ziyaret ederseniz kırmızıdan sarıya dönen yaprakların ahengi ile sizleri bekleyen bu botanik bahçesi böylesine bir metropolde eşine ender rastlayacağınız manzaralara tanıklık etmenize olanak sağlıyor. Ancak bu botanik bahçesi salı günleri tam gün, cumartesi günleri ise saat 12:00’a kadar ücretsiz gezebiliyorsunuz. Geri kalan günler içinse giriş yetişkinler için 18 dolar.

Belki New York’un değil ancak Türkiye’nin tarihi ve doğal güzelliklerini gezmek istiyorsanız, ülkemizin her noktasına en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin