Nepal, belki de birçoklarımızın hayallerini süsleyen ve yalnızca İnternet ya da televizyon ekranlarından tanıdığımız küçük bir ülke. Nepal, Hindistan, Tibet ve Çin arasında kalan ülke Himalayalar’ın en yüksek 10 tepesinden 8’ine ev sahipliği yapıyor. Egzotik yaşam tarzı ile dünyanın her noktasından ziyaretçilerin ilgi odağı olan bu ülke, misafirlerine tarih, doğa, dağcılık, yoga ve meditasyon gibi farklı etkinlikleri gerçekleştirebilme imkanı sunuyor. Yoksul bir ülke olan Nepal’de yerel halk son derece sıcak kanlı. Nüfusunun büyük bir kısmı Hindulardan oluşurken yaklaşık yüzde onluk bir kısmı ise Budistlerden oluşuyor. Nepal içerisinde her iki dine ait stupa ve manastır gibi ibadethaneleri görmek mümkün. Ülkeyi baştan sona keşfederek egzotik bir tatil yapmak isteyenler için kısa süreli bir tatilin yeterli olmayacağından bahsetmek gerek.

Nepal’de Gezilecek Yerler

Katmandu

Katmandu, gezilip görülebilecek bir çok yerin olmasının yanı sıra aynı zamanda Nepal’in başkenti olma özelliğini taşıyor. Yoğun bir nüfusa sahip olan şehir kargaşa dolu günlük yaşamı nedeni ile biraz bizim metropollerimizi andırıyor diyebiliriz. Şehrin görülmesi gereken noktalarını düzenlenen yoğun bir gezi programı ile 3 tempolu günde keşfedebilirsiniz. Eğer tatilinizi biraz daha rahat geçirmek istiyorsanız yolculuğunuz için daha fazla zaman ayırmalısınız.

Boudhanath Stupa

Burası yarattığı ambians ve dış görünüşü ile oldukça dikkat çekicisi bir tapınak olsa da ne yazık ki içerisine giriş yapamıyorsunuz. Bu nedenle turistik bölgede tapınağın çevresine dizilmiş restoranlarda çayınızı yudumlarken bir yandan bu büyüleyici atmosferi izleyebilirsiniz. İbadet edenler ile birlikte ziyaretçilerinde birleştiği bu nokta şehrin en kalabalık noktalarından bir tanesi. İlginç bir kural hakkında hatırlatma yapmakta fayda var. Stupanın etrafında saat yönünde ilerlemek zorundasınız.

Pashupatinath Tapınağı

Nepal’de yer alan gezilecek yerlerin en önemlilerinden bir tanesi Pashupatinath Tapınağı. Begmati Nehri’nin hemen yanında bulunan tapınak Hinduların ölü yıkama ritüelleri için kullanılıyor. Hindu geleneklerine göre düzenlene ayinlerde günün her saatinde tapınağa yerleştirilmiş düzeneklerden cenazeler kalkıyor. Eğer ölen kişi erkekse evin en büyük oğlu, ölen kişi kadınsa evin en küçük oğlu ritüel için ateşi yakan kişi oluyor.  Bu tarihi tapınağı keşfederken bir yandan da cenaze törenlerine tanıklık edebilirsiniz.

Swayambhunath Tapınağı

Bir diğer adı “Maymun Tapınağı” olan bu ibadet merkez bütün şehri tepeden izleyen harika bir yer. Elbette bu güzel yerin maymun tapınağı olarak anılmasının bir nedeni var. Tapınak çevresinde sayıları 800’ün üzerinden olan maymun toplulukları yaşıyor. Tapınak için bir de yerel efsane var diyebiliriz. İnanışa göre Katmandu şehrinin bir göl olduğu çok eski dönemlerde bu tapınak bir adaymış ancak sonradan gölün mucizevi şekilde ortadan kalkması ile bu şekli almış. Şehri panoromik olarak fotoğraflamak için en ideal yer olduğunu söyleyebiliriz.

Thamel Meydanı

İstanbul ve Meydan kelimelerini yan yana kullandığımızda aklınıza ilk neresi geliyor? Bu sorunun cevabı çoğu kişi için Taksim Meydanı olacaktır. Taksim Meydanı biz Türkler için ne ifade ediyorsa, Thamel Meydanı da aynı şekilde kabul edilebilir. Meydan oldukça kalabalık, tıpkı Taksim’de olduğu gibi farklı türden onlarca dükkan daracık sokaklarda yan yana sıralanmış durumda. Özellikle dönerken sevdiklerinize hediyelik eşyalar almak için oldukça uygun bir yer. Ayrıca tırmanma gibi aktivitelerde bulunmak istiyorsanız dağcılık ve kamp malzemeleri de alabileceğiniz bir hayli dükkan cadde üzerinde mevcut. Thamel Meydan’ının en güzel yanlarından biri ise kalabalığın arasında kaybolurken bir Budist ilahisi olan “Om Mane Padme Hum” seslerinin kulaklarınızdan eksik olmaması.

Pokhara

Nepal’e bir yolculuk yapmayı düşünüyorsanız yolcuğa başlamak için ülkenin iki büyük şehri  olan Pokhara ve Kathmandu ideal seçimler olacaktır. Kathmandu’nun ülkenin başkenti ve aynı zamanda en kalabalık şehri olduğundan bahsetmiştik. Pokhara ise nüfusu az sayılmayacak seviyede olmasına karşın Kathmandu’nun tam tersine olabildiğince durağan bir sosyal yaşamın olduğu harika doğal güzellikleri ile ünlü olan bir şehir. Tercih elbette ki size kalıyor. Aynı zamanda kamp, doğa yürüyüşü, trekking, tırmanma gibi etkinlikler için Nepal’e gidiyorsanız seçebileceğiniz en iyi şehir diyebiliriz. Sahip olduğu kültür nedeni ile yoga ve meditasyon günlük hayatın en önemli parçalarından biri. Eğer sizde dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerle birlikte yoga ve meditasyon etkinliklerine katılmak istiyorsanız, Pokhara’da “Fewa Gölü, World Peace Pagoda, Sarangot” inanılmaz manzaralara sahip meditasyon alanları içeriyor. Eğer bu tür etkinliklerde bulunmak hiç aklınızdan geçmiyor olsa bile yalnızca harika manzaraların tadını çıkarmak için bile söz konusu yerlere uğramanızı tavsiye ederiz.

Lumbini

Biliyoruz ki, din kültürü oluşturan en önemli etmenlerden bir tanesi. Nepal’in Hindistan sınırında kalan Lumbini şehri ise tam da bu nedenden oldukça ünlü. Buddha’nın bu bölgede doğduğu biliniyor, hal böyle olunca 29 farklı ülkenin Budist tapınaklarının bir araya geldiği tek bölge olan “Monastic Zone” haline gelmiş. Aynı zamanda bölgede, Buddha’nın doğduğu ev olan Maya Devi Tapınağı’nı görebilirsiniz.

Durbar Meydanı

Durbar Meydanı’ndan bahsetmeden önce Nepal’de toplam üç tane aynı ismi taşıyan meydan olduğunu belirtmek lazım. Tüm meydanlar başkentlerde kurulmuş. Şimdi, “Bu ülkenin kaç meydanı var,” diyebilirsiniz elbette. Nepal’in bundan önceki başkentleri olan Patan ve Bakhtapur içinde aynı ismi taşıyan  meydanlar oluşturulmuş. Eğer tatil için geniş bir zamanınız varsa söz konusu şehirlerdeki meydanları da gezmenizi tavsiye ederiz.  Durbar Meydan’ına girmek yaklaşık 10 dolarlık bir giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. Meydanda karşılaşabileceğiniz en ilginç olaylardan biri ise yaşayan çocuk tanrıça olan  “Kumari’nin” halkı pencereden çıkarak selamlaması.

Chitwan Milli Parkı

Doğallığı olabildiğince korunmuş devasa bir orman içerisinde Safari yapmak ister misiniz? Nepal’de safari denildiğinde ilk akla gelen yer Chitwan Milli Parkı. Safari denildiğinde akla ilk gelen yer dediğimizde abartı bir ifade kullanmadığımızdan emin olabilirsiniz. Jeep gezilerinde, timsah, kaplan, yılan gibi vahşi hayvanları görebilirsiniz ayrıca filler üzerinde egzotik bir yolculukta yapabilirsiniz. Chitwam Milli Parkı’nın canlı habitatı öylesine geniş ki, dünyanın başka bir yerinde göremeyeceğiniz bitki türleri ile park içerisinde karşılaşmanız kuvvet ile muhtemel.

Zaman kaybetmeden Nepal’in rengarenk kültürü ile zenginleşen topraklarına seyahat etmek sizin de hakkınız, Nepal’e ulaşmak ise NeredenNereye.com ile şimdi çok kolay. Hemen uçak bileti sayfamızdan uygun fiyatlarla Nepal Uçak Bileti alabilirsiniz.

 

 

1 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin