Myanmar fazla bilinmese de dünyanın en güzel seyahat rotalarından biri olarak kabul ediliyor. Zamanın modern dönemden soyutlandığı bu ülke henüz pek çok kişi tarafından keşfedilmemiş, el değmemiş bir doğal cennet olarak tanımlanabilir. Güneydoğu Asya’nın kendine özgü ülkelerinden biri olan Myanmar, Bengal Körfezi ile Adaman Denizi kıyısında kurulmuş. Geçmişi boyunca Burma ve Birmanya isimleri ile de anılan bu ülke günümüzde yaklaşık olarak 60 milyonluk bir nüfusa sahip. Oldukça uzun bir dönem boyunca askeri yönetim altında yönetilen ülkede bugün hala askeri düzenden kalma yasalar eskisinden biraz daha hafif bir şekilde uygulanıyor. 

Budist kültürünün en canlı şekilde yaşatıldığı Myanmar (Burma) aynı zamanda son derece köklü tapınakları ile de dikkat çekiyor. Birmanya olarak anılan ülkede darbe ile yönetime gelen askeri iktidar, ülkenin sadece tek bir halka ait olmadığını söyleyerek adını Myanmar Birliği olarak değiştirmiş. İngiliz sömürgesi yaşayan bu ülkede, sömürge döneminde altyapı sağlanıp son derece uzun demiryolu ağları kurulmuş. Myanmar, Çin, Bangladeş, Tayland ve Laos gibi ülkeler ile yakın komşuluk içerisinde bulunuyor. Bir dönem Hintli ve Çinli göçmenleri kabul eden bu ülke son derece zengin kaynaklara sahip olsa da, yaşanılan siyasi kargaşalar nedeniyle bugün dünyanın en fakir ülkelerinden biri. Ülkede 2011 yılından bu yana sivil hükümet kurulmuş olsa da idarenin büyük bir kısmını hala eski askerler oluşturuyor. Dünyaca ünlü yazar Geaorge Orwell’ın ülke ile ilgi olarak Burma Günleri isimli bir kitabı bulunuyor ve özellikle ülkenin siyasi tarihini anlamak açısından son derece önemli olduğunu belirtmek gerek. 

Ülke nüfusunun %74’ünü Birmanyalılar oluştursa da Karenler, Şanlar, Şinler, Kaşınlar ve Kayahlar gibi farklı ırklar da bulunuyor. Son derece kapalı bir ortam bu ülkede turistler nazikçe karşılanıyor olsa da yerel halk yurt dışından gelenlere pek alışık değil. Ülkenin ne yazık ki, belli başlı noktalarında geçiyor. Bu nedenle seyahatiniz sırasında harcamayı düşündüğünüz miktarı dolar ya da Euro olarak ülkeye sokup, Myanmar para birimine dönüştürmeniz gerekiyor. 

Myanmar Gezilecek Yerler 

Yangon

Eski başkent olan Yangon, 6 milyonu aşkın nüfusu ile ülkenin en büyük kenti olmasının yanı sıra son derece korunmuş kültürel yapısı ile Budizm’in en değerli kentlerinden biri olarak gösteriliyor. Kuleleri altınla kaplı olan iki ünlü Budist tapınağı, Sule Paya ve Svedagon’a da ev sahipliği yapan şehirde bulunan bu tapınakların altınları her üç yılda bir yenileniyor. Bu şehrin karmaşık yapısı ve kalabalık nüfusu nedeniyle harita kullanmadan yolunuzu bulmanız oldukça zor. Bu nedenle şehir ziyaretiniz sırasında yanınızda detaylı bir turist haritası bulundurmanız yararınıza olacaktır. 

Şehirdeki önemli turistik merkezlerden biri de Kandavgyi Gölü ve bölgede kurulmuş olan eski saray. Yangon merkezinde bulunan koloni bölgesi de şehirde kesinlikle görülmesi gereken noktalardan bir tanesi. 

Mandalay

Birmanya sanat ve kültürünün başkenti kabul edilen bu şehir aynı zamanda ülkenin ikinci büyük kenti. Şehirde tarihi yapısı ile dikkat çeken sarayın yanı sıra bir de meşhur altın Budha heykeli ile dikkat çeken Maha Myat Muni Paya tapınağı yer alıyor. Yalnızca bir tapınaktan söz etmek kent için haksızlık olur. Mandalay içerisinde işlemeleri ve tarihi değerleri ile ilginizi çekecek çok sayıda Budist tapınağı yer alıyor. Kent geziniz sırasında şehrin en harika manzaralarına tanıklık edebileceğiniz Mandalay Tepesini ziyaret etmeyi de unutmamalısınız. 

Bagan

Bagan kenti içerisinde yaklaşık 4400 tane küçüklü büyüklü tapınak bulunuyor. Bu şehri gezmenin en iyi yolu bisiklet kiralamak. Her bir tapınağın kendine özgü onlarca farklı özelliği bulunuyor. El değmemiş doğa içerisinde harika bir bisiklet turu yaparken gezebildiğiniz kadar tapınağı gezebilirsiniz. Bölgedeki tapınaklar içerisinde Budizm açısından son derece önemli olan köklü geçmişe sahip tapınaklar da yer alıyor. 

Inle Gölü

Inle Gölü ev sahipliği yaptığı günübirlik tekne turları ile Myanmar’ın turizm açısından en çok dikkat çeken noktalarından bir tanesi. Bu eşsiz göl manzarasının tadını bütün gün çıkarabilirsiniz. Buradaki yerel halk çoğunlukla göl üzerinden elde ettiği gelir ile yaşıyor. Bu nedenle tekne seyahatiniz sırasında son derece sıcakkanlı olan bu insanlar ile tanışabilirsiniz. Aynı zamanda göl çevresinde yer alan bir tepede her sene balon etkinlikleri düzenleniyor. Eğer festivalin olduğu döneme denk gelirseniz burada son derece keyifli vakit geçirebilirsiniz. 

Kalaw

Myanmar’da muhteşem bir doğa içerisinde trekking yapmak isterseniz bunun adresi tartışmasız Kalaw olacaktır. Bu özelliği ile son derece ünlü diyebiliriz. Bu kapalı kutu kıvamındaki ülkenin en değerli yürüyüş yolları bu bölgede bulunuyor. Asya’nın bereketli topraklarında sayısız çeşit bitki türüne tanıklık edebileceğiniz bu yürüyüş yolları doğayı yeniden keşfetmek için son derece ideal. 

Myanmar’a Nasıl Gidilir

Türkiye’den Qatar Airways ile Doha aktarmalı, Emirates ile Dubai aktarmalı, Etihad Airways ‎ile Abu Dhabi aktarmalı, Singapur Airlines ile Singapur’dan Myanmar National Airlines, Myanmar Airways International, Jetstar veya Silk Air ile, Kuala Lumpur’dan Air Asia ve Malaysia Airlines ile Myanmar’a ulaşılabilir. Türkiye’den Körfez ülkeleri aktarmalı uçuşlar yaklaşık 20 saat sürüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin