Dünyanın her köşesinde birbirinden harika şehirler bulunuyor. Bu şehirlerin her birinde güneş farklı doğuyor ve farklı batıyor. Damarlarında gençlik kanı akan ve içerisinde biraz olsun seyahat tutkusu bulunan herkes kaç farklı güneş görmek istiyorsa o kadarını görmeli. Her ülkenin, her şehrin ayrı bir güzelliği ve birbirinden farklı özelliği bulunuyor elbette. Mostar’da bu şehirler arasında yer alıyor. Elinize ilk geçen fırsatta doğan güneşe bir de buradan selam vermek için gerçekten haritalarınızda işaretlemeniz gereken bir rota.

Mostar, Bosna- Hersek bölgesinin en büyük şehri. Tüm doğal güzelliklerinin yanı sıra aynı zamanda bir idari şehirdir. Günümüzde Mostar’ın nüfusunun yüz bin civarında olduğunu biliniyor. Ancak insanlık tarihinin kötü anılarının izleri geçmişte bu şehir üzerinde fazlası ile kazınmış durumda. Ne yazık ki şehirde hala iç savaş döneminden kalan yürek burkan hikayeler, insanlar ve anılar bulabiliyorsunuz. Mostar’a ayak bastığınızda bütünleşik doğanın her köşesinden insanların siyasi çekişmeleri arasında böylesi güzel bir şehrin nasıl harap edildiğini düşünmek acı verici. Ancak kendinizi seyahatin fısıltısı ile şehre kaptırdığınızda aklınızdakilerden uzaklaşıyorsunuz. Eğer şehre sabah saatlerinden giriş yapmışsanız, suların dinginleştirici sesleri ve hafifçe esen rüzgarın ağaç yaprakları ile sizi büyüleyen hışırtısında güneşin ilk ışıklarının teninize düşen sıcaklığını çok az yerde bulabilirsiniz. Bu güzel şehrin günümüzdeki nüfusu eski kozmopolit yapısını kaybetmiş durumda. Yaşanılan savaşlara kadar birlikte yaşayan Müslümanlar, Sırplar ve Hırvatlar yaşanılan acı olaylardan sonra ayrılmıştır. Şimdilerde Müslümanlar şehrin doğusunda, Hırvatlar batısında yaşarken Sırplar ise şehirden ayrılmıştır.  Tabi ki şehre gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri olan Mostar Köprsü… Ne yazık ki köprü yıkılmış, ancak Hollanda, Amerika ve Hırvatistan’ın katkıları ile yeniden inşa edilen köprü UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır.

Mostar’da Gezilecek Yerler

Mostar’ın ne kadar güzel bir şehir olduğundan bahsetmiştik. Elbette ki kenti bu kadar güzel yapan yalnızca doğanın ona hediye ettikleri değil. Aynı zamanda eşsiz doğası içerisinde yer alan yapılar ve acı tatlı anıları. Mostar’da başta Mostar Köprüsü olmak üzere gezilecek güzel yerlerde bulunuyor. Sizler için kısaca Mostar’da gezilecek yerleri listeledik.

Mostar Köprüsü

Mostar Köprüsü tıpkı İstanbul’un Kız Kulesi gibi Bosna Hersek’in sembol yapılarından biridir. Köprüyü gördüğünüzde zaman içerisinde bu denli bir sembol olmasının yerinde olduğunu düşünüyorsunuz. Bir dönem Osmanlı topraklarına dahil olan Bosna’nın bu meşhur yapısı da atalarımızın elinden çıkmış. 1500’lü yıllarda inşa edilen köprü, Mimar Sinan’ın öğrencisi olan Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiş. Mimari özellikleri haricinde bir şehrin anılarını sırtından taşıyan, yaklaşık 28 metre uzunluğunda ve dört metre genişliğinde olan bu yapı hem bir anıt hem de bir ülkenin acı tatlı hatıralarının bütününde yer alması nedeni ile dünyanın en çok dikkat çeken yapılarından bir tanesi.

Altından akan mavi ve yeşilin oldukça parlak tonlarının karıştığı nehir ve üzerinde kurulan yarım bin yıllık bu eser ne yazık ki 1993 yılında gerçekleşen savaş sırasında topçu atışları ile yıkılıyor. Neyse birden fazla ülkenin devreye girmesi ile birlikte bugün hala ayakta durabilmekte. Mostar’da gerçekleştireceğiniz bir seyahat sırasında gezmeye başladığınızda size ilk önerilen hala Mostar Köprüsü.

Karagöz Bey Camii

Mostar’daki en önemli İslam eserlerinden biri olan Karagöz Bey Camii, 1557 yılında inşa edilmiştir. Ne yazık ki  iç savaş sırasında tamamen yıkılan cami, yeniden inşa edilerek günümüzde ibadete açık hale getirilmiştir. Bir ibadethane olmasının yanında aynı zamanda Mostar şehrinin en önemli kütüphanelerinden biri olma özelliğini de taşımaktadır.

Müslüm Bey Konağı

Günümüzde hala aynı amaçla kullanılan bu konaklama merkezi geçmişinde Müslüman ticaret adamları için işletiliyordu. Mostar şehrinde yer alan en güzel İslam mimarisi yapılarından biridir. Şehir geziniz sırasında rahat bir nefes alabileceğiniz bu konağı ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Biscevica Evi

Ünlü Türk evi bilinen ismi ile Biscevica Evi, Türklerin bu topraklar üzerinde yaşadığı dönemin en değerli eserlerinden biridir. 18. Yüzyılın sonlarına doğru inşa edilen yapı içerisinde kadın ve erkekleri ayıran bölümler bulunuyor. Aynı zamanda meraklı bakışları insanlardan uzak tutmak için yapının çevresi bir hayli yüksek duvarlar ile çevrilmiş durumda.

Eski Köprü Müzesi

Efendim, Mostar’a gitmişken sürekli dağ bayır gezmek ile olmaz elbette. Sırada Mostar’ın en değerli müzelerinden biri yer alıyor. Ancak içerisindeki hikayelerin her zaman için mutlu sonla bittiğini söyleyemeyeceğiz. Bosna – Hersek’in tarihine dair derin izleri Mostar’da yer alan Eski Köprü Müzesi içerisinde görebilirsiniz. Ayrıca müzenin üst katlarında Mostar’ın panoromik manzaralarının yer aldığı gezmesi bir hayli zevkli olan bir bölüm yer alıyor. Müzenin en değerli bölümlerinden biri ise “Labirent” olarak adlandırılan kısmı. Burada Mostar’ın savaş zamanında hasar gören yapıların değerli sanat çalışmaları bulunuyor.

Mostar’ı çok daha yakından keşfetmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden alacağınız en uygun uçak bileti başlayabilirsiniz.

“Öğrenmek istiyorsan seyahat etmelisin.” – Mark Twain-

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin