Moskova, Rusya’nın başkenti ve dünyanın en ünlü şehirlerinden biri olarak bilinen bir yer. Şehir, yaklaşık on bir milyona yaklaşan nüfusu ile tam anlamı ile eğlence, finans ve politika merkezi konumunda yer alıyor. Moskova, ismini hemen yanına kurulmuş olduğu nehirden alıyor. Tarihi boyunca şehir Ruslar tarafından son derece önem verilerek geliştirilmiş ve bugün Neo-klasik tarzdaki eserleri ile herkesin dikkatini çekmeye başlıyor. Moskova nüfus bakımından Avrupa’nın ve Rusya’nın en büyük şehri olsa da çoğu Avrupa ülkesine etnik yapı bakımından kozmopolit bir şehir olduğunu söylemek güç. Şehirde UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınmış pek çok eser var. Onu farklı kılansa şehrin kısa dönemler içerisinde farklı yönetim şekilleri ve birbirinden çok farklı yöneticiler görmüş olması. Bugün çizilen Moskova tablosunda Neo-Klasik yapıda renkli mimari eserler ile yüksek katlı modern binaları bir arada görmeniz mümkün. Moskova’nın tarihini, ihtişamını, yaşanmışlıklarını, zıtlıklarını ve pırıltılı hayatlarını en iyi şekilde görebileceğiniz yer Kızıl Meydan olarak biliniyor. St. Basil Katedrali, Lenin Mezarı, eski şehir “Kitay Gorod”, Yunan ve Roma mermerleri ile süslenmiş muazzam yapı Puşkin müzesi şehirde görebileceklerinizden yalnızca birkaç tanesi. Moskova, tarihin farklı dönemlerine tanıklık etmiş ve bu dönemlerden günümüze değerli miraslar bırakmış yapısı, birbirinden harika yeşil doğa parkları, mistisizm ve mimariyi bir potada eriten ibadet noktaları ile baştan sona gezginler için biçilmiş kaftan diye tabir edebileceğimiz şehirlerden bir tanesi.

Herhangi bir şehre yolculuk yapmayı düşünüyorsanız sizin için en önemli konulardan biri de konaklama imkanları oluyor. Moskova gibi dünyanın en büyük şehirlerinden bir tanesi söz konusu olduğunda elbette konaklama imkanları da geniş oluyor. Ancak burada fiyat ortalamasının biraz yüksek olduğunu da söylemek gerek. Yolculuğunuz için kaliteli ama aynı zamanda bütçenizi sarsmayacak bir tesis ararsanız şehirde yer alan, “Maroseyka, Tavricheskaya, Neopalimovsky”gibi uygun fiyatlı işletmelerin olduğu sokakları tercih edebilirsiniz. Eğer bütçe konusunda bir sıkıntınız yoksa, hem şehir merkezine yakın hem de daha güvenli noktalarda konaklamak istiyorsanız “Krasnopresnenkaya Rıhtımı, Tverskaya, Smolenskaya” gibi ortalamanın üzerinde fiyatlarla hizmet sunan bölgeleri tercih edebilirsiniz. Orta ölçekli merkezlerde konaklamak isterseniz de, “Lovoberezhnaya, Teatralniy Proezd, Izmailovskoe, Fadaeva sokakları” gibi noktalar öneriliyor. Moskova’ya Türkiye’den ortalama olarak 3 saat süren uçak seferleri bulunuyor. Şehirde, “Sheremetyevo, Domodedovo, Vnukovo ” olmak üzere üç adet havalimanı yer alıyor. THY’nin dış hat seferleri ile Sheremetyevo havalimanına aktarmasız olarak uçuşlar bulunuyor. Bu havalimanından şehir merkezine ulaşmak yaklaşık olarak elli dakikanızı alıyor.

Moskova ağır karasal iklimin altında bulunan bir şehir. Bu nedenle şehre yolculuk etmeden önce yılın hangi döneminde gideceğinizi iyi düşünmelisiniz. Soğuk havalardan fazla hoşlanmayanlar için kış mevsiminde dondurucu soğuklara tanıklık ettiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle bahar ve yaz mevsimlerine göre canlılık bir nebze daha azalıyor. Bahar ve yaz ayları şehri ziyaret etmek için en uygun dönemler ayrıca bu mevsimler beyaz geceler olarak tanımlanmış Moskova günlerine de tanıklık etmenizi sağlıyor. Güneş şehirde yalnızca birkaç saatliğine batıyor. Bu da kısacık süren gece karanlığına tanıklık edeceğiniz anlamına geliyor. Yolculuk etmeden önce dikkat etmeniz gereken ise hava koşullarının alışık olmayanlar için her dönem –özellikle geceleri- sert olduğu, bu nedenle yanınızda mutlaka sıcak tutacak kıyafetler getirmelisiniz.

Moskova’da Alışveriş

Gittiğimiz yerlerden sevdiklerimize bir gülümseme ve ince bir hediye getirmek yazılı olmayan seyahat kuralları arasında yer alıyor, biliyorsunuz. Moskova topraklarında da sevdiklerinize, “votka, havyar, el sanatları ürünleri, matruşka bebekleri, geleneklesel Rus bibloları, antika eşyalar” getirebilirsiniz. Tretyakovsky, Tverskaya, Arbat Caddeleri ile İzmaylovo Çarşısı Moskova’nın en bilinen alışveriş durakları. Burada harika hediyelikleri uygun fiyatlara bulabilir aynı zamanda kültürel zenginliği ile dikkat çeken çevrelerini gezebilirsiniz. Söz konusu Moskova ve alışveriş olduğunda ise akla gelen bir nokta var ki; Tretyakovsky Sokağı olarak bilinen bu yer hem Rusya’nın hem de dünyanın en pahalı alışveriş noktalarının başında geliyor.

Moskova’nın tarihi noktalarını gezip bir de üzerine alışveriş yaparken bir yerlerde duraklayıp yemek de yiyeceksiniz elbette. Moskova’ya kadar gitmişken denemeden dönmemeniz gereken lezzetler arasında, “Borsh, Schi, Kalya, Solyanka Çorbaları, Draniki, Bliny, Prianik, Stolichnaya, Pertsovka, Sbiten, Kvas, Mors, Samogon, Prostokvasha” yer alıyor.

Moskova’da Gezilecek Yerler

Moskova’nın gezilecek yerleri denildiğinde ilk akla gelen isim Kızıl Meydan oluyor. Bir zamanlar ülkedeki en vahşi idamların gerçekleştirildiği bu meydan günümüzde şehrin sembolü haline gelmiş ve en renkli festivallerine ev sahipliği yapıyor. Kremlin Sarayı ise yolunuz düşmesi gereken bir başka harika eser. Muhteşem mimarisi, altından kubbeleri, kiliseleri ile insanları büyülen bu yer geçmişte Çarlık Rusya’sının sarayı olarak kullanılsa da günümüzde Cumhurbaşkanlığı olarak hizmet sunuyor. Aziz Basil Katedrali gene Moskova’nın sembol yapılarından biri. Çevresinde konumlandırılan sekiz küçük şapel ile kendine hayran bırakan bu mimari yapı ibadethane olarak kullanılma amacıyla yapılsa da günümüzde müze olarak hizmette bulunuyor. Kızıl Meydan içerisinde dolaşırken Lenin Mozolesi’ne de bir göz atmakta fayda var. Kırmızı, siyah ve gri mermerlerden yapılan bu yapının içerisinde Lenin’in mumyalanmış cesedi bulunuyor. Rusya’nın yetiştirdiği en büyük mimarlardan biri olan Roman Klein tarafından yapılan Puşkin Müzesi, dünyanın en iyi sanat müzelerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu nedenle Moskova’ya kadar yolculuk yapmışken Puşkin Müzesine de bir göz atmadan olmaz diyoruz. Rus Neo-Klasik eserlerinin tüm dünyadaki en güzel örneklerinden biri olan Bolşoy Tiyatrosu ise Moskova’nın bir diğer önemli noktası. Bu tiyatroda dünyanın en ünlü opera ve bale performanslarının sergilendiğini de belirtmeden geçmeyelim. Sanata karşım tutkum büyük bu kadarı yetmez diyorsanız merak etmeyin Moskova bu konuda sizi tatmin edebilecek bir şehir. Şehirde yer alan Tretyakov Galerisi sanatın kalbinin attığı bir diğer önemli nokta. Eski Arbat Sokapı, Kurtarıcı İsa Katedrali ve Moskovanın kendine özgü sanatı ile bezenmiş metroları şehirden ayrılmadan önce görmeniz gereken diğer yerler.

Moskova’ya yapacağınız bir yolculuk için ilk ihtiyacınız olan uçak biletlerini en uygun fiyatlar ile NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz. t

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin