Türkiye’nin ve dünyanın önemli kuş yaşam alanlarından biri olan Manyas Kuş Cenneti, Marmara Bölgesi’nin güneyinde Balıkesir’in Bandır ve Manyas ilçeleri arasında konumlanıyor. Dünyanın hayranlıkla baktığı bu doğal yaşam alanı her yıl yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçiye kapılarını açıyor. 24 bin 47 hektar genişliğinde olan Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, 1959 yılında milli park ilan edilmiş. Bu tarihten itibaren gerekli özenin gösterilmesi ile birlikte Türkiye’nin önemli turizm noktalarından biri konumuna gelmiş durumda.
Manyas Kuş Cenneti, Afrika kıtasından Avrupa ve Asya üzerine göç eden kuş türlerinin ana göç yolu üzerinde bulunuyor. Bu özelliği ile yalnızca Türkiye için değil dünya için önemli doğal yaşam alanlarından bir tanesi. Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı içerisinde tepeli pelikan, ak pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban kazı, yaban ördeği ve daha pek çok kuş türü kendine yuva buluyor. Yılın belirli dönemlerinde bu onlarca kuş türü, milli park içerisinde yer alan ağaçlık ve sazlık alanlara yuvalarını inşa ediyor. Bu nedenle Manyas ziyaretimiz sırasında kuş türlerini ve tabiat parkı içerisinde yer alan canlı türlerini mümkün olduğunca az rahatsız etmemiz için biz ziyaretçilerden ricada bulunuyor.
İçerikteki Konular
Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı
Türkiye’nin Balıkesir ilinde Manyas ve Bandırma arasında yer alan Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, Afrika üzerinden dünyanın farklı noktalarına göç eden kuşların ana göç rotasında üzerinde yer alan bir konum olması ve doğal güzellikleri nedeniyle son derece önemli tabiat alanlarından bir tanesi. Kuşların göç yolu üzerinde konumlanan alanda yuvalarını inşa eden kuşların cıvıltısı ile süslenen park yer yıl binlerce yerli ve yabancı turiste kapılarını açıyor.
Afrika kıtasında toplanan kuşların, yıl içerisinde Avrupa ve Asya kıtalarını ulaşmak için kullandığı güzergâh üzerinde yer alan park içerisinde bu özelliğinden ötürü ender görebileceğiniz kuş türlerini gözlemlemek mümkün hale geliyor. Doğu-batı doğrultuda uzanan Kuş Gölü’nün uzunluğu 20 km, genişliği ise 14 km. 3 metre gibi yüzeysel bir derinliğe sahip olmasına karşın, her mevsim bulanık görünüme sahip olan Kuş Gölü, özel toprak yapısı ile canlı ve cansız türler arasında harika bir etkileşimin yaşandığı bir tabiat alanı olarak oldukça nadir. Mevsimlere göre su seviyesi değişen göl, canlı türleri için bir armağan sayılabilecek türden son derece zengin bir besin yapısına sahip. Bu da kuşların her yıl bu konumda konaklamasında oldukça büyük rol oynuyor. İlk bahar yağmurları ve kışın yağan kar etkisi ile, yaz mevsiminden önce yükselen Kuş Cenneti Gölü’nün suları yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte geri çekiliyor. Bu durum göl içerisinde biriken besin maddelerinin kuşların kolayca avlanabileceği şekilde açığa çıkmasına neden oluyor. Her yıl aynı döngüde devam eden bu sistem göl içerisinde ekosistemin kusursuz şekilde yaşamasına olanak sağlıyor. Türkiye’nin ve dünyanın en önemli kuş yaşam alanlarından biri olan Kuş Cenneti Milli Parkı’nda 266 kuş, 188 bitki ve 23 balık türü yaşıyor.
Dünya genelinde de tanınan Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, 1975 yılında Avrupa’nın doğal yaşam alanları için belirlediği standartlar içerisinde oldukça iyi korunması nedeniyle “A+” standardına layık görülmüş. Aldığı bu unvan ile birlikte ününü arttırarak yurt dışından gelen ziyaretçilerin de daha fazla dikkatini çekmiş. Avrupa Konseyi, bu son değerli alan için su kuşlarını göç üzerinde gözlemlemek ve bu doğa olayına en az düzeyde zarar vermek için kuş gözetleme kameralarının kurulmasını tavsiye etmiş. Bunun üzerine kurulan kuş gözlem kulesi ve kameralar sayesinde kuşlar rahatsız edilmeden gözlemlenebilmesi sağlanıyor. Park içerisinde 2001 yılında inşa edilen 17.5 metre yüksekliğinde aynı anda 40 kişinin çıkabildiği kule sayesinde milli park içerisinde yer alan tepeli pelikan, karabatak, küçük karabatak, gece balıkçılı, alacabalıkçıl, gri balıkçıl, küçük akbalıkçıl, çeltikçi, kaşıkçı, bıyıklı Sumru ve tepeli batağan gibi kuş türlerini rahatlıkla izleyebiliyorsunuz.
Manyas Kuş Cenneti Tarihi
Manyas kuş cenneti bölgedeki il yerleşik uygarlıklar tarafından park ve av alanı olarak kullanılmış. İlk olarak Lidyalılar tarafından kurulan bir yerleşim yeri olan Manyas bölgesi daha sonra Persler tarafından ele geçirilmiş. Lidya şehrinin yıkılması ile bölgeye Paradeisos (Cennet) ismi verilmiş.
Türk tarihinin en ünlü seyyahlarından olan Evliya Çelebi de Seyahatname eserinde Manyas Kuş Cenneti’nden bahsetmiş. “İlyas Pınar’ından çıkar ve Türkmenler buna Manyas derler, o kadar derin değil, suyu hayat vericidir. Bu göl kaz, ördek, kuğu, bozbakkal, yeşilbaş, saka ve diğer kuşlarla dolu olur. Her gece kuğu, kaz sesinden kanat şakırtısından Manyas Sahrası titrer.” Evliya Çelebi, eserinde parktan bu şekilde bahsediyor.
Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı içerisinde ayrıca bölgenin tarihine tanıklık edebileceğiniz bir de arkeolojik kazı alanı bulunuyor. Tüm bunların yanı sıra günümüze gelindiğinde ne yazık ki; Manyas Kuş Cenneti’nin Balıkesir’de bölgede yer alan fabrikaların atıkları nedeniyle kuruyup yok olacağı belirtiliyor. Hepimizin temennisi böyle bir olayın yaşanmaması elbette.
Manyas Kuş Cenneti Giriş Bilgileri
Manyas Kuş Cenneti’nin yılın her döneminde 08:00 -17:00 saatleri arasında ziyaret edebilmek mümkün. Elbette oldukça fazla kuş türünü gözlemlemek için en uygun mevsim olan baharda, nisan ve mayıs aylarını tercih etmeniz yerinde olacaktır. Müze Kartın geçerli olmadığı park için giriş ücreti bulunuyor. Tam 7 TL, öğrenci 3.5 TL şeklinde belirlenen ücretler elbette ki zamanla güncelleniyor. Bu nedenle bölgeyi ziyaret etmeden milli parkın için güncel giriş ücretlerini öğrenmek yerinde olacaktır.
Manyas Kuş Cenneti Resmi Sitesi: kuscenneti.gov.tr
Manyas Kuş Cenneti Telefon Numarası: 0 (266) 735 54 22
Kuş Cenneti Adresi: Kuş Cenneti, Bandırma, 10200, Balıkesir