Gezegenimiz her ne kadar evren içerisinde bir nokta kadar yer kaplayan, küçük mavi bir cisim olsa da içerisinde yaşayan bizler için son derece büyük. Bu küçük gezegenin içerisinde ise tanıklık etmekten belki de hiç bıkmayacağımız onlarca farklı doğa olayı yaşanıyor. Yazın, baharın, kışın… Her mevsimin kendine özgü bir güzelliği ve güzelliği bizlere bir armağan olarak sunan farklı noktalar olsa da kimi zaman dünyanın geri kalanında eşine rastlamanın pek mümkün olmadığı doğa olayları da yaşanıyor. Bu olaylardan belki de en çok dikkat çekenlerin başında kuzey ışıkları geliyor. Bugün sizler için kuzey ışıklarının en güzel şekilde takip edildiği Norveç’in Tromso şehrine getiriyoruz.

Dünya üzerinde kuzey ışıklarını görebileceğiniz birden fazla alan bulunuyor. İskandinav ülkeleri, Rusya ve Amerika kıtasının kuzey bölgeleri akla ilk gelen noktalar oluyor. Ancak, kuzey ışıklarını dolu dolu izlemek söz konusu olduğunda Kuzey’in Paris’i olarak adlandırılan Tromso şehri ayrıcalıklı bir yere sahip. Birbirinden etkileyici kış manzaraları içerisinde kuzey ışıklarını izlemek isteyen ziyaretçilerin yılın bu döneminde akın ettiği kent, masal dünyasından çıkmış manzaralara ev sahipliği yapıyor. Kuzey ışıklarını görmek için gecelerin uzun olduğu bir dönemde kente gitmek gerek. Bununla birlikte ne kadar kuzeye giderseniz şansınızın o kadar artacağını da unutmamalısınız. Bu noktada konaklama noktanızı 60’ıncı kuzey paralelinin yukarısında bir noktada bulunmak bu doğa olayına net şekilde tanıklık edebilmek için yerinde olacaktır. 

Kuzey ışıkları nasıl oluşuyor? Pek çok kişi bu eşsiz görüntünün nasıl ortaya çıktığını merak ediyor. Oldukça basit bilimsel bir yapıya dayanan kuzey ışıkları; Güneşten kopan elektron yüklü parçacıkların dünyaya ulaştığında yaşadığı renk kırılması ile meydana geliyor. Bu enfes doğa olayına geceleri tanıklık ederken gündüzleri de Norveç’i baştan sona tanıklık edebilirsiniz. 

Tromso ve Kuzey Işıkları Turu

Kente ulaşmak için İstanbul – Oslo uçuşunu kullanabilirsiniz. Oslo’dan SAS Havayolları ile Tromso şehrine ulaşım sağlamak mümkün. Henüz uçaktayken buzul kaplamalarını görerek mest olabilirsiniz. Beyaz bir krallığın hüküm sürdüğü bu coğrafya 69’un kuzey paralelinde yer alıyor ve üzerinden kuzey ışıkları ovali geçiyor. Bu nedenle dünya üzerinde kuzey ışıklarını görme ihtimalinizin en fazla olduğu yerleşik alan olarak biliniyor. Şehirde buna paralel olarak Kuzey Işıkları Gözlem Merkezi bulunuyor. Tromso kentine ayak bastıktan sonra elbette konaklama noktanıza gitmeniz gerekiyor. Konaklama noktanıza yerleştikten sonra hala gündüz vaktindeyseniz, bu küçük masalsı şehri doya daya gezebilirsiniz. Özellikle kış manzaralarına tanıklık etmeyi sevenler için bulunmaz bir turizm noktası diyebiliriz. 

Kuzey ışıklarını net şekilde görebilmek için şehir ışıklarından olabildiğince uzaklaşıp gözlem için özellikle ayrılmış olan kamp alanlarına gitmeniz gerekiyor. Tromso’da neredeyse her noktada rahatlıkla bulabileceğiniz yerel tur firmaları sizlere mevcut olan 7 kamp alanında o gece hangisinde kuzey ışıklarını görme şansınızın daha fazla olduğunu bildiriyor ve buna göre söz konusu kamp alanına yol alıyorsunuz. Kamp alanlarında ısınmak için girebileceğiniz çadırlar

, kullanabileceğiniz tuvaletler ve etrafında oturup sohbet edebileceğiniz kamp ateşi gibi imkânlar bulunuyor. Yerel tur firmalarının kuzey ışıklarını görme konusunda son derece başarılı olduğunu söylemek gerek. Özellikle son yıllarda geliştirilen gözlem teknikleriyle bu enfes doğa olayına tanıklık etme şansı yüzde 85’e kadar çıkmış durumda. Elbette bu enfes manzaraları fotoğraflamak herkesin ilk aklına gelen şeylerden biri olacaktır. Ancak makinenizi unutursanız da üzülmenize gerek yok. Tur rehberleri yakaladıkları enfes pozları internet üzerinden sizlerle paylaşıyor. 

Kuzey Işıkları Altında Tekne Turu

Kuzey ışıklarına tanıklık ettiğiniz ilk gecenizin ardından gündüz için rahatça bulabileceğiniz husky ve rengeyiği çiftliklerine randevu alabilirsiniz. Şehirde yer alan bu doğal yaşam çiftliklerine ulaşım sağlamak otobüs ile yaklaşık olarak bir saat kadar sürüyor. Sonrasında her biri özenle eğitilmiş husky türü dostlarımızla tanışabilirsiniz. Eğitimli köpekler eşliğinde, termal kıyafetlerinizi giyip 1-2 saat boyunca süren kızak turuna çıkabilirsiniz. Kızak turu boyunca tanıklık edeceğiniz kış manzaraları gerçekten kuzeye yakışır şekilde. Kızak turunuz bu toprakların yerel halkı olan Samilere ve onların rengeyiği çiftliklerine getiriyor. Rengeyiği çiftliği bulundurma hakkı yalnızca bu yerel halka verilmiş durumda. Bu nedenle nadir olduklarını söylemek gerek. Bu narin ve bir o kadar da sevimli hayvanlarla doyasıya vakit geçirdikten sonra günü sonlandırabilir ve kuzey ışıklarına farklı şekilde yeniden tanıklık edebilmek için gece için tekne turu kiralayabilirsiniz. 

Tromso Limanı üzerinde farklı turlara ait çok sayıda tekne kalkıyor. Bölgenin iklim yapısı nedeniyle tekne turu sırasında sizlere özel termal kıyafetler verilecek, bu nedenle endişe etmenize gerek yok. Gecenin en karanlık ve soğuk dakikalarında dahi tekne güvertesinde üşümeden enfes görsel şölene tanıklık edebilirsiniz. Yalnızca kuzey ışıkları da değil, tekne turu şehir ve çevresinde yaya olarak ulaşmanın pek de mümkün olmadığı girintili çıkıntılı kısımlar boyunca ilerliyor. Bu nedenle bir yandan da şehrin gece manzarasına tanıklık ediyorsunuz. 

Tromso, Adalar ve Vikingler 

Kuzey ışıklarına tanıklık ettiniz peki ya sonra? Tromso’da kalmak için daha fazla vaktiniz varsa bu güzel şehirde yer alan Lofoten Takım Adaları’nın en güzel balıkçı kasabalarını, sahillerini ve dağ manzaralarını keşfe çıkabilirsiniz. Bu toprakların sürprizi ise henüz bitmiyor. Son yıllarda giderek daha popüler olan Vikingler’ in gerçek yuvası bu topraklar diyebiliriz. Meşhur Lofotr Viking Müzesi, 83 metre yüksekliği ile bölgenin en dikkat çeken noktalarından bir tanesi. Daha sonra Lofoten’in balıkçı kasabalarını, bunlar içerisinde en ünlüleri olan Hamnoy ve Sakrisoya’yı ziyaret edebilirsiniz. Elbette mevcut coğrafya şartları düşünüldüğünde burada onlarca farklı balık tarifine rastlayabilir ve her biri farklı bir lezzet olan deniz ürünleri tariflerinin tadını çıkarabilirsiniz.

İyi yolculuklar dileriz!!!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin