Kotor, Karadağ’ın en güzel koylarından birinde konumlanmış ve görenleri gerçek anlamda kendine hayran bırakan bir Orta Çağ şehri. Yurt dışında bir tatil geçirmek istiyorsunuz, Avrupa’nın doğasını da kültürel mirasını da bir arada göreyim diyorsunuz ancak bütçeniz de fazla değil. Bu durumda gezginler için harika bir seçenek sunmaya geldik: Kotor.  Bir zaman yolculuğu yaparak Eski Şehri içerisinde 12. ve 14. Yüzyıl Avrupa’sına bir yolculuk yapabileceğiniz bu şehir oldukça sessiz ve sakin. Daha önceki yazılarımızda Game of Thrones setine ev sahipliği yapan Dubrovnik’ten bahsetmiştik. Kotor ve Dubrovnik birbirlerine son derece yakın. Ancak Dubrovnik’in popüler olması ile birlikte gelen kalabalık ve fiyatların bir anda artması gezginleri farklı rotalar aramaya itiyor. Bu etkenler olmasa bile Kotor başlı başına kesinlikle görülmesi gereken noktalardan biri. Tatil planlarında yurt dışı olanlar için Kotor’a bir göz atalım dedik.

Orta Çağın önemli tüccar ve denizcilerinin en uğrak noktalarından biri olan Kotor, 12. ve 14. Yüzyıldan yapımına başlanan yapılarını son derece başarılı şekilde korumuş bir şehir ve günümüz Karadağ sınırları içerisinde yer alıyor. Karadağ sınırları içerisinde yer alan bu şehirde elbette ki İngilizce ilk seçeneğimiz olacak ancak şehirde, Karadağ’ın yapısından dolayı kolaylıkla “Karadağca, Sırpça, Hırvatça, Boşnakça ve Arnavutça” konuşan insanlar bulabileceğinizi unutmamalısınız. Kotor, ülkede bulunan “Bar, Budva, Hercag Novi” limanları ile birlikte bu bölgenin en önemli limanlarından biri konumunda. Orta Çağ dönemlerinde ticaret merkezlerinden biri olmasının nedenini şehri gördüğünüzde kolaylıkla anlayabiliyorsunuz.

Birbirine bağlanan dört adet koydan oluşan Kotor şehrinin günümüzde nüfusu 15.000 civarında. Bunun en güzel yanlarından biri şu ki; Özellikle yılın belirli dönemlerinde gittiğinizde asla ayrılmak istemeyeceğiniz huzurlu bir ortama adım atıyorsunuz. Tüm bu sakinliğe muhteşem doğasının insanı içine çeken renkleri de katkı sağladığında Kotor’dan hiç dönmek istemeyebilirsiniz. Kotor, sahip olduğu doğal güzellik ve kendine Orta Çap döneminden kalan zengin mirası ile UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiş durumda ve haliyle bu durumda onu tüm dünyadaki gezginler arasında bir hayli popüler bir konuma getirmiş. Şehirde konuşulan dillerden de anlayabileceğiniz gibi bu ışıltılı liman şehrinin oldukça kozmopolit bir yapısı var. Kotor sokaklarında gezerken dönemin hakimi olan Roma kültürünün izlerine Saint Tryphon Katedralini görebiliyorsunuz. Aynı zamanda bu yapının çevresine inşa edilmiş pek çok kilisi de dönemin izlerini taşıyor. Yüz ölçümü çok da büyük olmayan bu şehirde bir tatil geçirmeyi planladığınızda çok da fazla zaman ayırmanıza gerek yok. Yaya olarak şehri kolayca gezebilmeniz mümkün. Burada yer alan Boka kasabası eşine ender rastlanan doğa manzaraları ile sizi masalsı bir dünyaya sürüklerken işiteceğiniz yerel efsaneler de bu anıların hafızalarınızdan uzun bir müddet çıkmasını zorlaştırıyor.

Kotor’un tüm dünyadan gelen ziyaretçilerce en dikkat çekici noktalarından biri kabul edilen kısmı kesinlikle Boka Koyu. Dört bağlantılı bir boğazdan oluşan Boka Koyu dünyanın en güzel koylarından biri olarak kabul ediliyor. Çevresinde yer alan “Sveti Marko, Mamula, Gospa ad Skrpjela, Sveti Djordje, Milos Djordje, Ostrvo Cveca ve Mala Gospa” adaları bu harika doğal güzelliği tamamlayan harika adalar.

Kotor sınırları içerisinde Akdeniz  ikliminin özelliklerini görüyorsunuz. Bu nedenle yılın her mevsiminde gezmeye ve keşfetmeye açık bir şehir diyebiliriz. Ayrıca ben gitmişken eğlenmek istiyorum, çeşitli etkinliklere katılmak istiyorum diyorsanız bu konuda da kafa yormanıza gerek yok. Kotor’da yılın hemen hemen yılın her mevsiminde birbirinden farklı festivallere ev sahipliği yapıyor. Ancak adımımı attığım andan itibaren gündüzleri muhteşem doğa akşamları ise coşkulu eğlenceler beni karşılaşın diyorsanız, ilkbahar ve yaz aylarında Kotor’a bir yolculuk düzenlemeniz yerinde olacaktır.

Kotor’da Yapılması Gerekenler

  • Keşif seven bir gezginseniz Kotor surlarını yürümeyi, uç noktalarına ulaşmayı unutmayın.
  • Kotor’un tarihi kale çevresine kurduğu ve yerel ürünlerini sergilediği pazarı mutlaka gezin.
  • Şehrin farklı dönemlerine tanıklık etmiş 3 Tarihi kapıyı ziyaret etmeyi unutmayın.
  • Eski şehir merkezi, “Old Town” olarak bilinen bölgeyi mutlaka gezin. Buraya mistik bir hava katan tüm noktaları keşfetmeye çalışın.
  • Bu şehrin en güzel manzaralarını görebileceğiniz tekne turlarına katılmaya çalışın.
  • Şarap seven biriyseniz şehirde son derece uygun fiyata satılan özel Vranac şarabını deneyin.

Not: Kotor’da gezilecek yerler ve ne yenili ne içilir konularına değinmeden önce ufak bir not olarak, Karadağ’ın bizden vize istemediğini hatırlatmakta fayda var. Para birimi olarak ise euro geçerli.

Kotor’da Ne Yenilir?

Kotor’da haliyle Sırbistan mutfağına benzerlik görülebiliyor. Burada uzun süre kalacaksanız fazla kilo problemine dikkat etmeniz gerekir açıkçası. Kotor mutfağının çok büyük bir kısmı yalnızca et yemekleri ve hamur işleri ile dolu durumda diyebiliriz. Tüm bunların yanında etrafı denizlerle çevrili bir yer olarak su ürünleri de bir hayli tüketilen besinler arasında bulunuyor. Dubrovnik’e kıyasla burada restoranlarda yemenin çok daha ucuz olduğunu söylemek mümkün. Özellikle deniz manzarasına karşı konumlanmış olan restoranlarda su ürünleri tüketebilirsiniz. Özellikle Kotor’un özel sosları ile süslenmiş makarna türlerinden mutlaka denemelisiniz.

Kotor’da Gezilecek Yerler

Kotor, bahsetmiş olduğumuz gibi yüz ölçümü olarak bir hayli küçük sayılabilecek bir yer. Bu nedenle tatiliniz için uzun süreler ayırmanıza gerek yok. Kotor Eski Kent – “Old City” burada öncelikli olarak görmeniz gereken noktalardan bir tanesi. Old City’de olan turunuzu bitirdikten sonra ise Perast’a geçebilirsiniz. Denizcilerin yaşadığı bir kasaba olan Perast’da çok sayıda Orta Çağ Avrupasına ait yapı görmeniz mümkün. Daha sonrasında yolculuğunuz Skrpjela Adası ile devam edebilirsiniz. Boka Koyundaki bu muhteşem ada bol bol fotoğraf çekmeniz size fırsat oluşturuyor. Daha sonra göz alabildiğine uzanan manzaralara tanıklık etmek için 280 metre yükseklikte bulunan Sveti Ivan Kalesine geçiş yapabilirsiniz. Son olarak da buradaki Denizcilik Müzesini ziyaret edebilirsiniz.

Kotor’a vakit kaybetmeden seyahat etmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin