İzlediğim animelerin etkisinden olacak Japonya her zaman için en çok ilgimi çeken topraklar arasında yer almayı başarmıştır. Gene animelerde olayların en çok geçtiği şehirlerden biri olan Kyoto şüphesiz Japonya’nın en önemli şehirlerinden birisi. Kyoto, 794 yılından 1868 yılına kadar Japonya’nın başkentiydi, sonradan bu özelliğini kaybetmiş olsa da daha birçok güzel yanı bulunduğundan ülkenin ziyaretçileri tarafından en çok rağbet gören noktalardan bir tanesi. Kyoto, ülkenin sayılı üniversitelerinin yer aldığı bölgelerden biri olarak genç nüfusun oldukça fazla olduğu bir şehir olarak tanımlanabilir. Bir nevi öğrenci şehri olduğunu söylemek yerinde olacaktır.

Japonya’yı daha önceden ziyaret etme şansı yakalamışsanız ya da en azından ülke ile ilgili film, dizi izlemişseniz modern yapılanma içerisinde geleneklerinin nasıl kaynaştırıldığına şahitlik etmişsiniz. Kyoto’da Japonya’nın bu mistik yapılanmasına en güzel örneklerden birini oluşturuyor. Kiraz bahçeleri, tarihi yapıları, sarayları ve geleneksel ahşap evleri ile doğu ve batının sentezinin gerçekten iç içe geçtiği noktalardan biri bu şehir. Bu nedenle kendinize Kyota’da gezilecek yerler listesi hazırlamaya çalıştığınızda hem doğası hem de kültürü ile sizleri büyüleyecek mekanları listenize ekleyebiliyorsunuz. Zen Budizmine ait tapınaklar, geyşalar, geleneksel Japon sahne sanatları, kiraz bahçeleri, müzeler, saraylar ve çay seremonileri Kyoto içerisinde sizleri bekleyen sürprizlerden bir kaçı.

Kyoto’da Gezilecek Yerler

Genç nüfusun fazla olduğu Kyoto şehrinde batı ve doğu yapılanmasının bir sentezinin görüldüğünden bahsetmiştik. Şimdi Japonya’nın kiraz bahçeleri ile ünlü bu güzel şehrinde gezilecek yerleri kısaca listeleyelim.

Nijo Sarayları

1600’lü yıllarda Tokugawa Şogunluğu döneminde yapılan bu saray Kyoto’nun en güzel mimari yapılarından bir tanesi. Geleneksel Japon yapılarının en önemli örneklerinden bir tanesi. Sarayın birbirinden farklı bölmeleri yer var; bunların her biri birbirine tüneller aracılığı ile bağlanmış durumda. Daha sonrasında 1600’lü yılların sonunda Katsura Sarayı eklenmiş. Japon kültürünün mütevazı mimarisi ve bahçe düzenlemesi ise kesinlikle görülmeye değer. Sarayı gezebilmeniz için giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. Bu ücret öğrenciler için yarı fiyatına indirilmiş durumda.

Inari Taisha Tapınağı

Uzak Doğu’nun çok farklı ve kendine özgü bir kültürünün bulunduğundan bahsetmiştik. Bunu Japonya içerisinde görebileceğiniz en önemli yerlerden bir tanesi Inari Taisha Tapınağı. 700’lü yıllarda çiftçilerin bereket tanrıçası için kurduğu bu tapınak oldukça özenli şekilde korunarak günümüze kadar ulaşmış. Tanrıça, Ukanomitama- no mikato onuruna yapılan bu tapınak yüzyıllardır hasatlarının bereketli olması için dua edenler ile dolup taşıyor. Elbette modern Japonya içerisinde bu inançlar yalnızca bir geleneğe dönüş şekilde ancak bu gelenekleri son derece hassas şekilde yaşatmaya devam ettiklerini söyleyebiliriz.

Kinkaku – ji Köşkü ( Altın Köşk )

Efendim, Kyoto ziyaretçileri olarak eğer ki gezilecek yerler listesinde Kinkaku – ji yer alıyorsa fotoğraf makinanızı yanınızdan ayırmıyorsunuz. Çünkü burası Japonya’nın en çok fotoğraflanan yer. Öylesine muazzam doğa manzaralarına sahip ki, sosyal medya hesaplarınız için bol bol anı toplamaktan kendinizi alamayacaksınız.

Kiyomuzu Dera Tapınağı

Sıradaki yerimiz UNESCO kültür mirasları arasında yer almaktadır. Kyoto’nun Otowa Dağı’nda kurulmuş olan bu tapınak doğanın içerisinde portakal renklerinin karışımı ile ortaya çıkan harika bir görüntüye sahip. Hemen hemen gittiğiniz her mekanda Japon bahçe düzenleme sanatının en ince örneklerini görüyorsunuz zaten. Sanıyorum inanışlarından dolayı olsa gerek, böylesi güzel yapılar yapılırken her zaman sadeliğe ve doğa saygı duyulmuş. Yapılar, bahçeler sanki insan eli tarafından değil de doğanın kendisi tarafından oluşturulmuş gibi duruyor. Buraya kadar gelmişken Tapınağın terasına çıkmayı kesinlikle unutmayın, en unutulmaz manzaraları burada bulabilirsiniz.

Kyoto İmparatorluk Sarayı

Orijinal dilinde bu yerin adı Kyoto-Gosho olarak geçiyor. 794 yılında yapılan İmparatorluk Sarayı günümüze kadar ulaşmış bir yapıya. Ancak tarihi boyunca yaşadığı talihsiz nedenler dolayısı ile yapılan restorasyonlar ve sonradan yapılan eklemeler neticesinde 1868 yılında günümüzdeki haline gelmiş durumdadır. Saray içerisinde resmi seremoniler bölümü, imparatorun resmi ikametgahı, kabul salonu, kütüphane gibi farklı bölümleri bulunuyor. Aynı gün içerisinde sarayın bütün bölümlerini rahatlıkla gezebilirsiniz.

Higashiyama Bölgesi

Kyoto’da gezilecek yerler dediğinizde bence ilk sıralarda yer alması gereken bir bölge. Hem doğu kültürünü hem de Japonya’nın tarihi en iyi şekilde yansıtan yerlerden bir tanesi. Kültüre saygı duyularak öylesine güzel korunmuş hayran olmaktan kendinizi alamıyorsunuz. Özellikle buraya gelmeden önce Japonya’nın modern yapılanmasını sergileyen metropol şehirlerinden birine uğramışsanız. Daracık sokaklar, ahşap evler, geleneksel dükkanlar ve çok daha fazlası Kyoto’nun bu şirin bölgesinde sizleri bekliyor.

Gyon Geyşa Bölgesi

Japon kültürü konusunda en çok merak edilen konuların başında geyşalar geliyor. Kamogawa Nehri’nin kıyılarında yer alan Gyon bölgesi, Kyoto’nun eğlence hayatı merkezlerinden bir tanesi. Gyon içerisinde geleneksel geyşa anlayışına dair pek çok ögeyi bir arada bulabilirsiniz. Bu bölgeyi değerli hale getiren özelliği ise modern eğlence anlayışı ile geleneksel anlayışın kusursuz bir mozaik şeklinde birleşmiş olması.

Japonya’nın en gözde şehirlerinden biri olan Kyoto’ya en kısa zamanda bir seyahat düzenlemek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin