Bugün Ukrayna’nın başkenti olan Kiev’e yolculuk yapıyoruz bugün. Ekonomik durumu nedeni ile para biriminin Türk Lirası karşısında değersiz olduğu için Kiev yurt dışı seyahati yapmak isteyen Türklerin sıklıkla tercih ettiği bir güzergah Kiev. Şehrin soğuk iklimi malum ancak bu pek de engelleyici bir etmen olarak görülmüyor. Ukrayna’nın başkentine bakıldığında nüfus yaklaşık olarak 3 milyon, İstanbul ile mukayese edildiğinde bir hayli düşük bir rakam. Bu nedenle şehre gittiğinizde pek de kalabalık sokaklar ile karşılaşmıyorsunuz. Şehirde elbette ki farklı dinden insanlara yer var ancak büyük bir çoğunluğu Hristiyan ve Ortadoks mezhebinin mensubu. Yurt dışı seyahatlerinin en önemli noktalarından biri gittiğiniz bölgede konuşulan dil. Kiev’de resmi dil Ukraynaca olarak geçiyor, halkın büyük bir bölümü Rusça da biliyor. Siz gene de özellikle genç kesim ile İngilizce aracılığı ile iletişim kurabilirsiniz.

Ukrayna ve dolayısı ile Kiev bulunduğu coğrafi konum itibari ile sert karasal iklim altında bulunuyor. Bu nedenle Türkiye’den gidecek ziyaretçiler için en uygun dönemin ilkbahar ve yaz mevsimleri olduğu söylenebilir. Konum olarak Dinyaper Nehri’nin hemen yanında kurulan ve Belarus’a oldukça yakın bir noktada bulunan Kiev’de seyahatinizi tamamladıktan sonra zamanınız kalırsa kolayca Belarus’a geçebilirsiniz. Kiev’de resmi para birimi olarak Grivna kullanılıyor. Ukrayna son yıllarda ekonomik atılımlar yapmayı deniyor olsa da şu an durumun pek içi açıcı olduğu söylenemez. Bu nedenle şehirde fiyatların bizdekilere nazaran daha uygun olduğu söylenebilir. Türkiye’den Kiev’e gidecekler için bir başka güzellik ise iki ülke arasında saat farkının bulunmaması. Peki, “Bugün yola çıksam Kiev için kaç gün ayırmalıyım,” diye soruyor musunuz? Bu şehrin en güzel noktalarını tadını çıkarak gezmek için 2-3 gün yeterli. Şehrin gezilecek noktaları gibi diğer noktalarını anlatmadan önce kısa bir tarihi bilgiyi de ekleyelim. Kiev yaklaşık 500 yıl kadar Türklerin egemenliği altında kalmış. 1991 yılında Ukrayna bağımsızlığını ilan ettiğinde ise başkent ilan edilmiş.

Kiev ziyaretçileri için en önemli noktalarından biri ise ulaşım. Önceden Rusya’ya bağlı olan bu topraklar Rusya tarafından dünyanın en iyi metro ağlarından biri burulmuş. Bu sayede şehrin hemen hemen her noktasına metro ağları sayesinde kolayca ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Metro yolunun ulaşmadığı ücra noktalar için şehiriçi ulaşım otobüslerinde faydalanabilirsiniz.

Eeee! Kiev’e kadar gittik, ne yiyelim ne içelim? Kiev’in soğuk bir iklimi olduğunu ve oldukça uzun süre Sovyet Rusya etkisi altında bulunduğundan bahsetmiştik. Bu etkiyi Kiev’in yemek kültürü üzerinde de görmek mümkün. Nehir kenarında kurulu olan şehirde Tatlı su ürünleri, birbirinden farklı balık çeşitleri ve tavuk ile hazırlanan yemekler ağırlıkta yer alıyor. Tavuk ile hazırlanan yemekler içerisinde özellikle Kievski buranın en meşhur yemeği diyebiliriz. Elbette Rus kültürü altında bulunan topraklarda votkanın yaygın şekilde kullanılmadığını düşünmek hata olur. Aynı zamanda şehrin farklı noktalarında Türk mutfağından lezzetler sunan kaliteli restoranlar da bulmanız mümkün.

Kiev’de Gezilecek Yerler

Kreşatik Caddesi ve Bağımsızlık Meydanı

Kreşatik Caddesi, İstanbul’da yaşayanlar için benzer bir görüntü sunuyor. Burası İstanbul’un ünlü Taksim Meydanına oldukça benziyor. Meydanın orta yerinde bir heykel yer alıyor ve dört bir tarafına uzayan caddeler bulunuyor. Heykel çevresinde akşamları çeşitli gösteriler yapılıyor bun yanı sıra hemen arka tarafından şehrin sembolik giriş kapılarından biri bulunuyor. Kreşatik Caddesi toplamda 1100 metre uzunluğunda bir cadde ve şehrin en kalabalık noktası. Bu cadde günün belirli bir saatinden sonra trafiğe kapatılıp sokak sanatçılarına açılıyor ve böylece son derece renkli bir yer halini alıyor.

Andrevski Yokuşu (Andrevski Spusk)

Günümüz Kiev’inde şehrin en önemli noktalarından biri olan bu alan, geçmiş dönemde şehrin yönetiminde bulunan ve elitler ve halkın buluştuğu nokta olarak biliniyor. Arnavut kaldırımlı sokaklarında gezebileceğiniz bu semtin tepe noktasında Andrew Kilisesi yer alıyor.

Aziz Sofya Katedrali (Saint Sophia’s Katedral)

1000 yıllık tarihi boyunca Ortadoks ve Katolikler tarafından kullanılan bu yapı günümüzde müze olarak hizmet veriyor. İsmini Ayasofya’dan alan yapı sahip olduğu mimari değer ile Ukrayna’nın UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. 1011 yılında inşaatı başlayan bu yapı Ukrayna’nın 7 yedi harikasından biri olarak seçilmiş.

Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi ve Anavatan Heykeli 

Great Patriotic War Museum (Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi), 1974 yılında kapılarını halka açıyor. Sovyetlerin Hitler Almanya’sını yenmesi nedeni ile yapılan bu müze genellikle askeri araçlar ve askeri tarih üzerinde duruyor. Bu devasa komplex dünyanın farklı noktalarından ziyaretçilere ev sahipli edip şehre gelmelerine olanak sağlıyor. Meydanda ise 102 metre yüksekliğinde Anavatan Heykeli yükselen bu alan Kiev’in en dikkat çekici noktalarından bir tanesi.

Mağaralar Manastırı (Pechersk Lavra)

Ukrayna’nın bu devasa dini yapısı bünyesinde tam 18 tane kilise bulunuyor. Burası Avrupa’daki Ortadokslar için önemli bir dini merkez olarak kabul ediliyor. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan bölgeyi gezmek için farklı bilet seçeneklerinden birini tercih etmeniz gerekiyor.

St. Mihael Altın Kubbeli Katedral

1108 yılında yapımına başlanan bu dini merkez, içerisindeki birbirinden değerli freskler ile dikkat çekiyor. Mimari işçiliği, döşemeleri ve oymaları dışında katedralin tepesinde baş melek Mikail’e adanmış altından bir kubbe yer alıyor.

En kısa zamanda Kiev’e yolculuk gerçekleştirmek için en uygun Kiev uçak biletlerini NeredenNereye.com üzerinden kolaylıkla satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin