Kemer, Antalya’nın 43 kilometre batısında yer alan bir turizm beldesidir. 46 kilometrelik bir sahil şeridi boyunca Toros Dağları’nın kenarında inşa edilmiştir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılımandır. İlçenin batısı ormanlarla çevrili olup 53.483 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. 45.000 hektarlık bir orman alanına sahip olmasının yanı sıra ilçenin en yüksek rakımı 15m olarak adlandırılıyor.
Kemer son yıllarda ön plana çıkmıştır. Akdeniz’de yerli ve yabancı turistlerin tatil planlarında en çok yer alan yerleşim yerlerinden biridir. Antalya’ya yaklaşık 40 km uzaklıktaki Kemer’e ulaşım kolaydır. Adrasan, Olimpos, Çıralı gibi popüler rotalara yakınlığı da bölgenin doğal ve tarihi zenginliği düşünüldüğünde Kemer’e avantaj sağlıyor. 1980’lere kadar küçük bir köy olan Kemer zamanla büyümüştür. 1991 yılında Antalya’nın ilçesi olmuş ve şehir merkezine yakınlığı nedeniyle hızla gelişmiştir. İlçede açılan lüks otel ve tesisler sayesinde Kemer’in yıldızı daha da parlayarak ülkenin en gözde turizm merkezlerinden biri haline geldi. G-Marina Kemer ise uluslararası kalite standartlarında yüzlerce yat ve tekneye sahiptir.
Kemer, 52 kilometrelik sahil şeridi, mavi bayraklı plajları ve Akdeniz kıyısındaki tertemiz koylarıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Çam ormanının gölgesinde adeta yeşile ve maviye boyanmıştır. Bir adım ileride Beydağlarının heybeti Olimpos Dağı efsanesini kucaklıyor. Beldibi’nden başlayıp Tekirova’ya kadar uzanan sahili, tırtıklı ama güzel kumsallarla bezenmiştir. Akdeniz’in sıcaklığında, koylar ve doğal limanlar etrafınızı sarıyor. Bu yüzden Kemer’de geçireceğiniz birkaç gün hafızanızda unutulmaz bir iz bırakacaktır.
İçerikteki Konular
Kemer Plajları
Kemer, plajlar açısından ülkemizin ender bölgelerinden biridir. Bölgede ücretli ve ücretsiz girebileceğiniz birçok plaj bulunmaktadır. Bölgedeki önemli plajlar;
- Beldibi Halk Plajı,
- Kleopatra Koyu,
- Göynük Halk Plajı,
- Çıralı Plajı,
- Kemer Merkez Batı Halk Plajı,
- Phaselis Koyu,
- Boncuk Köyü,
- Alacasu Cennet Koyu Plajı,
- Maden Koyu,
- Beycik Bükü,
- Üç Adalar,
- Çamyuva Plajı,
- Ayışığı plajı
Çıralı Plajı, şehir merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta, Ulupınar mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Olympos yakınlarındaki en popüler yerlerden biridir. Çıralı birçok doğal güzelliğe sahiptir. İnce kumu ve caretta carettaları ile Kemer’de gidebileceğiniz ücretsiz plajlardan biridir. Kemer’in en önemli plajlarından bir diğeri de Çamyuva plajıdır. Buraya şehir merkezinden yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Kemer’in en popüler plajıdır, ayrıca her türlü su sporu için uygun bir yerdir. Plaja erişim ücretsiz olmakla birlikte, şezlong ve şemsiye gibi olanaklar ücretlidir.
Phaselis Antik Kenti
Beydağı Milli Parkı içinde yer alan bu yerin tarihi MÖ 7. yy’a kadar uzanmaktadır. Çamyuva semtinde yer almaktadır, giriş ücreti 40 TL olup müze kart geçerlidir. Ziyaret saatleri 08:00- 19:00 arasıdır.
MÖ 7. yy.’da Rodoslular tarafından kurulduğu bilinmektedir. Kentin kuruluşuyla ilgili birçok efsaneye sahip olan bu şehir, coğrafi konumu nedeniyle bir liman kenti özelliği taşımaktadır. Likya kenti bazen Pamfilya bölgesine ait bir kent olarak gösterilir. İki bölge sınırda yer aldığı için bu yorumlar sıkça gündeme geliyor. Bölgede yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan eşyalar, kentin bir zamanlar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını kanıtlıyor. Kentte Selçuklu, Roma ve Bizans kalıntıları bulunmaktadır. Yunan tanrılarına inanıldığı dönemde kentin Athena’ya adanmış bir tapınak inşa ettiğine inanılıyor.
Olimpos
Olympos antik kenti, kentteki Likya uygarlığının en önemli yapılarından biridir. “Tanrıların Şehri” olarak bilinen Olympos, M.Ö. 78 yılında Bizanslılar tarafından ele geçirilmiş ve o dönemin önemli dini merkezlerinden biri olmuştur. Kumluca Yazır Mahallesi’ndeki Olympos antik kentine giriş ücreti 30 lira olup müze kart geçerlidir. Ziyaret saatleri 08:00- 19:00 arasıdır.
Yörük Parkı
Park, 1982 yılında özel bir turistik cazibe merkezi olarak kuruldu ve çok ilginç bir bitki örtüsüne sahiptir. Bir parkın yanında bulunur ve genellikle dinlenmek isteyenler tarafından tercih edilir ve ayrıca bir marinaya sahiptir. Bu, yürüyüş parkurları ve küçük kafeleri olan çok hoş bir parktır. Gelenek ve göreneklerin izlerine rastlamak mümkündür. Parkta Türk mimarisinin küçük örnekleri, mum heykeller ve mini marketler yer alıyor.
Köy izlenimi veren parkta dolaşıp, geleneksel mimarisini inceleyebilirsiniz. Parkın açılış amaçlarından biri de bölgenin önemli topluluklarından biri olan Yörük halkını tanıtmaktır. Parkta açık hava müzelerinin yanı sıra yöresel lezzetleri tadabileceğiniz yerler de bulunuyor. Kemer ilçesinin göbeğinde bulunan parka giriş ücreti 5 TL olup ziyaret 09.00-18.00 saatleri arasındadır.
Gedelme Kalesi
Gedelme Kalesi Bizans döneminden ayakta kalmış ve MÖ 9. yüzyılda Bizanslılar tarafından yaptırılmıştır. İlçe merkezinin 12 km batısında yer alan bu bölge unutulmuş turistik bölgelerden biridir.
Kemer şehir merkezine yarım saatlik sürüş mesafesinde, Gedelme Kalesi, mağaralar ve çınar ağaçları son yıllarda meraklı turistlerin keşfettiği yerlerdir. Daha az bilinen bu gezi noktaları, vaktiniz varsa mutlaka görülmesi gerekenler listesindeki yerini alabilir.
Gedelme Yaylası yaz kış insanların yaşadığı yerlerden biridir. Burayı önemli kılan şeylerden biri de orta çağ kalesidir. Gedelme Kalesi olarak bilinen kale yıkılmış ancak bir kısmı hala ayaktadır. Kalenin altında bir mağara vardır. Mağaraya ücretsiz girebilirsiniz. Burası Gedelme Mağarası veya Peynir Çukuru Mağarası olarak adlandırılıyor ve gerçekten çok küçük boyutlardadır. Ayrıca kalenin yanında kocaman bir çınar ağacı bulunuyor. Bu çınar ağacına Gedrum çınar denir ve yaklaşık 2.700 yaşındadır. Bu çınar ağacının Türkiye’nin ve hatta dünyanın en eski çınar ağacı olduğunu iddia edenler var.
Göynük Kanyonu
Göynük Kanyonu, Kemer’de görülmeye değer yerlerden biridir. Yer tabiat parkı statüsünde olmasına rağmen; şehir merkezine 13 km, uzaklıktadır. Kanyonun manzarası görülmeye değer.
Doğa severler için Göynük vadisi Likya yolu üzerinde yer almaktadır. Kanyonda irili ufaklı şelaleler bulunuyor ve ayrıca bölgede yapay göletler var. Dere boyunca çeşitli bitki ve ağaçlarla doğal güzellik çok iyi korunmuştur. Kanyonda doğal bir yüzme havuzu var ve manzara çok güzel. Yazın bu havuzda yüzebilirsiniz. Kanyonun rafting alanı da bulunmaktadır. Nehirden rafting malzemeleri kiralayan dükkanlar var. Bu mağazalardan kask, can yelekleri ve sörf botları kiralanmaktadır. Bu yerler özel şirketler tarafından bir ücret karşılığında işletilmektedir.
Göynük Boğazı, Kemer’in doğusunda, Antalya ile Kemer arasında en popüler yerlerden biridir. Kemer şehir merkezi 15 km, Antalya şehir merkezi ise 35 km uzaklıktadır. Kemer’deki Göynük Boğazı, bölgenin en hareketli rotalarından biridir. Özellikle macera ve adrenalin tutkunları için ekstrem sporların yer aldığı kanyonda unutulmaz bir zaman geçirebilirsiniz. Tarihi Likya Caddesi üzerinde yer alan Beydağları Sahili Milli Parkı ve Göynük Boğazı, muhteşem doğal manzarası ile büyülüyor.
Göynük Kanyonu’na özel bir şirket tarafından hizmet verilmektedir. Girişe geldiğinizde aracınızı park edip bilet gişesinden bilgi alabilirsiniz. Kanyona para ödemeden giremiyorsunuz. Rafting gibi aktiviteler yapmak istiyorsanız buradan gerekli ekipmanı kiralamanız gerekiyor. Ardından safari aracı sizi rafting yapacağınız yere götürecektir.
Çıralı Yanartaş
Pek çok farklı efsaneye sahip bir yanardağın diğer adı Chimera’dır. Korkutucu ve eğlenceli bir görünüme sahip olduğu için hakkında çok fazla yorum var. Sonsuz ateş olarak nitelendirilen bu taş 1000 yıldır yanıyor ve doğal özelliklere sahip. Doğal faktörlerin dikkat çekmesinde önemli rol oynaması bölge ile ilgili efsanelerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bazılarını korkutan Yanartaş Beydağları Milli Parkı içinde yer almaktadır. 1000 yıldır yanan taş üzerinde incelemeler yapıldı. Araştırmalar bu taşın yapısının farklı olduğunu göstermiştir. Taşın çevresinde doğada çok ender bulunan bir element olan metan gazının bulunduğu belirlendi. Kaynağı metan gazı olmasına rağmen, bu gazın nereden geldiği konusunda yapılan araştırmalardan bir sonuç alınamadı.
Ayışığı Plajı
Ayışığı Plajı, Kemer’in en güzel plajıdır. Kemer denilince bu manzara ilk akla gelen gezilecek noktalar arasında bulunuyor.
Yemyeşil çam ağaçlarıyla dolu parkta yürüyüş yapabilir ve burada bir şeyler yiyebilirsiniz. Özellikle geceleri çocukların oynayabileceği bir alanın da bulunduğu Moonlight Park’ta güzel vakit geçirebilirsiniz. Vaktiniz varsa merkezde küçük ama şirin bir park olan Olbia Park’ı da görebilirsiniz.
Kemer Plajı
Kemer’in en güzel plajlarından biridir. Otelinizin konumuna bağlı olarak bölgenin doğu kısmındaki plaja yürüyerek gitme imkanınız olabilir. Temiz suyu ve nezih ortamıyla öne çıkan plajın suyu kristal berraklığındadır. Turistlerin beğenisini kazanan Kemer Plajı sadece bir adım uzaklıktadır.
Paris II Batığı
Tertemiz koyları ve denizi ile ünlü Kemer’de farklı bir şeyler yapmak istiyorsanız işte size dalış fırsatı! Kemer Marina sahilinde bulunan Paris II batığı, dünyadaki 100 dalış alanından biri olarak listeleniyor.
Batık, 13 Aralık 1917’de topçu bölüğü komutanı Mustafa Ertuğrul komutasındaki topçu bataryalarıyla batırıldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında batan Fransız gemisi, yaklaşık 30 metre derinliğindeydi. Paris II’nin enkazı 1995’te keşfedildi. O zamandan beri dalgıçlar ve fotoğrafçılar için özel bir alan haline geldi. Eğer bir dalış gezisindeyseniz, sadece Paris batıklarından başka seçeneklerin de olduğunu vurgulayalım.
Av Köşkü
Selçuklu Av Köşkü, Antalya-Kemer Yolu üzerinde, Kemer merkezine 4 km mesafede yer almaktadır. Anadolu Selçuklu döneminden kalma bu av köşkü 1230-1248 yılları arasında inşa edilmiştir. Yakınlardaki tek Selçuklu işi olduğu için çok önemlidir. Tadilat çalışmaları nedeniyle daha sağlam hale gelen bu konağın yakın zamanda daha fazla tur eklemesini umuyoruz.
Dinopark
Dinopark, Göynük Kanyonu’na 4 km, Kemer’e 10 km uzaklıktadır. Genellikle çocuklu ailelerin gözdesi olan Dinozor Parkı’nda harika bir gün geçirebilirsiniz. Milyonlarca yıl önce soyu tükenmiş gerçek boyutlu dinozor modelleri var. Canlı ve gürültülü olan bu animasyonlu dinozorlar, özellikle çocuklar için çok eğlencelidir. Birçok farklı aktivite alanına sahip dinozor parkında çocuklarınızla birlikte eğleneceksiniz. Dinozor Parkı 09:00- 20:00 saatleri arasında açıktır.
Beldibi Mağarası
Antalya-Kemer sahil yolu üzerinde Çamdağ tüneli çıkışında yer almaktadır. Antalya yakınlarındaki mağara zengini Karain Mağarası’ndan sonra ikinci büyük mağaradır. Özel araç ile Beldibi köyüne oradan da mağaraya ulaşabilirsiniz. Mağaranın dibine araba ile ulaşılamıyor, dolayısıyla yürümelisiniz. Mağaraya tekne turu ile ulaşılabilir.
Deniz seviyesinden 25 metre yükseklikte bulunan Beldibi Mağarası 1960’lı yıllarda kazılmıştır. Şu anda hasar görmüş olmasına rağmen, mağaranın içinde Paleolitik, Mezolitik ve Neolitik çağa geçiş aşamasını gösteren 6 katman vardır. Duvarlarında keçi, geyik ve insan resimleri bulunan mağara, görülmesi gereken en eşsiz yerlerden biridir.
Dolusu Park
Kemer’in batısındaki Kiriş Plajı ve yanındaki Dolusu Park, Kemer’in ilgi çekici yerlerinden biridir. Kiriş Plajı yaklaşık 2 kilometre uzunluğundadır. Kıyıları taşlı bir plaja gitmeden önce mutlaka ayakkabılarınızı getirin. Bu plajın suyu çok güzeldir. Kumlu olmasa da yazın en çok tercih edilen kumluk alanlarından biridir.
Kiriş Plajı üzerinde bulunan Dolusu Park kesinlikle en keyifli yerlerden biridir. Adrenalin ve eğlence arayanlar kesinlikle burada durmalı. Kaydırak çeşitliliğinin fazla olduğu Dorusu Park, çocuklu ailelerin de büyük ilgi gösterdiği bir yerdir. Çeşitli olanaklar sunan Dolusu Park’a giriş ücretlidir.
Kemer Yeme İçme
Kemer, yeme-içme alternatifi çok olan bölgelerden biridir. Özellikle kıyı şeridinde dünya ve Akdeniz mutfağından yemekler sunan çok sayıda restoran bulunmaktadır. Kemer’de; kuru fasulye, şakşuka, arapaş, balık çeşitleri ve yoğurtlu kavurmayı deneyebilirsiniz.
Kemer Konaklama
Kemer turistik bir yer olduğu için birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır. Nasıl bir tatil geçirmek istediğinize bağlı olarak otellerde, kulübelerde, çadırlarda veya karavanlarda veya pansiyonlarda konaklayabilirsiniz.
Kemer Ulaşım
Kemer’e ulaşım için havayolu veya karayolu arasında seçim yapabilirsiniz. Yolculuğunuzu otobüs yolculuğu ile yaptığınızda son durağını Kemer otogarı olacaktır. Havayolu ile ulaşım sağladığınızda ise Antalya Havalimanı’na geldiğinizde Kemer’e direkt ulaşım olmadığını bilmelisiniz. Havalimanına geldiğinizde kalacağınız otele shuttle servisi olup olmadığını sorabilir veya havalimanından Kemer’e araç kiralayabilirsiniz.
Antalya otogarından kalkan Kemer otobüsleri için Antalya havalimanından otogara ulaşımı sağlayan HAVAŞ servisine binerek otogara gidebilirsiniz. Otogardan Kemer yaklaşık olarak 45 dakika sürmektedir. Kemer ve Antalya şehir merkezleri yaklaşık 45 km uzaklıktadır. İstanbul’a 765 km, Ankara’ya 585 km ve Muğla’ya 360 km uzaklıktadır.
Ülkemizin bu cennet köşesine en kısa sürede bir seyahat düzenlemek için NeredenNereye.com ile Türkiye’nin her yerinden direkt Kemer otobüs bileti alarak veya Antalya otobüs bileti alarak ulaşabilirsiniz.