“Dünyadaki yüz bin şehrin her birinde güneş benzersiz şekilde batıyor. Sadece bir defa buna şahit olmak için seyahat etmeye değer.” – Ryu Murakami

Malumunuz, dünyamız başı sonu belli olmayan bir sonsuzluğun içerisinde yer alan mavi bir bilye olarak tasvir ediliyor. Sonsuzluk içerisindeki bu küçük mavi kürede, insan yaşamının tam olarak ne zaman başladığını bilmiyor olsak da bugün farklı fikirler mevcut. Yaygın insanlık olarak yaklaşık elli bin yıllık bir geçmişimiz var dünya üzerinde. Bu geçtiğimiz elli bin yıl boyunca gerek doğanın bize karşılık beklemeden hediye ettiği harika doğal güzelliklere gerekse de ellerimizle inşa ettiğimiz muhteşem eserlere sahibiz. Ancak, insanlık olarak bize kalan mirasımızı yeteri kadar koruyamadığımız da açık. Her yıl dünyanın yeşil alanları, tatlı su kaynakları, doğa harikaları yavaş yavaş dünya üzerinden silinmeye devam ediyor. Gelecek nesillere bizlerin şahit olduğu bu mirası olabildiğince güzel şekilde aktarmak insanlık adına ortak görevlerimizden ancak eğer bu durumu durdurmanın bir yolu yoksa insanların olabildiğince fazlasına tanıklık etmesi gerektiğini düşünenlerdeniz. Bu nedenle bugün gezginler için dünyadan kaybolmadan önce görmeniz gereken 10 harika yeri kısaca listeledik.

Venedik/ İtalya

Evet, günümüzün özellikle balayı gibi romantik tatiller için bir numaralı tercihi olan bir lokasyon ile başlıyoruz. Romantizm akımında kalan filmler, kitaplar, diziler gibi pek çok eserde kendine yer bulan bu muhteşem şehir ne yazık ki dünya üzerinde fazla kalmayacağa benziyor. “Nasıl olur,” dediğinizi duyar gibiyim. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki, eğer ciddi set çalışmaları yapılmazsa Venedik 10 -15 yıl içerisinde tamamen sulara gömülecek. Sevgilinizle birlikte bir gondol turu yapmak için elinizde elinizde fazla zaman yok.

Alpler / Avrupa

Evet, her yıl kış sporlarının vazgeçilmez adresi olan Alpler de bu listeye dahil. Avrupa’nın oldukça lüks olmasına karşın en çok ziyaret edilen noktalarından biri olmasına karşın Alpler iklim değişikliğine yenik düşmek üzere. 1950’li yıllardan bu yana sürekli olarak artan dünyanın ısısı Alpler’deki kar kütlelerinin en büyük düşmanı.

Mısır Piramitleri ve Büyük Sfenks

Dünyanın yedi harikasından biri olan bu alan belki de bilinen en gizemli eser. Eski Mısır medeniyetinden günümüze ulaşabilmeyi başarmış bu muazzam eser, kirlilikten kaynaklanan erozyon nedeni ile topraklarından azar azar kaybediyor. Bunun yanında eserin yeterince korunamaması gibi bir durumda var. Ne yazık ki, kanalizasyon akıntısı eserin üzerinde bulunduğu plakaları aşındırdığı için bir gün tamamen çökme tehlikesi ile karşı karşıya.

Amazon Yağmur Ormanları /Brezilya

Yağmur ormanlarını bilirsiniz, bu alan için “dünyanın akciğerleri” tabiri kullanılır. Dünyanın en zengin doğa çeşitliliğine sahip olan bu devasa ormanlar eşi benzeri bulunmaz doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Ancak hükumet politikaları nedeni ile tarım alanları her gün daha fazla genişliyor ve yağmur ormanlarının topraklarından çalınıyor.

Çin Seddi / Çin

İnsanların inşa ettiği en değerli eserlerden biri olan Çin Seddi aynı zamanda dünyanın en çok ziyaret edilen turizm merkezlerinden bir tanesi. 2000 yıldan daha uzun bir süre boyunca ayakta kalan bu eser ne yazık ki tarım alanlarının genişlemesi ve kuvvetli erozyon nedeni ile çökme tehlikesi ile karşı karşıya.

Maldivler

İnsanlar tropikal bir tatil hayal ettiklerinde akıllarına ilk gelen Maldivler oluyor. Bunun haklı bir şöhret olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak bu eşi benzeri olmayan adalar topluluğu yaşanılan iklim değişikliği nedeni önümüzdeki 100 yıl içerisinde çökecek ve dünya haritasından silinecek.

Tac Mahal / Hindistan

Tac Mahal, Hindistan’ın olduğu gibi dünyanın en değerli sembollerinden bir tanesi. Mimari açıdan ne kadar harika bir eser olduğu üzerine sayfalarca yazılabilir. Ne yazık ki, Tac Mahal yaşanılan erozyon nedeni ile her geçen gün eriyor denilebilir. Ayrıca Hindistan’da yaşanılan çevre kirliliği de esere zarar veriyor.

Galapagos Adaları / Ekvador

Ekvador’da bulunan bu adalar dizisi dünyanın en ilgi çekici noktalarından biri. Özellikle başka yerlerde göremeyeceğiniz hayvan türleri adanın doğal yaşam formları. Ancak adaya olan bu ilgi onu üzerinde yaşanılan tahribat ile birlikte yavaş yavaş dünya haritasından siliyor.

Montana Buzul Milli Parkı

Dünyanın kanseri diyebileceğimiz küresel ısınma ne yazık ki her geçen gün daha fazla yeri bizlerden alıyor. Bunun en büyük örneklerinden biri de eşsiz Montana Buzul Milli Parkında yer alan buzullar. Şimdiden buz kütlelerinin yüzde yirmi beşi kaybedilmiş durumda. Uzmanlar ise önümüzdeki 15 yıl içerisinde neredeyse hiç buz kalmayacağını söylüyor.

Madagaskar Ormanları

Kendine özgü binlerce tür barındıran ve doğanın dünyaya eşsiz bir armağanı olan Madagaskar adası da ne yazık ki tehlike altında olan yerler arasında yer alıyor. Madagaskar ormanlarının sürekli çıkan yangınlar ve insan tahribatı nedeni ile 35 yıl içerisinde yok olacağı düşünülüyor.

Listemizde yer alan dünya harikalarına zaman kaybetmeden seyahat etmek için en uygun uçak biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin