Karadağ, Balkanların yeni gözdesi ve gezginlerin rotalarında sıkça işaretlemeye başladığı yükselen bir yıldız. Bugün yolculuğumuzu, yeşilin ve mavinin farklı tonlarını harmanladığı doğası, kumsalları, iklimi, eğlence hayatı ile son zamanlarda dünyanın farklı noktalarından çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan Karadağ’a bir yolculuk gerçekleştiriyoruz. Karadağ, renkli gece hayatı ile birlikte tarihi ve kültürel birikimi ile de burayı ziyaret edenlere bir ziyafet sunuyor diyebiliriz. Adriyatik kıyısında yer alan denizi ve göz alabildiğince uzanan kumsalları ile yaz sezonu için de harika bir alternatif sunan ülkede UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer almayı başarmış çok sayıda eser bulunuyor. Dünyanın en uç noktalarından binlerce ziyaretçi Karadağ’ın özellikle mimarisi ve kumsalları ile dikkat çeken sahil bölgelerinde tatillerini geçiriyor. Kıyı kesimlerinin dillere destan güzelliğinin yanında yemyeşil doğası, dağlar, göller, kayak merkezleri, ulusal parkları ile mutlaka görülmesi gereken Kotor ve Budva gibi şehirler barındıran ülkede yapabileceğiniz pek çok etkinlikte gözlerden kaçmıyor. 

Yakın tarihinde yaşamış olduğu siyasi olaylar nedeni ile de dikkat çeken Karadağ’ın nüfusu bir milyonun altında ve bu özelliği ile sizlere küçük, sevimli bir coğrafyada masalsı bir anlatım ile huzurlu bir tatil sunuyor. Karadağ’ın doğusunda Arnavutluk, batısında Hırvatistan ve Bosna – Hersek, kuzeyinde Sırbistan yer alıyor. Ülkenin en yüksek noktası olarak bilinen Zla Klota, Prokletije Dağları’nda yer alıyor. Kısa bir süre için de Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı hakimiyeti altında bulunan Karadağ’da bugün bile bu dönemde günümüze kalmış olan Osmanlı esintilerini görmek mümkün. Yakın dönem siyasi tarihinde oldukça çalkantılı zamanlar geçiren Karadağ, 1992 yılında dağılan Yugoslavya’dan sonra Sırbistan ile birlikte Yugoslavya’nın bir parçası olarak kalmaya devam etti ancak daha sonrasında düzenlenen referandumda halkının yüzde 55’i bağımsızlık yönünde oy kullandığından bu ülkeden ayrıl ve böylece Avrupa’nın en genç bağımsız ülkesi olma unvanını kazanmış bulundu. 

Ülke’de yakın döneminde yaşanılan bu siyasi olayların da etkisi ile farklı etnik kökenler bir arada yaşıyor. Aslında bu durum gündelik yaşamı içerisinde bir şehrinde bile farklı kültürel ögeleri gözlemlemenize neden oluyor. Ülkede resmi dil “Karadağca” olarak geçmesine rağmen köken olarak da birbirlerine yakın olan Slav dillerinden “Sırpça, Hırvatça, Boşnakça” gibi dillerde oldukça yaygın biçimde kullanılıyor. Özellikle son zamanlar eşsiz doğal güzelliklerinin tüm dünyada tanınır bir hale gelmesi ile birlikte ülkenin başkenti “Podgorica” ve turistik şehirlerinde oldukça yaygın şekilde İngilizce de kullanılıyor. Karadağ’ın dikkat çekici noktalarından biri de tükettiğinizde hemen farkına varabileceğiniz lezzetteki temiz su kaynakları. Ülkede sanayileşmenin oldukça düşük olmasından dolayı hem doğası hem de tatlı su kaynakları olabildiğince saf halde bulunuyor. 

Karadağ’da Gezilecek Yerler

Podgorica : Nüfusu 150 bin civarın olan başkent Podgorica ülkenin sıklıkla tercih edilen bir tatil bölgesi olmasa da biz kesinlikle burayı ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Şehir, Adriyatik kıyısında bulunan harika manzaralara tanıklık etmek için kullanmanız gereken kilit bir noktada bulunuyor. Bu nedenle gezginler şöyle bir uğrayıp geçiyorlar diyebiliriz ancak bu kadar yolu aşmışken bu güzel şehri doyasıya gezmek yerinde olacaktır. Ayrıca şehirde bir de Eski Türk Şehri yer alıyor. Camiler, kiliseler bir arada ve şehrin kalbine oldukça yakın bir konumda bulunuyor. 

Budva : Tartışmasız Karadağ’ın en güzel şehirlerinden bir tanesi Budva. Doğanın bütün nimetlerinden faydalanmakta olan bu küçük şehrin yaklaşık 60 bin kadar nüfusu bulunuyor. Bu nedenle harika doğal güzellikleri insanların gözlerine bir ziyafet sunarken sizler için Adriyatik Denizi’nin kıyısında huzur dolu bir tatil imkanı sağlıyor. Eğer dünyanın dört bir yanını dolaşırken anılarınızı ölümsüzleştirmeyi seviyorsanız Budva şehrin en güzel fotoğrafları çekebileceğiniz Sveti Stefan bölgesine mutlak gitmelisiniz. 

Kotor: Muhteşem denizi ve masmavi suları ile UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kotor, huzurlu ve şirin mi şirin bir şehir. Deniz kıyısı boyunca konumlanmış olan şehir harika plajlardan, yeşile doyacağınız alanlara, renkli gece yaşamına kadar bir tatil için aradığınız her şeyi kolaylıkla bulmak mümkün. Bu harika şehir içerisinde, “Stari Grad, Aziz Trifon Kilisesi, Aziz Lukas Kilisesi, Napoleon Tiyatrosu, Fortification Tepesi” gibi yerleri ziyaret edebilirsiniz. 

Perast: Kotor merkezinden yaklaşık olarak kilometre uzaklıkta bulunan ve barok tarzı mimari yapıları ile sizlere masal kitaplarından gerçek dünyaya geçiş yapmış bir kenti izlenimi uyandıran Perast mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. 

Tivat: Kotor şehri içerisinde küçük bir sahil kasabası olan bu yer, sahip olduğu harika iklim özellikleri ve doğası sayesinde yılın her döneminde oldukça canlı bir yerleşim merkezi. Bu bölgede Roko Meydanı ve Buca – Lukovic Sarayı görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor. 

Karadağ seyahatiniz için biraz fazla zaman ayırmayı düşünüyorsanız, “Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Çetinje, Durmitor Milli Parkı, Skadar Gölü ve Milli Parkı” gibi ülkenin diğer önemli güzelliklerini keşfedebilirsiniz. En yakın zamanda en uygun fiyatlarla seyahat etmek için biletlerinizi NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin