Kafkasya, Doğu Avrupa ve Kuzey Orta Asya’da dağlık bir bölgedir. Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya/Sovyetler Birliği (şimdi Belarus), Suriye ve Türkiye’den oluşan bağımsız devletleri içerir. Kafkasya, İstanbul ve Kapadokya gibi dünyanın en ünlü turistik yerlerinden bazılarını içermektedir. Coğrafi olarak çeşitli araziler, yüksek dağlardan, peyzajını süsleyen kaplıcaların bulunduğu inişli çıkışlı ovalara kadar uzanır.

Ermenistan

Ermenistan, turistlere sunacak çok şeyi olan güzel ve tarihi bir ülkedir. Ermenistan’da, her biri kendine özgü cazibe merkezlerine sahip ziyaret edilecek birçok yer var. Ermenistan’daki en popüler turistik yerlerden bazıları, diğerleri arasında Erivan, Echmiadzin, Dilijan Ulusal Parkı, Jermuk Manastırı ve Sari Tapani Kalesi’dir. Ermenistan o kadar güzel bir ülke ki, ülkede gezilecek birkaç yerle yetinmek zor. Ermenistan’ın güzelliği, manzarasına, kültürlerine ve yemeklerine yansır. Aslında, keşfedilecek çok sayıda inanılmaz cazibe merkezi ve yer varken, Ermenistan’da ziyaret edilecek birkaç yer seçmek zor.

Ermenistan’da dolaşmanın en iyi yolu bisiklet kullanmaktır. Undz Erkner Vadisi’nde bisiklete binmek, Nebet Dağı’na tırmanmak veya Erivan’ın arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşmak iki tekerlek üzerinde sunulan deneyimlerden sadece birkaçıdır. Ermenistan’dayken tadını çıkarabileceğiniz birçok aktivite var. Ata binmek, yürüyüş yapmak, dağ bisikleti sürmek, yüzmek ve birçok uzak köyde kaybolmak tüm olasılıklar. Hangi faaliyette bulunuluyor olursa olsun, yerel kültüre ve çevreye saygılı olmanın her zaman önemli olduğunu hatırlamak önemlidir. Bu basit önlemleri alarak, Ermenistan’ı ziyaret eden herkes gerçekten eşsiz ve unutulmaz bir deneyim yaşayacak.

Azerbaycan 

Azerbaycan gezilecek yerler listesi oldukça geniştir. Ziyaretçiler tarihi ve arkeolojik alanların yanı sıra dağcılık tesislerinde veya kayak vadilerinde doğa maceralarının tadını çıkarabilirler. Ayrıca her yaş için mükemmel olan eğlence parkları ve sergiler gibi modern cazibe merkezlerine de sahiptirler. Azerbaycan’ın başkenti Bakü, en büyük şehir ve çok modern bir şehirdir. Bir Tarih Müzesi ve diğer birçok cazibe merkezine sahiptir. Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri olan Gence, eski kiliseleri, medreseleri ve çarşısıyla tanınır. Salyan, Azerbaycan’da çanak çömlekleriyle ünlü küçük bir şehirdir.

Azerbaycan, Avrasya’nın Kafkasya bölgesinde yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Rusya, doğuda Gürcistan ve güneyde İran ile komşudur. Hazar Denizi, Azerbaycan’ın kuzeybatısında yer alır. Başkenti ve en büyük şehri olan Bakü, yaklaşık 1 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor. Tarihsel olarak zengin bir bölge olan Azerbaycan, yüzyıllara yayılan tarihi boyunca birçok kültürden etkilenmiştir; İran’ın Timur Hanedanlığı’ndan (1370-1507) önemli İslam mimarisinin yanı sıra bugün ülkenin çoğunda Zerdüştlük kalıntıları var. Azerbaycan, Batı Asya ve kuzey İran’da bulunan bir ülkedir. Toplam 83.900 kilometrekarelik bir alana ve 8.5 milyon nüfusa sahiptir. Ülke doğuda Ermenistan ve İran, güneyde Gürcistan, kuzeyde Rusya ve batıda Türkiye ile komşudur.

Ülke, çeşitli manzara ve iklimlere sahiptir. Ülkenin kuzeydoğusu dağlık ve ormanlık, kıyı alanları ise çoğunlukla ova ovalarından oluşuyor. Ülkenin en büyük iki şehri olan Bakü ve Gence, kıyı ovalarında yer almaktadır. Ülkedeki en yüksek dağ zirvesi, deniz seviyesinden 3.376 metre yükseklikteki Abşeron Dağı’dır. Azerbaycan’daki milli parklar Sarandır, Kuba ve Ordubad’dır. Ayrıca Gence, Shahr-e Khansar ve Bakü gibi birçok tarihi ve kültürel mekan vardır. Azerbaycan’da ziyaret edilecek ilk beş yer Bakü, Gence, Sumqayaqt, Gence-One Tagil ve Sarandır Milli Parkı’dır.

Gürcistan

Gürcüler kültürleri ve tarihleri ​​konusunda çok tutkulu. Bu nedenle, Gürcistan’ı ziyaret etmeyi planlıyorsanız, önemli turistik yerlerden yeterince yararlanmanız şiddetle tavsiye edilir. Gürcistan’daki en popüler turistik yerlerden bazıları Batum, Tiflis, Gori, Mtsheta-Mtianeti, Telavi ve Gudauri’dir. Ancak, bu yerleri ziyaret ederken istenmeyen sıkıntılardan kaçınmak için bazı güvenlik önlemlerini akılda tutmak gerekir. Gürcistan’daki bazı turistik yerler, belirli dini bayramlarda kapalıdır.

Bu nedenle, herhangi bir rahatsızlıktan kaçınmak için festivaller ve tatiller hakkında turist bilgi merkezlerini kontrol etmek önemlidir. Ziyaretçiler ayrıca her zaman geçerli seyahat belgelerini taşımalıdır. Bir ziyaretçi beyan edilen anıt sitelerden herhangi birini ziyaret etmeyi planlıyorsa, o zaman devlet tarafından verilmiş bir Menşe Kanıtı taşıması zorunludur. Ziyaretçiler, soygunla sonuçlanabileceğinden pahalı giysiler veya takılar giymekten kaçınmalıdır. Ayrıca, ziyaretçiler sağduyulu davranmalı ve yerel halkla herhangi bir tartışmaya veya çatışmaya girmekten kaçınmalıdır.

Nahcivan

Nahcivan, İran’ın güney bölgesinde yer alan bir cumhuriyettir. Yaklaşık 1,5 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Nahcivan’ın yüzölçümü yaklaşık 7.000 kilometrekare ve yaklaşık 170 kilometre kıyı şeridine sahip. Nahcivan iklimi subtropikal bir iklimdir. Nahcivan’da gezilecek en önemli yerler Tarih Müzesi, Soykırım Anıtı, Şehzadeler Sarayı ve Çarşı’dır. 

İran

İran binlerce yıldır iskân edilen bir ülkedir. Batı Asya’nın kalbinde yer alır ve Irak, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Pakistan ve Afganistan olmak üzere altı ülke ile sınır komşusudur. İran’ın manzarası dağlık bölgelerden düz çöl alanlarına kadar uzanmaktadır. İran, zengin bir kültür ve mirasa sahip geniş bir ülkedir. Basra Körfezi Kıyısı’nın kumlu plajları ve kristal berraklığındaki su yollarından Hazar bölgesinin çarpıcı ve eşsiz manzaralarına kadar, farklı eyaletleri gerçekten farklı bir deneyim sunuyor. Ayrıca, İran ve Pers’in antik başkentleri olan Persepolis ve Pasargadae’den 1800’lerin sonlarında Ahameniş İmparatorluğu’nun son kalıntılarının ortaya çıkarıldığı Andimeshk’e kadar İran’ın eyaletlerinin her birine dağılmış çok sayıda büyüleyici tarihi yer var.

Her ilin kendine özgü cazibe merkezleri vardır, ancak favorilerimizden bazıları Andimeshk, İsfahan, Yazd, Kerman ve Tebriz’dir. Her şehrin kendine özgü tuhaflıkları ve ilgi çekici yerleri vardır ve her yerin anlatacak kendi hikayesi vardır. Örneğin, Yezd mermeri Tac Mahal ile dünyaca ünlüdür ama aynı zamanda 12. yüzyıldan kalma şaşırtıcı 1100 kubbeli bir camiye ev sahipliği yapar ve Şiraz çarşısı ve şarap mahzenleriyle ünlüdür.

Türkmenistan

Türkmenistan, Orta Asya’da bulunan karayla çevrili bir ülkedir. Güney ve doğuda İran, kuzeybatıda Afganistan, kuzeyde Özbekistan ve Kazakistan ve kuzeydoğuda Rusya ile komşudur. Türkmenistan’ın toplam alanı yaklaşık 576.860 kilometre karedir (212.840 sq mi). Çoğu, Rusya sınırına yakın kuzeybatı köşesinde dağların bulunduğu çöl veya yarı çöl arazisidir. Türkmenistan, Orta Asya’da yer alan, güney ve batıda Afganistan, doğuda İran ve kuzeyde Özbekistan ile komşu olan bir ülkedir. Toplam 678.100 kilometrekare yüzölçümüne ve 3 milyonun biraz üzerinde bir nüfusa sahip olup, %93’ü Türk ve %7’si Ruslardan oluşmaktadır.

Türkmenistan, Orta Asya’da İran ve Afganistan’ı sınırlayan karayla çevrili bir ülkedir. Türkmen başkenti Aşkabat, 2007’den beri cumhurbaşkanının evi olmuştur. Diğer büyük şehirler arasında Mary (ülkenin en büyük ikinci şehri), Balkanabat (bir sahil tatil beldesi) ve Quchan bulunur. Çoğu ziyaretçi etkileyici mimarisini görmeye gelir. Aşkabat’ın merkezindeki kerpiç evler, eski Sovyet liderlerinin Türkmenistan’ı yönetmeleri sırasında inşa ettikleri süslü camilere sahiptir. Türkmenistan’a bir gezi planlarken iklim, yemek, gece hayatı ve gezi fırsatları gibi birkaç şeyi göz önünde bulundurmak önemlidir. Ziyaret etmek isteyebileceğiniz bazı yerler Aşkabat, Karakum Çölü, Atrek Gölü ve Göreme’dir. İşte her biri için birkaç ipucu:

Başkent Aşkabat’a seyahat ederken sıcağı dikkate almak önemlidir. Bol miktarda güneş kremi aldığınızdan ve bol su içtiğinizden emin olun. Aşkabat yazın oldukça sıcak, kışın ise daha serin olabilir.

Ülkemiz üzerinden Azerbaycan gibi farklı ülkelere otobüs biletleri bulunmkatdır. Türkiye’nin her köşesinden Azerbaycan gibi harika ülkelere en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin