İsviçre, doğal güzellikleri, doğal kaynakları, refah seviyesi gibi nedenlerden dolayı dünyanın hayranlıkla izlediği ülkelerden bir tanesi. Ülke, Alpler, İsviçre Platosu arasında yaklaşık olarak 41 bin kilometrelik bir alan üzerine kurulmuş bir yer. Kartpostallardan görmeye alıştığımız harika manzaralara sahip bu ülke yaklaşık 8 milyon gibi küçük bir nüfus rakamı ile mutlu mesut yaşıyor diyebiliriz. 1800’lü yıllardan bu yana İsviçre’in savaş alanlarından muaf tutulması ülkenin yatırımları korumak adına dünyanın en önemli konumu haline gelmesine neden olmuş. İsviçre içerisinde konuşulan dört farklı dil bulunuyor. Ülkede çoğunlukla Almanca konuşulmasına rağmen yaygın olarak Almanca, Fransızca, İtalyanca da konuşulan diller arasında. Biz de siz meraklı gezginler için bu kendine özgü ülkenin şaşırtıcı özelliklerini derledik.

Ulusal dil açısından hayli zengin…

Bahsetmiş olduğumuz İsviçre içerisinde birden fazla dil yaygın olarak kullanılıyor. Bu nedenle ülkede İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca olmak üzere 4 ulusal dil bulunuyor. Bu biraz karışık gelebilir ancak yürütmenin aksamamasına bakarsak bir şekilde üstesinden gelmişler gibi görünüyor.

Öğretmenler için oldukça seçkin bir ülke

Birçok Avrupa ülkesinde öğretmenlerin maaşının bir hayli yüksek olduğunu duymuş ya da görmüş olabilirsiniz. Ancak İsviçre bu konuda herkesi şaşırtıyor diyebiliriz. İsviçre’de öğretmen maaşları 120.000 doları bulmuş durumda.

Çikolatada dünya markası

Biliyorsunuz çikolata Brezilya kökenli bir ürün ancak dünyanın farklı noktalarında farklı şekillerde üretiliyor. Bunlardan birkaç tanesi var ki; tüm dünyada fenomen olmuş durumda. İsviçre çikolatası da tüm dünyada adından söz ettiriyor. İsviçre, diğer ülkeler ile kıyaslandığında fazla ihracat ürününe sahip sayılmaz. Ancak çikolata ülke ihracatının çok büyük bir bölümünü oluşturuyor.

Suçtan uzak, sessiz sakin bir ülke

Son yıllarda dünya genelindeki silahlı olaylar, gasplar, hırsızlıklar ve benzeri suç olaylarının ne denli sık gerçekleştiği dikkatinizi çekmiştir. Göçmen sorunları, insan hakları ihlalleri, savaşlar giderek artıyor ve böyle bir dünya üzerinde sorundan uzak durmak oldukça zor. Ancak İsviçre için durum bir hayli parlak görünüyor kendisi dünyanın en az suç oranına sahip ülkelerinden bir tanesi. Ülkede sivillerin karıştığı silahlı olaylar neredeyse hiç yaşanmıyor diyebiliriz.

Yönetim şekli 

İsviçre bir devlet başkanına sahip olmayan nadir ülkelerden bir tanesi.

Sığınaklar hazır durumda

Birçok ülkenin herhangi bir olumsuz duruma karşı hazırlıklı olduğunu duymuş ya da hazırlık çalışmalarını bir yerlerde görmüşsünüzdür. Bu genellikle askeri bir durum ya da doğal afetlere karşı oluyor. İsviçre bu konuda oldukça sıkı çalışmış olmalı ki; ülkede herhangi bir nükleer savaş durumuna karşı tüm ülke nüfusuna yetecek kadar sığınak bulunuyor.

Demokrasi ileri seviyede

İsviçre dünya üzerinde doğrudan demokrasinin bulunduğu tek yer. Bunun anlamı şu ki, İsviçre vatandaşları doğrudan anayasaya itiraz edebilir ya da değiştirilmesini talep edebilirler.

Üç ayaklı sandalye

Cenevre’de oldukça güzel bir eser bulunuyor. Meydanda yer alan devasa bir üç ayaklı sandalye var. Bu anıtın mayın kullanımına karşı bir sembol olarak yapılmış ve oldukça ilgi çekici olarak insanların konu düşünmesini sağlıyor.

Dünyanın en yaşanılası yeri

Economist dergisi hazırladığı listede İsviçre’yi dünyaya gelmek ve yaşamak için dünyanın en uygun yeri olarak seçmiş. Listede oldukça dişli rakiplerinin de bulunduğunu unutmamak gerek.

En yakın zamanda İsviçre’ye uçmak için en uygun uçak biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin