Hindistan, binlerce yıllık kadim geçmişi ve bu geçmişinden günümüze bıraktığı inanılmaz eserleri, üzerinden kurulmuş onlarca medeniyetten kalan yüzlerce farklı kültür hazinesi ile bugün dünyanın en ilgi çekici ve en büyük ülkelerinden bir tanesi. Tüm bunların yanında bol yağmurlu ılıman ikliminin de eklenmesi ile dünyanın en egzotik topraklarından birine dönüşen Hindistan aynı zamanda en kalabalık ülkelerden de bir tanesi. Evet, övüyoruz, yazıyoruz keşfedilmesi gereken birçok noktasının bulunduğundan da bahsediyoruz. Ancak Hindistan hakkında daha fazla bilgi vermeden önce belirtmekte fayda var ki, güncel listeye göre Hindistan aynı zamanda turistler için dünyanın en tehlikeli lokasyonları arasında gösteriliyor. Buna karşın Hindistan öylesine zengin bir birikime sahip ki, dünya genelinden her yıl binlerce gezgin bu toprakları keşfetmek için akın ediyor. Hindistan tüm bu birikimi ile UNESCO Dünya Mirasları Listesine çok sayıda eser kazandırmış durumda. Biz de siz gezginler için listeden önemli noktaları derledik.

Büyük Himalaya Milli Parkı

Himalayaların inanılmaz manzaraları ve burada iç dünyalarına yolculuk yapan insanların renkli hikayeleri herkes tarafından bilinen olaylar. Hindistan’da yer alan Büyük Himalaya Milli Parkı sahip olduğu nesli tükenmekte olan 25 hayvan türü ve onlarca bitki türü ile UNESCO’nun listesine girmeye başarmış.

Elefanta Mağaraları

Tanrı Shiva’ya adanan bu mağaralar, beşinci ve altıncı yüzyıllardan kalma. İçerisinde yer alan rölyefler dünya tarihi ve bu coğrafyada kurulan medeniyetlerin geçmişi için çok büyük önem teşkil ediyor.

Ellora Mağaraları

Elefanta bölgesinde bulunan Ellora mağaraları harika keşifler olarak görülüyor ve bu nedenle UNESCO’nun listesinde yer alıyorlar. Hint medeniyetinin en önemli kültür birikimlerinden biri olan kaya oyma mimarinin en değerli örnekleri olarak gösteriliyor bu mağaralar.

Sundarbans Milli Parkı

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden birinde korunmayı başarmış bu kadar doğal alanın olması şaşırtıcı değil mi? Sundarbans Milli Parkı sahip olduğu mongrove ormanlarını Bangladeş ile paylaşıyor. Aynı zamanda bu park içerisinde dünyada nesilleri hızla tükenen Bengal kaplanlarından da yaklaşık 500 tane bulunuyor.

Batı Gat Dağları

Dekkan Platosunu dikey yönlü yararak Hindistan’ın iklimsel çeşitliliğine büyük katkı sağlayan bu dağ dizi yeşile hayran olanların mutlaka görmesi gereken noktalardan bir tanesi.

Keoladeo Milli Parkı

Kuşlara özel bir ilginiz varsa dünya üzerinde ziyaret etmeniz gereken noktalardan biri kesinlikle Hindistan’ın Keolado Milli Parkı. Bu alan içerisinde 375 kuş türü bulunuyor ve bu türlerden biri oldukça nadir olan Sibirya Turnası.

Büyük Chola Tapınakları

Tanrı Shiva’ya adanmış üç ana tapınaktan oluşmuş bu alan granit işlemeleri ile mimari açıdan inanılmaz bir seyir zevki sunuyor. 10. – 13. Yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülen bu tapınaklar Hindistan’ın en önemli medeniyetlerinden biri olan Chola’yı temsil ediyor.

Agra Kızıl Kalesi

Kumtaşından yapılan bu kale dönemi boyunca Cihan Şah, Babür Şah, Cihangir gibi yarı Türk İmparatorları da ağırlamış olan Agra Kızıl Kalesi Hindistan topraklarına Moğollar tarafından miras bırakılmış ve günümüze kadar ulaşmayı başarmış. Eser Tac Mahal bahçelerinin de oldukça yakınında bulunuyor.

Kutb Minaresi

En yüksek ikinci minare olarak kabul edilen Kutb Minaresi döneminde Hindistan’da hüküm sürmüş olan Türk Sultanı, Kutbiddin Aybek adına yapılmış. Kırmızı mermer ve kum taşından inşa edilen minare mimari açıdan görülmeye değer bir eser.

Chattarapati Shijavi Tren İstasyonu

Chattarapati Shijavi Tren İstasyonu, Hindistan’ın onlarca sembol yapısından bir tanesi. Burayı Türkiye’nin Haydarpaşa Tren İstasyonuna benzetmek mümkün. Mumbai’de bulunan bu eserin en önemli özelliklerinden biri mimari açıdan Victoria Gotik tarzı ile geleneksel Hint mimarisinin bir karışımı olarak karşımıza çıkması.

Jantar Mantar

İnsanlar ilk kurdukları medeniyetlerden bu yana daima gök yüzüne meraklı olmuşlar. Bunun için dünyanın farklı noktalarında çok sayıda tapınağın gökyüzünü gözlemlemek için oldukça yüksek noktalara inşa edildiklerini görebilirsiniz. Hindistan’ın Jaipur bölgesinde yapılan Jantar Mantar rasathanesi de astronomi meraklıları için oldukça önemli bir yer. Burası belki de bildiğimiz anlamda rasathane modelinde düzenlenen ve bunun için özel olarak kullanılan ilk yerlerden biri.

Mahabbodhi

Mahabbodhi özellikle Hindistan’da yaşayan Budistler için oldukça büyük önem arz ediyor. Bu nedeni ise buranın içerisinde yer alan harika tapınaklardan ziyade Budha’nın bu tapınaklarda Nirvana’ya ulaştığına inanılması.

Tac Mahal

Böyle bir liste içerisinde Tac Mahal’e yer vermezsek olmazdı elbette ki. Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından eşi için yaptırılan bu eserin isminin anlamı sarayların tacı olarak biliniyor. Tamamı beyaz mermer kullanılarak inşa edilen bu yapı kesinlikle dünyanın en önemli mimari anıtlarından biri. Her yıl dünyanın farklı noktalarından binlerce turisti ağırlayan Tac Mahal, Hindistan’ın bir numaralı sembolü konumunda.

Doğunun egzotik toprakları Hindistan’a bir an önce bir seyahat düzenlemek için en uygun uçak biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin