“Paylaşılan sevinç iki katına çıkar. (Geteilte Freude ist doppelte Freude)” –Alman Atasözü-

Evet, bugün Almanya’nın Hamburg şehrine yolculuk ediyoruz. Hamburg, Almanya’nın ikinci büyük kenti Avrupa’nın ise altıncı büyük metropolü olarak kabul ediliyor. Bu kendine özgü şehirde, tarihi ve kültürel birikimlerle birlikte Almanya’nın geçmişine ve bugününe tanıklık edebiliyorsunuz. Bu nedenle olacak ki, turistler tarafından en çok tercih edilen tarih noktalarından bir tanesi. Hamburg’u çekici yapan en önemli detaylarından bir tanesi şehrin tarihi dokusunu kaybetmeden modernleşmesi. Almanya’nın köklü geçmişine duyulan bu saygı şehrin günümüzde bu denli çekici olması sağlıyor olsa da dünyanın farklı noktalarından ziyaretçilerin buraya gelmesinin tek nedeni bu değil elbette. Alman mutfağının en çekici lezzetleri, renkli gece hayatı burayı çekici noktalardan birkaç tanesi.

Hamburg şehrinin yaklaşık olarak 1200 yıllık geçmişi olduğu tahmin edilen Hamburg şehri ismini İmparator Şarlman’ın yaptırdığı Hamburg Kalesi’nden alıyor. Şehrin kuruluşu ile aynı dönemlerde yapımına başlanan kale Alster ve Elbe nehirleri arasında bulunuyor. Nehir kenarında kurulan kent bu manzarası ile dikkat çekerken, şehir içerisinde yer alan çok sayıda akarsu olması nedeni ile bir hayli köprü bulunuyor. Yapılan çok sayıda köprü de zaman içerisinde harika mimari anıtlara dönüşmüş durumda.

Almaya’nın Hamburg kentini ziyaret etmek için ilk şart elbette vize. Ülkenin vize kontrollerinin zorlu olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak Almanya’ya belirli bir hizmet sağlamak için giden ve çalışma izni bulunan biriyseniz vize işlemleri ile uğraşmanıza gerek kalmıyor. Almanya ziyaretçileri şehirde iletişim konusunda rahat olabilirler. Hamburg’un resmi dili Almanca ve bunun ile birlikte yaygın şekilde İngilizce bilenler mevcut. Bir de Türkler için güzel bir nokta var ki; şehir nüfusunun yaklaşık yüzde sekizi Türk olduğundan gezerken Türkçe konuşabilen insanlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek. Hamburg, ılıman okyanus ikliminin etkisi altında kalan bir şehir dolayısı ise kış aylarında bol yağışlı olan bir konum. Bu nedenle şehrin en çok ziyaretçi aldığı aylar yağışların az olduğu Mayıs – Eylül  dönemi oluyor. Hamburg metropol yapısı ve çok sayıda nüfusu ile kozmopolit bir görüntü çiziyor. Şehrin büyük çoğunluğu Hristiyan olsa da Müslüman, Yahudi ve birçok farklı inanıştan insan ile karşılaşmak mümkün. Yaklaşık iki milyonluk bu şehirde temel çoğunluk olan Almanların yanı sıra Türkler, Polonyalılar, Hırvatlar, Sırplar da bulunuyor.

Hamburg ziyaretçileri için bir diğer önemli noktada şehir içi ulaşım konusu. Şehirde kara ulaşımının büyük bir kısmı köprüler üzerinden gerçekleştiriliyor. Kanal üzerinden sağlanan tekne yolculuğu da ulaşımda çok büyük rol oynuyor. Ayrıca şehrin uç noktalarına ulaşım sağlayan metro ve tren hatları da oldukça iyi şekilde konumlanmış durumda.  Hamburg’un iki adet havalimanı mevcut. Flughafen Hamburg ve Hamburg Finkenweder Havalimanı hava yolu ulaşımı için mevcut olan seçenekler.

Hamburg aynı zamanda konaklama imkanları açısından da gelişmiş bir şehir. Tabi bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi şehrin yıl içerisinde pek çok turiste ev sahipliği yapıyor olması. Bu nedenle şehirde kolaylıkla, otel, motel, pansiyon gibi farklı seçenekleri bulabiliyorsunuz. Elbette farklı bütçeler için uygun seçenekler mevcut ancak biraz olsun araştırma yapmanız gerekiyor. Şöyle ki, uygun fiyatlı bazı konaklama tesisleri sizi gezi planınızda olan yerlere çok uzak kalabileceğinden sorun yaşayabilirsiniz.

Hamburg – Ne Yenilir? Ne İçilir?

Hamburg’un sosyal yapısından dolayı şehirde Alman ve Türk mutfağının en değerli lezzetlerinin yanı sıra dünya mutfağından da pek çok lezzeti deneyebileceğiniz yaklaşık dört bin restoran yer alıyor. Yorucu gezileriniz içerisinde Imbiss anılan patatesli atıştırmalıklar size yardımcı olabilir. Binen bohnen and Speck (pastırmalı fasulye yemeği) ve Aalsuppe (yılan balığı çorbası) şehrin ziyaretçiler tarafından en çok tercih edilen lezzetleri arasında yer alıyor. Şehirde Pazar günleri kurulan Fischmarkt isimli bir balık pazarı bulunuyor eğer tatiliniz bir Pazar gününe denk gelirse balık ekmek ile bir gezi için enerji depolamak harika olabilir.

Hamburg Gezilecek Yerler

Hamburg’un en önemli özelliklerinden bir tanesi modern dünyaya ayak uydurarak kendini tamamlarken bir yandan da doğal ve tarihi güzelliklerini oldukça başarılı şekilde koruyabilmesi. Hamburg şehrinde tarihi noktaları görmeden önce bir kalabalıkta kaybolmak ve alışveriş yapmak isterseniz, birçok markanın bulunduğu Rathaustmarkt şehrin en kalabalık noktası. Bu meydanda yer alan ve Neo-Rönesans izleri taşıyan belediye binası Rathaus da kesinlikle görülmesi gereken mimari eserler arasında. St. Michael Kilisesi ise gezi rotanızda mutlaka ama mutlaka olması gereken bir diğer nokta. Kilisenin mimari ve tarihi öneminin yanı sıra burada özellikle Mayıs – Eylül ayları arasında düzenlenen konserler ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Böylesi bir metropolde şehir merkezinde piknik yapıp, doğayla kucaklaşarak bir gün geçirmek isterseniz Alster Gölü manzaraları süslenmiş piknik alanları tam sizlere göre.

Hamburga’da görmeniz gereken noktalardan bir diğeri ise Miniatur Wunderland. Kehrwieder semtinde yer alan bu yer dünyanın en büyük tren minyatürlerinin sergilendiği alan. Bu nedenle özellikle turist sayısının çok olduğu dönemlerde çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Elbette böylesine bir şehirde sanata da yer ayrılmış durumda. Kunstella Hamburg bu şehrin en büyük sanat müzesi ve kapıları ziyaretçilerine daima açık. Orta Çağ dönemine ait çok sayıda eserin bulunduğu müzede temel olarak antik, modern ve çağdaş dönem bölümleri bulunuyor. Şehre gelmişken biraz da canlı etkinliklere katılayım diyorsanız Aziz Petersburg caddesindeki Plants and Flowers parkını ziyaret etmelisiniz. Mimari açıdan bir başka harika noktaya tanıklık etmek isterseniz ise Willy-Brand Caddesi üzerinde bulunan Aziz Nikolai Kilisesini ziyaret edebilirsiniz.

Sorunsuz bir Hamburg yolculuğu için en uygun uçak biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin