Adana, Türkiye’nin en büyük beşinci şehri olma özelliğini taşımaktadır. Çukurova Havzası’nda yer alan şehrimiz, Seyhan nehrinin Alüvyon arazisi üzerine kurulmuştur ve Akdeniz’in yaklaşık olarak 30 km kadar içerisinde yer almaktadır. Geçmişten bugüne tarihin yazılmaya başladığı topraklarda; Mezopotamya sınırları içerisinde kalan ilimiz gerek kültürel gerekse doğal güzellikler bakımından doyurucu bir konumda yer almaktadır. Eğer amacınız ülkenin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne toptan bir yolculuk gerçekleştirmekse Adana sizler için uygun bir geçiş noktası olacaktır. Adana üzerinde çevresinde yer alan, “Kahramanmaraş, Kayseri, Niğde ve Mersin” illerine kolaylıkla geçiş sağlayabilirsiniz.
Tatil dediğin insanını kanını kaynatan sıcacık havalarda yapılır, bir de Adana’nın kurak iklimini düşündüğümüz de nerede serinleyecek deniz bulacağız diyenlerden misiniz? Meraklanmayın, her ne kadar plaj turizmi ile ünlü olmasa da Adana ilinin Akdeniz’in o berrak mavi sularına tam 160 km kıyı şeridi bulunmaktadır. Rotanızı çizdikten sonra kendinize Akdeniz kıyılarında küçük molalar yaratabilirsiniz. Bu özelliği ile pek anılmasa da Akdeniz ikliminin sıcaklarını her daim hissettiren bu ilde deniz keyfi yapmak da en eğlenceli aktivetelerden biri olacaktır.
Adana’nın tarihinde bahsetmek gerekirse neredeyse medeniyetin kuruluşuna kadar yorucu bir tarih yolculuğu yapmamız gerekecektir. Şehrin tarihi M.Ö 1900’lere kadar gitmektedir. Hitit uygarlığının bir kolunu oluşturan bu krallık döneminden kalan eserler bugün hala şehir içerisinde görülebilir. Adana şehrinin verimli alüvyon toprakları üzerinde, Hitit İmparatorluğu’ndan Asur medeniyetine oradan Helenistik döneme kadar tarihin önemli bölümlerini oluşturan bir çok medeniyet geçmiştir. Bu nedenle bu sıcak ilimiz dünyada ünlenmiş kendine has mutfağının yanı sıra kültür gezileri düzenleyenlerin de uğrak noktalarından biri olmaya adaydır.
İçerikteki Konular
Bavullarımızı topladık, Adana’ya nasıl gidiyoruz?
Yolculuğa çıkmanın ilk şartı; nereden başlayacağını bilmektir. Öyleyse ilk hedefimizi Adana’ya nasıl gidileceğini öğrenmek olmalı. Adana, ulaşım imkanları açısından gelişmiş olan illerimizden bir tanesidir. Şehre otobüs yolculuğu yaparak rahatlıkla ulaşılabileceği gibi aynı zamanda “Ceyhan ve Pozantı” ilçelerine demir yolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Aynı zamanda uçak yolculuğu yaparak da Adana iline ulaşabilirsiniz. Şehre en kısa sürede, en uygun fiyatlarla hareket etmek için NeredenNereye.com üzerinden otobüs ve uçak biletlerinizi satın alabilirsiniz.
Adana’da Gezilecek Yerler
Ülkenin bir ucundan kalkıp diğer ucuna yolculuk yapıyorsanız, mutlaka içinizde keşfetmeye dair bir arzu taşıyorsunuz demektir. Seyahat tutkunlarının en önemli özelliklerinden biri de rotaları üzerinde keşfedilmeyi bekleyen noktaları ziyaret etmektir. Hiç merak etmeyin, Adana bu konuda size oldukça fazla seçenek sunacak. Köklü tarihi ile medeniyetlere ev sahipliği yapmış şehrimizde sizler için Adana’da gezilmesi gereken yerler listesini hazırladık.
Bebekli Kilise
Aynı zamanda Aziz Pavlus Kilisesi olarak da bilinmektedir. Bu kiliseyi ilk ziyaret ettiğinizde dikkatinizi çekecek şeylerden bir tanesi mimari yapının tepesinde yer alan Meryem heykeli oluyor. Meryem Ana’nın bu heykelli yaklaşık olarak 2-2.5 metre uzunluğundadır. Farklı kültürlere ilgi duyanların bebekli kiliseyi ziyaret etmelerini tavsiye ederiz.
Ulu Camii ve Külliyesi
Adana ziyaretiniz sırasında mutlaka görmeniz gerektiğini düşündüğümüz tarihi yapılardan biridir. Caminin 1541 yılında hizmete açıldığı düşünülmektedir. Bu dönemde il Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları içerisinde olduğu için cami dönemin mimari anlayışını yansıtmaktadır.
Kozan Kalesi ve Manastırı
Adana’nın gezilecek yerleri listesinde yer alan bu kale kayıtlı tarihin en eski dönemlerinden biri olan Asur medeniyeti zamanında kurulmuştur.
Asurların son bulmasından sonra pek çok devlet tarafından ele geçirilen kale stratejik bir konumda yer aldığı için önemli bir merkez haline gelmiştir.
Ramazanoğlu Çarşısı ve Çarşı Hamamı
Şehrin merkezine Ramazanoğlu Halil Bey tarafından kurulan bu çarşı pek çok ziyaretçi çekmektedir. Kurulmuş olduğu dönemden bu yana şehir için önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Aynı döneme ait bir de Hamam bulunmaktadır. Çarşı hamamı olarak bilinen bu yer klasik Osmanlı mimarinin özelliklerini yansıtmaktadır. Hamamın giriş kapısında yer alan taş işçiliği görülmeye değerdir.
İhtişamlı Adana Mutfağı
Seyahat sırasında aynı zamanda damak tadınızın yerine gelmesi de sizin için önemli etkenlerden bir tanesi mi? O zaman Adana’ya gitmek başınıza gelebilecek en güzel olaylardan bir tanesi diyebiliriz. Adana mutfağı ülke içerisinde meşhur kebabı ile bilinse de aslında binlerce yıllık kültürünün getirdiği yöresel lezzetleri ile sizi başka diyarlara sürükleyecek yöresel yemeklere ev sahipliği yapıyor. Bir konuda hemfikir olmamız gerekiyor; Adana’ya gittiğinizde kesinlikle kebap siparişi veriyoruz. Koskoca tatil kebab ile geçer mi diyenler ise, “Adana lahmacun, analı kızlı, mumbar, kırkkat, bici bici, sarı burma, kaynar, aşlama, karakuş, kamhi çorbası, fellah köftesi” gibi yöresel lezzetlerin mutlaka tadına bakmasını tavsiye ediyoruz.
İlk fırsatta bu harika şehri gezmek istiyor musunuz? Birçok medeniyetten geriye kalanların eşliğinden harika bir gün batımı izlemek için Adana’ya en ucuz otobüs ve uçak biletlerini NeredenNereye.com adresi üzerinden kolaylıkla satın alabilirsiniz.