Efendim, gezginler olarak dünyanın hemen hemen bütün şehirlerini gezmek istiyoruz. İçerisinde bir gezginin tutkusu yatan biri için bu oldukça hoş karşılanabilecek bir durum. Elinize geçen ilk fırsatta kendinizi farklı coğrafyaların kucağına atmak istiyorsunuz. Pasaport işlemleri, vize işlemler, bavulları toplamak derken tatlı bir seyahat hazırlığı başlıyor. Ancak özellikle yurt dışına seyahat çıkmadan önce dikkat edilmesi gereken bir konu var. Ne yazık ki dünya bir gezginin barış ve sevgi dolu hayallerine pek de benzemeyen bir yer. İnsanlık tarihi boyunca savaşlar, cinayetler, vahşetler hep oldu ve olacak gibi de görülüyor. Bugün hala dünyanın pek çok bölgesinde insanlığın öldüğü savaşları görmek mümkün. Böyle bir dünya içerisinde kendinizi korumak da gerekiyor haliyle. Yalnızca bir fotoğrafına bakarak hayran kaldığınız bir ülke sizin için hiç de güvenli olmayabilir. Çünkü gerçeklik daima fotoğraflarda yansıtılanlardan farklıdır. Konuyu fazla uzatmadan gezginler için dünyanın en tehlikeli 10 rotasyonunu listelediğimizi belirletelim.

Not: Ufak bir hatırlatma. Listeleme günümüz dünyasında güncel olaylardan yola çıkarak hazırlanmıştır. Herhangi bir resmi sıralama söz konusu değildir. Sıralama gözetmeksizin en tehlikeli bulduğumuz 10 bölgeye yer verilmiştir.

Suriye

Suriye, insanlık tarihinin en eski yerleşim merkezlerinden biri. Mezopotamya medeniyetlerinin uğrak noktası. Bu nedenle özellikle tarihe ilgi duyanlar için gezilip görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. Ancak özellikle son yıllarda Suriye toprakları dünyanın en tehlikeli bölgelerinden biri haline geldi. Farklı grupların sivilleri de aralarına katarak gerçekleştirdikleri savaş ülkeyi neredeyse adım atılmaz hale getirmiş durumda. Birbirinden farklı onlarca örgüt, kimi zaman sivillere de zarar vererek çatışmalar yürütüyor. Seyahat için Suriye’yi tercih etmek şimdilik uzak bir ihtimal ancak zoraki işleriniz için gitmek zorundaysanız dahi gitmeden önce araştırarak bir takım tedbirler almanızda fayda var.

Afganistan

Benim de oldukça sevdiğim, Khalid Hosseini’nin Uçurtma Avcısı ve Bin Muhteşem Güneş kitapları Afgan yakın tarihi hakkında inanılmaz bir içerik sunuyor. Afganistan önceden gayet modern bir toplum imajı çizen bir ülke  olsa da söz konusu kitaplarda da rahatlıkla okuyabileceğiniz şekilde adım adım karanlığa sürükleniyor. Ne yazık yapılan devrim sonra Afgan toprakların savaş ve vahşet hiç dinmedi. Bugün dünyanın en tehlikeli ve yaşanması en zor ülkelerinden bir tanesi.

Irak

Ne yazık ki medeniyetin doğu kabul edilen Orta Doğu topraklarında savaşlar, akan kan hiçbir vakit durmadı. 2003 yılında Amerika ve İngiliz koalisyon güçlerinin ülkeye gerip diktatör Saddam Hüseyni devirdiğinden bu yana ülkede milyonlarca kişi hayatını kaybetti. Irak içerisinde daha sonradan güvenli bölgeler oluşturulmaya çalışılsa da bugün hala devam eden sıcak çatışmalar netiecesinde bölge güvenli bir yer olarak sayılmıyor. Özellikle de bireysel olarak seyahat eden bir gezginseniz. Bölge’de yaşanılan suçlar ve olaylar ile ilgili Buried filmini mutlaka izlemenizi öneririm.

Yemen

Adresimiz gene Orta Doğu… Yemen, çalkantılı kaotik dönemlerinin öncesinde gezmek için oldukça güzel  bir rotasyondu diyebiliriz. Özellikle İslam mimarisi açısından sayılı örnekleri bu bölgede görmek mümkündü. Ancak radikal Sunni ve Şii grupların mücadeleleri neticesinde yaşanılan sıcak çatışmalar bugün Yemen’i gezginler için oldukça tehlikeli bir yer haline getiriyor.

Güney Sudan

Afrika belki de dünyanın en egzotik bölgelerinden biri.. Özellikle seyahatlerinde farklı kültürleri keşfetmekten haz alan gezginler için oldukça ideal bir yerdi. Ancak 2011 yılında başlayan referandum sonucu çıkan iç savaş sonucunda bugün kesinlikle uzak durmanız gereken bir bölge. Ülkede hala silahlı gruplar aktif halde ve oldukça tehlikeliler.

Somali

Açlık ve sefaletin kol gezdiği Somali topraklarından bahsetmeye fazla gerek yok aslında. Her yıl yaşanılan kaçırılma olayları, fidye istemeler basına yansıyan onlarca haber ülkenin güvenlik durumunu özetliyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti

Ne yazık ki gene Afrika toprakları ve ne yazık ki gene bitmek tükenmek bilmeyen iç savaşlardan bir tanesi. Ülkede Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında çok şiddetli bir iç savaş söz konusu ve bir sivil olarak bu topraklarda güvenliğiniz neredeyse yok denecek kadar az.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Kongo’da kaos yalnızca bir kelimeden ibaret değil. Kelimenin tam anlamını yaşayarak görmeniz mümkün. Ne yazık ki ülkede hükumete karşı savaşan yaklaşık otuz farklı grup bulunmasının yanında farklı etnik sınıflar kendi aralarında da savaş içerisinde ve her şeyin birbirine girdiğini kendi gözlerinizle görebiliyorsunuz. Kongo vatandaşları kurtulmak için farklı ülkelere gidebilme mücadelesi veriyor. Güvenlik ise bir gezgin için en alt seviyelerde diyebiliriz.

Hindistan

Hindistan, egzotik mimari yapıları, inançları, farklı kültürü ile gezginlerin en çok dikkatini çeken ülkeler arasında. Başta Tac Mahal olmak üzere sayısız eser bulunuyor. Ancak dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan bu bölgede can ve mal güvenliğini çok az. Hindistan turistlere karşı tecavüz suçlarının en yüksek olduğu ülkelerden biri. Son yıllarda gelişim göstermeye çalışsa da ülkedeki aşırı nüfus bir türlü beslenemiyor ve sayıları milyarları bulan insanlar açlık ve sefalet içerisinde. Başınıza herhangi bir olay gelmese bile eğer güçlü bir bağışıklık sisteminiz yoksa zehirlenmeniz kesin gibi. Coğrafi olarak dünyanın en değerli varlıklarından biri olan Ganj nehrinin kıyıları ise hiç de hayal ettiğiniz gibi değil.

Mısır

Medeniyetin günümüze bıraktığı en büyük miraslardan olan Piramitleri çok görmek isteyebilirsiniz ancak bu size pahalıya da patlayabilir. Mısır, resimlerde tanıtıldığı üzere yalnızca piramitlerden ibaret değil. Bir gezgin olarak ülkeyi ziyaret ettiğiniz de oldukça zorlu zamanlar geçirebilirsiniz. Yalnızca mezarlıklarda yaşayan dört milyona yakın evsiz insan var. Ülkede hijyen kuralları çerçevesinde hazırlanmış sağlıklı yemek bulmak ise neredeyse imkansız. Gitmeden önce iyice araştırmanızı ve özellikle şehrin getto bölgelerinden uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Listemize de yer alan tehlikeli bölgelere gitmek istemeyebilirsiniz ancak en yakın zamanda güvenli bir yere seyahat etmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin