“Dünyanın diğer yarısında ay ışığını gördükten sonra ben eski ben değilim.” – Mary Anne Radmacher

Dünyamız bilim adamlarının pek de kesin olmayan tahminlerine göre 4.5 milyar yaşında diyebiliriz. Yazması kolay idrak etmesi ise bir hayli güç bir rakam… Bu genç gezegen üzerinde insanoğlu ise oldukça kısıtlı bir zaman dilimi içerisinde var olmuş. Günümüz verileri incelendiğinde medeniyetimizin temelleri en fazla on iki bin yıl öncesine dayanıyor. Hazır yeri gelmişken medeniyet temellerini en güzel görebileceğiniz yerlerden birinin Türkiye’deki Göbeklitepe olduğunu da hatırlatalım. Efendim kısa bir yolculuğa başlamadan önce hikayenin başlangıcına değinmezsek olmaz. Malumunuz insanlar yerleşik hayata geçtikten sonra doğayı şekillendirme konusunda daha bir becerikli daha bir yetkin oluyor. Bunun sonucunda da atalarımız bizlere binlerce yıllık, mabetler, heykeller, saraylar bırakarak günümüz dünyasını şekillendiriyor.

Bugün insanlığın geçmişinden günümüze kalan ve en değerli eserler olarak belirlenen yapıları kısaca listeleyeceğiz. Tabi dünyanın yedi harikası bir genel kültür bilgisi olarak okullarda, “Keops Piramidi, Babil’in Asma Bahçeleri, Zeus Heykeli, Rodos Heykeli, İskenderiye Feneri, Kral Mausollus’un Mezarı, Artemis Tapınağı,” şeklinde hafızalarımıza kazınmış olsa da biz bu listeyi ele almıyoruz. Bu eserlerin yalnızca bir tanesi olan Keops Piramidi’nin görece dünyamızda sağlam kalabilmiş olması nedeni ile UNESCO 2005 yılında New7Wonders adında bir etkinlik düzenledi. Bu etkinlikle modern dünyanın ayakta kalmış yedi efsanevi yapısı yeni bir liste oluşturdu. Biz de sizler için eski dünyanın yedi yeni harikasını kısaca listeledik.

Kurtarıcı İsa Heykeli – Rio De Janeiro – Brezilya

Pek çoğumuz filmler, kitaplar, diziler aracılığı bu heykeli görmüştür. Özellikle Brezilya’da geçen olay örgülerinde beş sahneden birinde Kurtarıcı İsa Heykeli’nin boydan bir görüntüsü verilir. Entrika dolu pembe dizileri ile doksanlar dönemini televizyona kitleyen Brezilya Türk izleyicilerin hafızasına da bu heykel ile kazınmış durumda. Art Deco akımının nadide örneklerinden biri olan heykel kullanıcılar tarafından dünyanın yeni yedi harikasından biri olarak seçildi. Keşfetmek kelimesinin anlamını yaşayacağınız ülke olan Brezilya’ya gitme fırsatı yakalarsanız heykeli ve üzerine kurulduğu tepeden şehrin eşsiz manzarasını mutlaka görmelisiniz.

Çin Seddi – Çin

Dünyanın en önemli insan yapılarından bir tanesi Çin Seddi. Hakkındaki en kuvvetli teori seddin kuzeyden gelen akınları durdurmak amacı ile yapıldığı yönünde. Bu eşsiz yapının tarihi bir hayli eski olduğundan ve eski doğunun mitleri de kendisi kadar gizemli olduğu için hakkında birçok teori var. Çin Seddi uzaydan görülebilen insan yapısı olarak ünlenmiş bir eser. İpek Yolu’nun kontrolünü elde tutmak için yapıldığı da biliniyor. Baştan sona yürümesi bir hayli zahmetli olan duvar Ming Hanedanlığı zamanında, tuğla, ahşap, toprak gibi malzemeler ile örülen son kısım ile tamamlanıp günümüze değin ulaşmış.

Petra – Ürdün

Dünyada bilinen ismi ile Rose city gerçekten inanılmaz bir yer. Arkeolojik değeri ise paha biçilemez. Şehir Nebatiler tafaından ilk kez yapıldığında Ragmu adı ile anılıyor. Günümüzde Rose City ismini almasının nedeni ise kızıl renkli toprak yapısından kaynaklanıyor. Şehrin bu denli değerli olmasının nedeni bilinen en eski su kanal sistemlerinden birine sahip olup, kayalık üzerine işlenen mimari sanatın bir benzerinin bulunmaması. Şehir yerleşime açık olduğu ilk döneminde en önemli ticaret merkezlerinden bir tanesiymiş bu nedenle yaşayan halkın izlerini yoğun şekilde görmek mümkün.

Kolezyum – İtalya

Kolezyum (Coliselum) bir sanat tarihi meraklısının mutlaka görmesi gereken ülkelerden bir tanesi İtalya. Şehirlerinin hemen her sokağında Rönesans döneminin eşsiz parçalarını bulmak mümkün. Birçok müzede sanat tarihine yön vermiş eserler görülebiliyor. Tüm bunların yanı sıra dünyanın yeni yedi harikasından biri olan Kolezyum’a sahip. Burası kaç tekrar izlediğimizi hatırlamadığımız gladyatör filmlerinin merkez noktası diyebiliriz. Bir zamanlar gerçek anlamda ölümcül oyunlara ev sahipliği yapmış olan bu yer oldukça iyi muhafaza edilmiş. Bir müze gibi sabahın erken saatlerinden gün batımına değin gezmeniz mümkün.

Chichen Itza – Meksika

Yeni dünya söz konusu olduğunda Amerika kıtasından bahsetmemek olmaz. İnsanlığın çok sonradan keşfettiği Amerika kıtası aslında pek de geç keşfedilmemiş. Hatta kimileri bu kıtadaki kadim medeniyetlerin çok daha ileride olduğunu bile ön görüyor. Bir dönem binlerce insanı dünyanın sonu gerçekten geldi mi endişesi ile çılgına çevirmiş Maya takvimini herkes duymuştur. İşte o Mayalar yeni dünyanın harikalarından birini bizler için bırakmış. Dinsel ritüelleri için gök yüzüne yakın olmayı amaçladıkları bu Mesoamerikan piramit kesinlikle görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. Piramit hakkında ise bazıları oldukça gerçeklikten uzak bazıları ise en bilgin arkeologları dahi şüpheye düşürecek cinsten birçok teori mevcut.

Tac Mahal – Hindistan

Aşk, birçok insanın aradığı belki de daha fazlasının arayıp da bulamadığı esrarengiz olgu. Kendisini insanlık tarihinin başından bu yana bir şekilde gösteren aşk için insanlar neler yapmış olabilir dersiniz? Hindistan’da bulunan Tac Mahal bunun en güzel ve en ünlü örneklerinden bir tanesi. Eşi Mümtaz Mahal’in anısı için Şah Cahan tarafından yaptırılan bu eser mimari açıdan dünyanın en değerli noktalarından bir tanesi. Her ne kedar Hindistan’a yolculuk düzenleyenlerin pek de umduklarını bulamayıp hoşnut olmadıklarını görsek de dünyada felsefeye, dine, mitlere kaynak olmuş doğunun kadim topraklarında mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesi Tac Mahal.

Machu Picchu – Peru

Machu Picchu, 2430 metre yüksekliğinde dağların sırtına kurulmuş bir İnka krallığı. Şehrin inşa edildiği tarih kesin olarak bilinmese de günümüze kadar sağ kalan eşsiz eserlerden bir tanesi olduğu kesin. Şehrin bu kadar yükseğe yapılmasının nedeninin ise dini ritüellerin neden olduğu düşünülüyor. Ulaşımı zahmetli olsa da her noktası gizem kokan bu eşsiz bölge her seyahat severin hayatında bir kere olsun görmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Listemizde yer alan dünyanın yedi harikasını yada rotasını çoktan çizmiş olduğunuz bir yolcuğu gerçekleştirmek için NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin