Eshab-ı Kehf diğer adıyla “Yedi Uyurlar Mağarası” Türkiye’nin Mersin kentinde tarih boyunca farklı inanç ve medeniyetlerin buluştuğu önemli bir merkez olarak karşımıza çıkıyor. Semavi dinlerin anlatılarında bulunan Yedi Uyurlar inanışının merkezi olan mağara, Tarsus’un 12 km kuzeyindeki Dedeler Mahallesinde, Encülüs Dağı’nın eteklerinde ziyaretçilerini karşılıyor. Bu mağara dünyada en fazla takipçiye sahip iki dinin hem Müslümanlığın hem de Hristiyanlığın kutsal kabul ettiği bir merkez. 

Bahsetmek gerekiyor ki, Dünya üzerinde Kur’an-ı Kerim’de bahsedilen Yedi Uyurlar mağarası olduğu düşünülen 33 tane mağara bulunuyor. Farklı konumlarda yer alan bu mağaralar içerisinde rivayetlerin en kuvvetli şekilde işaret ettiği mağaranın Tarsus’ta yer alan Eshab –ı Kehf olduğu düşünülüyor. Ziyaretiniz sırasında ulaşım kolaylığı sayesinde rahatlıkla görebileceğiniz mağara 300 metre büyüklüğünde ve 10 metre yüksekliğinde bir alan olarak karşınıza çıkıyor. 

Yedi Uyurlar Mağarası – Tarsus 

Eshab-ı Kehf (Yedi Uyurlar) Mağarası, Anadolu toprakları üzerinde semavi dinlerin en önemli merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu nedenle dünyanın farklı noktalarından Müslüman ve Hristiyan ziyaretçilere kapılarını açıyor. Mağara, mitolojik dönemde çok tanrılı inanışlara güvenin azaldığı dönemde 7 Hristiyan gencin sığınarak 309 yıl boyunca uyuduğu alan olarak kabul görüyor. 

İslam dininin temel kaynağı olan Kur’an – ı Kerim’de Kehf suresi içerisinde bahsedilen mağara hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar tarafından kutsal olarak görülüyor. Uzun yıllar süren bir coğrafi süreç sonucunda ortaya çıkan çöküntünün mağara şeklini alması ile oluşan mağaraya 15 basamaklı bir merdiven aracılığı ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Mağaranın hemen üst tarafında Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılan bir de tarihi camii yer alıyor. 

Camii zaman içerisinde tadilata uğramış ve yapımından sonraki yıllarda üç şerefe daha eklenmiş. 3 temel tünelden oluşan mağara, 10 metre yüksekliğinde ve 300 metre büyüklüğünde. Kimi zaman ziyaretçilerin yoğun olduğu dönemlerde kalabalık yaşanabiliyor. Ancak rahatlıkla ziyaret edebiliyorsunuz. İsmi ise Arapça kelimelerden meydana gelmiş bir tamlama. Eshab, Arapça’da dost anlamına gelirken Kehf dağlara oyulmuş ev manasını taşıyor. 

Rivayetlere dayanılarak saptanan birçok mağaranın bulunduğundan bahsetmiştik. Yedi Uyurlar hikâyesinin tam olarak nerede yaşandığı bilinmediği için Türkiye’de Tarsus, Afşin, Lice gibi noktalarda farklı yerler söz konusu mağara olarak kabul ediliyor. 

Eshab-ı Kehf Hikâyesi 

En basit haliyle rivayetler; Çok tanrılı dönemde, tek tanrıya inandıkları için eziyete uğramaktan korkup, kaçan Hristiyan yedi genç (Yemliha, Mekseline, Mislina, Mernuş, Sazenuş, Debrenuş ve Kefeştetayuş) Kıtmir isimli köpekleriyle birlikte Eshab-ı Kehf Mağarası’na saklanma hikâyesini anlatıyor. Mucivezi bir şekilde taşa dönüşerek tam 309 yıl boyunca uyuyan gençlerden birinin uyanması ve ekmek almak için fırına gitmesi sonucu, fırıncı gencin sunduğu eski paradan şüphelenir ve onu takip eder. Daha sonrasında ise mağaraya ulaşır. Ancak mağara içerisinde yalnızca 7 kuş vardır. Uzun yıllar boyunca bu olay “Yedi Uyurlar” olarak efsaneleşir ve dilden dile farklı coğrafyalara doğru bir yolculuğa çıkar. 

Tarih içerisinde biriktirilmiş çok sayıda eserde, belgede hikâye bazı değişikliklere uğruyor olsa da temel olarak hep aynı şeyi anlatıyor. Arabistan coğrafyasının hikaye anlatıcıları boyunca nesiller boyu aktarılan bu hikayeye aynı zamanda Hristiyan kaynaklarında da yer veriliyor. Bunların yanı sıra Kur’an – ı Kerim’in Kehf suresi içerisinde 9 -26 ayetler arasında bu hikayeye yer veriliyor.

Kuran’da Allah’a inanan ve yaşadıkları dönemin zalim kralından kaçan Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş ve Kefeştatayyuş 7 genç ile köpekleri Kıtmir’in 309 yıl boyunca uyuduğu ifade ediliyor. Elbette Müslümanlar tarafından Kur’an da anlatılan bölüm kesin doğru olarak kabul görürken farklı kaynaklarda hikâyede yer alan isimler, hükümdar, mekânlar değişiklik gösterebiliyor. Hristiyanlar genellikle bir pagan hükümdarın Hristiyanları ortadan kaldırmak istediği dönemde soylu aileden olan 7 gencin kaçarak mağaraya sığındığını temel alıyor. 

Eshab-ı Kehf (Yedi Uyurlar) Mağarası Giriş Bilgileri 

Adres: Dedeler Mah., 33400 Tarsus, Mersin
Eshab-ı Kehf Mağarası ziyaret saatleri: Eshab-ı Kehf Mağarası, yılın her döneminde 08.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık. Mağara, haftanın 7 günü ziyaret edilebiliyor.
Eshab-Kehf Mağarası giriş ücreti: Eshab-ı Kehf Mağarası giriş ücreti alınmıyor. Dileyenler bağış kutusuna bağışta bulunabiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin