Biliyorsunuz, sanat da en az insanlık tarihi kadar eski bir olgu ve hayatın hemen hemen her köşesinde karşımıza çıkıyor. Elbette sanat söz konusu olduğunda oldukça eski bir tartışmada karşımıza çıkıyor? Sanat nedir? Bu soru zaman içerisinde öyle bir hal almış ki; cevaplayabilmek için düşünürler sanat felsefesi gibi bir alanın ortaya çıkmasına neden olmuş. Doğaya baktığımızda hemen hemen her şeyde bir sanatsallık bir zariflik görmek mümkün. İnsanlar ise dünya üzerinde ayak izlerini bıraktıkları süre boyunca doğanın adımlarını tekrarlamayı denemişler ve bunun sonucunda da kendilerine ait sanat eserleri oluşturmayı başarmışlar. Ancak bir sanat eserini tam olarak nasıl değerlendirmemiz gerektiği ya da tam olarak bir sanat eserini nasıl tanımlayabileceğimiz bir muamma. Çoğu düşünüre göre bir sanat eseri biricik, kendine has özelliklere sahip ve estetik zevkine sahip olmalı. Elbette bunlar bizim için biraz uzak konular fazla derinleştirmeye gerek yok. Ancak biliyoruz dünyada sanat tutkunlarının sayısı hiç de az değil ve seyahatlerini yalnızca dünyanın öbür ucunda yer alan değerli sanat eserlerini görmek için düzenleyen gezginler de mevcut. Bu nedenle biz de sanat tutkunu gezginler için dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzelerini kısaca listeledik.

Orsay Müzesi – Paris

Fransa, tarih boyunca daima sanata yön veren Avrupa ülkelerinden biri olmuştur. Pek çok ünlü tiyatro eseri, roman, sahne gösterisi ve çok daha fazlasının Fransızlar tarafından üretildiğini bilmeyen yoktur. Elbette tüm dünyada sembol haline gelmiş olan romantik Paris sokakları bunun için biçilmiş kaftan. Paris’te yer alan Orsay Devlet Müzesi de birbirinden değerli sanat eserlerinin sergilendiği harika bir müze.

Pompidou Kültür Merkezi

1977 yılında açılan bu müze ismini bir dönem cumhurbaşkanlığı da yapmış olan Georges Pompidou’dan alıyor. Pompidou Kültür Merkezi, harika bir sanat müzesi olmasının yanında içerisinde yer alan toplantı ve kütüphaneler ile birlikte oldukça büyük bir kültür merkezi.

Ulusal Sanat Galerisi – ABD

Washington’da bulunan sanat galeri Amerika Birleşik Devletleri kongresi tarafından yapılmış harika bir yapı. Dış görünüşünün şıklığı yanında bir de dünyanın dört bir yanında toplanmış değerli sanat eserlerini sergilenince pek çok kişinin ziyaret etmesi kaçınılmaz.

Ulusal Saray Müzesi

Tayvan’da özel olarak inşa edilen bu müze, dış görünüşü ile birlikte görülmesi gereken mimari bir yapı olmasının yanı sıra sanat tutkunları için de son derece önemli bir nokta. Müze içerisinde yer alan 4 binden fazla Çin personeli dünyanın hemen hemen her noktasından meraklılarının buraya akın etmesine neden oluyor. Müze yıl içerisinde dört milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlıyor.

Vatikan Müzeleri

Söz konusu sanat olduğunda İtalya ya da vatikan isimleri mutlaka bir yerlerde geçmeli. Hem barındırdığı eser sayınca hem de yüz ölçümü olarak dünyanın en büyük müzelerinden olan müzeleri, heykel sanatının en nadide ve en başarılı eserlerini bünyesinde barındırıyor. Üstelik bu eserleri sizlere eşsiz şekilde yapılmış mimari tasarımı sayesinde bir görsel şölen içerisinde sunuyor.

National Gallery

Londra’da tarih boyunca sanatın kalbinin attığı noktalardan biri olmuş. 1824 yılında kurulan National Gallery dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzelerinden bir tanesi. Müze içerisinde tam olarak 2300 eser bulunuyor. Müzenin birikimi bu denli zengin olduğundan tüm dünyadan yılda 5 milyon ziyaretçiden fazlasını çekmesi oldukça normal.

Tate Modern

Rotamız yeninden Londra şehrini gösteriyor. Tate Modern müzesi içerisinde yer alan ulusal ve uluslararası eserler nedeni ile her yıl dünya genelinden 5 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapıyor. Müze yetkilileri bu kadar çok ziyaretçi geleceğini düşünmediklerinden biraz küçük bir alan tercih etmişler. Ancak zaman içerisinde gelen talebi karşılamak için genişletme çalışmalarına başlanmış.

British Museum

Londra saant müzeleri konusunda oldukça zengin. British sanat gibi belirli bir alana yoğunlaşma gereği duymadan da dünyanın en ünlü ve en çok ziyaret edilen müzelerinden bir tanesi. Toplamda dört ana bölüm altında toplanan inanılmaz derecede zengin koleksiyonu ile herkesin görmek istediği noktalardan bir tanesi. Eski Çağ ve Etnografya koleksiyonu ise kelimenin tam anlamı ile eşsiz.

Metropolitan Sanat Müzesi

Listemizde İngiltere sınırları içerisinden çıkmayı başarıyoruz ve Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentine gidiyoruz. Metropolitan Sanat Müzesi, Central Park’ın hemen yanında yer alıyor ve yıllık 6 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzelerinden biri haline geliyor.

Louvre Müzesi  

Louvre Müzesinin ismini duymayan yoktur sanırım. İçerisinde yer alan 35 bin adet eser ve 380 binden fazla parça ile dünyanın en zengin müzelerinden bir tanesidir. Sanat eseri denildiğinde akla gelen eserlerin birçoğunu Louvre Müzesinde görebilirsiniz. Davinci’nin Mona Lisa’sı gibi eserlerin orijinalinin ziyaretçilere gösterilmediği  yalnızca replikalarının sergilendiği söylense de müze yıllık 9.5 milyon ziyaretçi sayısı ile dünyanın en çok ziyaret edilen noktalarından bir tanesi.

Listemizde yer alan müzeleri en kısa sürede görebilmek için en uygun uçak biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin