Ege bölgesi ülkemizin en güzel bölgeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Tarihi yapıtlarıyla, güzel yemekleriyle ve turistlik aktiviteleriyle her daim tercih edilen bölgeler arasında ilk sıralarda yer almıştır. Ege turu dendiği zaman karşımız geniş bir gezi rotası alanı çıkıyor!
İçerikteki Konular
Gelibolu Yarımadası
Gelibolu yarımadası ve burada Çanakkale şehitliği, Birinci Dünya Savaşı’nın en şiddetli çatışmasının yaşandığı hüzünlü ama gururlu bir yerdir. Şimdiye kadar görmediyseniz en az yarım gününüzü Ege’nin turistik yerlerini gezmeye başladığınızda ayırmalısınız, şehitlerimizin mezarlarını, hatta o Anzak çocuk askerlerinin mezarlarını görmelisiniz. Bu savaşa neden girdiklerini bilmeyenlerin hepsi 14-15 yaşında, Anafartalar ve buradaki müzede bulunuyor.
Kazdağları
Ege bölgesinin en yeşil yeri Kazdağları diyebiliriz. Öncelikle yürüyüş ve kamp için tercih edilen bu nefes kesici cennet, yüksekliği nedeniyle aynı zamanda oksijen deposudur. 700’ün üzerinde bitki türü ile Kazdağları Milli Parkı, özellikle bitki bilimi ile ilgilenenler için ideal bir bölgedir. Dilerseniz ve vaktiniz varsa burada birkaç günlüğüne kamp ve yürüyüş yapabilirsiniz. Ancak vakti olmayanlar bile bu cennette en az yarım gün kalabilir, biraz oksijen alabilir ve yemyeşil doğanın tadını çıkarabilir.
Adatepe- Yeşilyurt
Aslında Kazdağları sınırları içerisinde yer alan Adatepe ve Yeşilyurt köyleri ile Zeus Sunağı tarihi ve doğal güzelliklerin önemli yerleridir ve geçerken mutlaka durup biraz zaman ayırmalısınız. İlyada’ya göre, efsanevi tanrıların Truva Savaşı’nı İda Dağı’ndan (İda Dağı) yönettiği söylenir. Ve bugün Dedetepe’deki Zeus tapınağı destanda bahsedilen bu yere tekabül etmektedir. Tapınakta sarnıçlar, sunaklar ve kayaya oyulmuş merdivenlerle ulaşılan oturma alanları bulunuyor. Zeus Sunağı aslında küçük bir tapınak olmasına rağmen hem tarihi değere hem de muhteşem manzaralara sahiptir. Adatepe ise İstanbul’dan sıkılıp buraya yerleşen ve daha sonra köydeki yıkık evleri restore etmek için kendi yollarına giden ve onları olağanüstü, şirin, sıcak, ilkel bir köye dönüştüren insanların kurdukları bir yerleşim yeridir.
Zeytin ve çam ağaçları arasında küçük köyleri, tarihi taş evleri ve dar sokakları seviyorsanız bir sonraki durağınız Yeşilköy olmalı. Burada konaklayabilir veya köydeki butik otellerden birinde kahvaltı veya öğle yemeği yiyebilirsiniz. Bu bölgede bahsetmek istediğim son yer Mıhlı Çayıdır. Akan bir şelalenin yanında sık bir ormanda oturmak, küçük şelalelerin sıralandığı orman yolunda yürümek, tarihi bir taş köprünün üzerinde bol bol fotoğraf çekmek istiyorsanız gidilecek yer Mıhlı Deresi diyebiliriz.
Assos
Assos bölgesinde bulunmamış olsanız bile, isimlerini duymuş olmalısınız. Behramkale, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine 17 km uzaklıkta bulunan şirin bir köydür. Arnavut kaldırımlı sokakları, tam taş evleri ve küçük hediyelik eşya alışverişleriyle bu güzel köyde biraz zaman geçirdikten sonra Lidya, Pers ve Roma’nın tarihi yerlerini gezmek için zaman ayırabilirsiniz.
Bunlar arasında Assos antik kenti ilk sırada yer almaktadır. Assos, bölgenin en büyük limanına sahip olması ve bugüne kadar bazı tarihi hazineleri taşıyabilmesi nedeniyle son derece zengin bir şehirdir. Buradaki en önemli yer M.Ö. 500 yılında inşa edilen Athena Tapınağı’dır. Dönemin eğitim merkezi olan mezarlık (mezarlık), hamamlar, antik tiyatro ve jimnastik salonu da mutlaka görmeniz gereken diğer tarihi yapılardır.
Ayvalık
Ege’nin gezilecek yerleri listesindeki bir sonraki durak ise ünlü Ayvalık bölgesidir. Etrafı zeytinliklerle çevrili ve hatta ülkenin en büyük zeytin üreticisi olan bölgenin en önemli özelliği lezzetli Ege mutfağıdır. Ama Ayvalık bundan daha fazlasıdır. Ayvalık’taki restoranlarda leziz yemekleri ve Ege mezelerini keşfetmenin yanı sıra, beldenin güneyinde yer alan Sarmısaklı Plajı gezinizin vazgeçilmez durağıdır ve eğer yazsa kesinlikle burada denize girmelisiniz.
Cunda Adası
Aslında Ayvalık’a yakın olması ve idari olarak Ayvalık’a bağlı olması nedeniyle Ayvalık’la hep Cunda Adası anılır. Tarihi kiliseleri, Arnavut kaldırımlı dar sokakları, Rum etkileri ve yerlisi Türk olmasına rağmen adaya damgasını vurmuş plajları ile Cunda Adası sakin ve keyifli bir tatil için ideal bir yerdir. Ayrıca Ayvalık’ta başladığınız Ege lezzet yolculuğu burada devam edecek.
Bergama
Ege’deki gezilecek yerler hakkındaki yazımızda kumsal ve deniz eğlencesine biraz ara vermenin ve tarihi ve kültürel mirasa geri dönmenin zamanı geldi. Bunun için İzmir’e 100 kilometre uzaklıktaki Bergama’ya gitmemiz gerekiyor. Hitit, Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları dahil bölgenin en güçlü imparatorlukları altında binlerce yıl geçtikten sonra, Bergama Müzesi ve Antik Tiyatrosu bölgenin geçmişini gözler önüne seriyor. Buradaki eski tiyatroyu, tapınağı ve Akropolis’i gezmenizi tavsiye ederim.
Dikili
Bergama’nın kıyı komşusu Dikili, güzel plajları ve ormanlar ve krater gölleri gibi doğal güzellikleri ile okyanus tutkunlarını kendine çekiyor. Çok yoğun bir yer değil ama sakin bir tatili sevenler mutlaka birkaç günlüğüne buraya gelmeli ve tadını çıkarmalı.
Urla
Ege’nin bir diğer eşsiz sahil kasabası ise İzmir’e 35 km uzaklıktaki Urla’dır. Sadece denizde yüzmek ve güneşlenmek yeterli değilse, öğleden sonra limanda yürüyüş yapmak istiyorsanız, Urla’da sanatçıların ürünlerini sattığı dar sokaklarda (Sanat Sokağı) dolaşarak birkaç gün geçirmeyi unutmayın. Buraya uzun bir yolculuğa geliyorsanız ve daha fazla kalamıyorsanız, limandaki restoranlarda Ege usulü pişirilmiş lezzetli deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz.
Seferihisar
İzmir’in 45 kilometre güneybatısında bulunan Seferihisar mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Hayatın olabildiğince yavaş ve huzurlu olduğu, hatta “cittas-low” ünvanına sahip olan Seferihisar, Ege kıyısındaki diğer kasabalar gibi deniz, kum ve yemek üçlüsüne sahiptir. Ayrıca Teos ve Lepedos antik kentleri ve Şarap Tapınağı sayesinde tarihi ve kültürel mirasa sahiptir.
Çeşme- Alaçatı
İzmir’in 70 kilometre batısında yer alan Çeşme ve Alaçatı, en canlı, son derece popüler ve çok pahalı tatil beldeleri arasında yer alıyor ve adını milyonlarca kez duymuş, belki de ziyaret etmişsinizdir. Ama gitmemiş olanlar için burada bulabileceklerinizi kısaca özetleyelim, böylece Ege’nin turistik yerlerini ziyaret ettiğinizde durup durmamaya karar verebilirsiniz.
Çeşme, özellikle denizde yüzmek ve leziz Ege yemeklerini tatmak için ideal bir sahil kasabasıdır. Komşu Alaçatı ise dar ama hareketli sokakların, tarihi taş evlerin, şirin butik otellerin, yöresel yemeklerin tadına bakabileceğiniz kafelerin, restoranların ve rüzgar sörfünün merkezidir.
Türkiye’nin Ege Bölgesinde yer alan birbirinden harika tatil noktalarına en kısa zamanda seyahat etmek için ülkemizin her köşesine en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.