Yasak denildiği zaman hepimizin aklına, insanların sağlık sorunlarını olumsuz yönde etkileyen, bağımlılık yapan kimyasal maddeler ya da tehlikeli araçlar gereçler geliyor. Ancak özellikle sık sık seyahat eden biriyseniz görmüşsünüzdür ki bazı ülkelerin gerçekten kendine has ve bir hayli ilgi çekici yasakları var. Bir seyahat sever olarak çok gitmiş olduğunuz ya da ileride gidebileceğiniz bu ülkelerin ne gibi yasaklara sahip  olduğunu bilmeniz, gezilerinizde herhangi bir sorun yaşamamanız için işinize yarayacaktır. Biz de sizler için dünyanın farklı köşelerinden en ilginç yasakları barındıran ülkeleri derledik.

Kanada – Bebek Yürüteci

Evet, tatilinizi Kanada’da geçirmek istiyorsanız bebeğiniz yürüme alışkanlığı edinmek için biraz daha eski yöntemleri kullanmak zorunda kalacak. İlk duyduğunuzda kulağa oldukça ilginç bir yasak gibi geliyor ve hatta insan nedenini anlamakta biraz da zorlanıyor. Ancak Kanada hükumeti kendi içerisinde yaptığı araştırmalar sonucunda yürütecin bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu kanıtlamış, bunun neticesinde ise ülkede yürüteç yasak durumda.

Fransa – Patates Kızartması üzerine Ketçap Dökmek

Sıradaki yasağımız Fransa’dan geliyor ve bir hayli ilginç. Avrupa’nın bu ünlü ülkesinde okul kantinleri içerisinde ketçap kullanmak yasak. İlk olarak düşünüldüğünde sağlık açısından zararlı olduğunu ve bu nedenle yasaklandığını  düşünebilirsiniz. Ancak yasağın bununla bir ilgisi yok. Fransız usulü kızartılan patateslerin yapısının bozulmaması için ketçap kullanılması yasaklanmış durumda.

Çin – Hükümet izni olmadan reenkarnasyon

Reenkarnasyon neydi? Reenkarnasyon izin almaktı. Yok, durun olay karıştı. Çin hükumetinin yasaklar listesine geçen en ilginç durumlardan biri de kesinlikle şu ki, ülkede hükumetin izni olmadan geçmiş yaşamlarınıza dönemiyorsunuz. Aslında hükumet izni olduğunda da dönebileceğinizden pek emin değiliz. Ama gene de Çin’e gidenlerin dikkatine, modern bir insan olarak gidip Antik Mısırlı bir prensese dönüşebilirseniz tutuklanabilirsiniz.

İran – Aslan Yelesi

Aslan avlayıp yelesini kullanmak gibi bir niyetimiz yok zaten diyebilirsiniz ancak bu farklı bir yasak. İran içerisinde erkeklerin hükumetin batıya özenmek olarak kabul ettiği saç modellerinden herhangi birini uygulayamıyorsunuz. Bunların içerisinde aslan yelesi ve at kuyruğu modelleri de var.

Küba – Elektrik Ampulü

Küba özellikle doğayla bütünleşmeyi sevenler ve keşfetmek isteyenler için harika bir tatil bölgesi. Listemizdeki en mantıklı yasaklardan biri de Küba’dan geliyor. Dünyanın hemen hemen her yerinde hükumetler eski tip elektrik ampulleri yerine tasarruflu modellerin kullanılmasına teşvik etmeye çalışıyor. Ancak Küba bu sorunu bir hamlede kökten çözmek istemiş ve ülke kapsamında elektrikli ampulleri yasaklamış durumda.

Amerika – Sürpriz Yumurtalar

Birçoğumuzun çocukluğumuzun en tatlı hatıralarından biri olan sürpriz yumurtalar Amerika’da yasak. Hatta Kanada’dan Amerika’ya geçerken çantasında sürpriz yumurta olduğu için hukuksal problemler boğuşanlar da mevcut. Nedeni ise gayet mantıklı. Gıda dışı bir madde ile kombin olan sürpriz yumurtaların içerisindeki plastik kısmın yutulması riski olduğundan ülke sınırları içerisinde yasaklanmış bulunuyor.

Bangladeş – Plastik Torba

Bangladeş çevreyi korumak amacı ile 2005 yılında bir trend başlattı ve ülke çapında plastik torbaların kullanılmasını yasakladı. Aslında tün bu plastik ürünlerin çevreye verdiği zararlar düşünüldüğünde bu kararından dolayı Bangladeş’i tebrik etmek gerek. Özellikle biz çevreci seyahat severlerin geleceğine dair bir yatırım yaptığı söylenebilir. 2005 yılında Bangladeş’in başlatmış olduğu bu akım daha sonra Fransa gibi pek çok ülkede de yaygınlaştı.

Yazımızda yer veremediğimiz daha birçok ülkenin gerçekten çok ilginç yasakları var. (Singapur’da sakızın üretim ve ithal edilmesi dahil kesinlikle yasak olması gibi) Seyahatinize çıkmadan göz önünde bulundurmanızda fayda var. 😉

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin