İnsanlık olarak binlerce yıldır mavi gezegenimiz üzerinde hüküm sürüyoruz. Bu süreç boyunca dünyanın farklı noktalarına birbirinden harika yapılar inşa etmeyi başarmışız. Binlerce farklı gezgin ise bu noktaları keşfetmek için yolculuklara çıkıyor. Peki, hem yolculuk yapıp hem de muazzam yapılarla tanışmak nasıl olurdu? Günümüz dünyasında, uçak gibi ulaşım araçlarının artık iyiden iyiye yaygınlaşması ile birlikte eski yerini kaybetmiş olsa da trenler hala kullanılan araçları. Özellikle bir yüzyıl öncesinin en işlevsel ulaşım aracı olan trenler için mimari açıdan pek çok kişiyi büyüleyen istasyonlar kurulmuş durumda. Bu yazımızda, gittiği ülkelerde tren yolcuğu yapmaktan keyif alan ve bu sırada da muazzam yapılarla geçmişe tanıklık etmek isteyenler için dünyanın farklı noktalarından harika tren istasyonlarını listeledik. 

Chhatrapati Shivaji Terminali – Hindistan 

Chhatrapati Shivaji Terminali, dünyanın uzak köşelerinden insanların Hindistan’a giriş yaptığı nokta. Hindistan’ın Mumbai şehrinde bulunan istasyon o kadar özenli bir mimari ile yapılmış ki; özellikle konuya ilgisi bulunanları büyülüyor diyebiliriz. Sahip olduğu eşsiz miamari nedeni ile Chhatrapati Shivaji istasyonu UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınmış durumda. Ülkenin farklı bölgelerine uzun yolculuklar düzenleyen tren seferlerine çıkarken, yolculuktan önce bu muhteşem mimari eseri inceleme fırsatı yakalıyorsunuz. 

Grand Central Terminali – ABD 

Dünyanın en büyük tren istasyonlarından biri olarak bilinen Grand Central Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde bulunuyor. Bu mazzam tran istasyonu öylesine büyük ki; içerisinde onlarca kafe, restoran ve alışveriş noktası yer alıyor. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği tren istasyonu aynı zamanda yolculuk gerçekleştirme amacı gütmeyen, yalnızca bu muazzam yapıyı görmeye gelen ziyaretçileri de ağırlıyor. Grand Central’da bulunan ortlama konuk sayısı bazı günlerde 750 bin gibi inanılmaz rakamlara ulaşabiliyor. 

Liege – Guillemins İstasyonu – Belçika 

Belçika’nın Liege kenti içerisinde yer alan Guillemins İstasyonu görenleri büyüleyen bir mimari yapıya sahip. 2009 yılından büyük çağlı bir resterasyon aşamasından geçen ve yeniden yolcularla buluşan İstasyon tüm dünyadan binlerce yolcunun tren seyahatine çıktığı bir nokta. Guillemins İstasyonu ünlü mimar Santiago Calatrava imzasını taşıyor. Bu özelliği bile mimari hayranlarının onu ziyaret etmesi için yeterli bir neden. Fransa ve Almanya gibi dış seferleri barındırmasının yanı sıra İstasyon üzerinden tren yolculuğu yaparak Belçika’nın pek çok iç noktasına da ulaşım sağlayabiliyorsunuz. 

St. Pancras Tren İstasyonu – İngiltere 

Trenler ve tren yolları söz konusu olduğundan İngiltere’den bahsetmeden olmaz elbette. St. Pancars Tren İstasyonu sanayi devrimi ile birlikte ülkenin sembolü haline gelmiş noktalarından bir tanesi. Onlarca filmde ve edebi eserde mekan olarak kullanılması onun ününe ün katıyor. Yolcular uzun tren yolculuklarına çıkmadan önce bu tren istasyonunun büyüleyici atmosferinde vakit geçirmekten keyif alıyorlar. Elbette yalnızca yolcular değil tarihe tanıklık etmek isteyen pek çok ziyaretçi de istasyonda yerlerini alıyor. 

Dunedin İstasyonu – Yeni Zelanda 

Yeni Zelanda kendisini dünyaya giderek daha fazla tanıtmayı başaran bir ülke. Yeni Zelanda’nın Dunedin kentinde bulunan, Dunedin İstasyonu 111 yıllık geçmişi ile şehrin sembollerinden biri olmuş. Dunedin İstasyonu geçmiş yıllarda oldukça yoğun bir şekilde kullanılıyor olsa da günümüzde tren yolcularından daha çok dünya farklı noktalarından gelen tursitlerin göründüğü bir alan olduğunu söyleyebiliriz. 

Atocha İstasyonu – İspanya

Sırada İspanya’nın en çok bilinen tren istasyonu Atocha yer alıyor. Bu tren istasyonu ülkenin pek çok iç noktasını birbirine bağlıyor bu nedenle İspanya’da iç bölgelere ulaşım sağlamak için rahatlıkla buradan tren seferlerine katılabiliyorsunuz. Keyifli bir yolculuğa başlamadan önce tarihi ve mimari yapısı ile hayranlık uyandıran böylesi bir yapıyı izlemek ise yolculuk keyfinize keyif katıyor. 

Haydarpaşa Tren Garı – Türkiye 

Kendilerine hayran bırakan tren istasyonlarını sayarken Haydarpaşa’dan söz etmemek olmaz elbette. İngiltere’de bulunan ve sembol haline gelen tren istasyonundan bahsetmiştik. Haydarpaşa Tren İstasyonu da İstanbul’un en ünlü sembollerinden biri haline gelmiş durumda. Pek çok kitap isminin geçtiğini, dizi ve filmler içerisinde görsel olarak kullanıldığını görebilirsiniz. 1908 yılında açılan Haydarpaşa Tren Garı bugün aktif olmasa da pek çok ziyaretçiyi ağırlamaya devam ediyor. 

Birbirinden harika yolculuklara en kısa zamanda yelken açmak için en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin