Dünya büyük mü, yoksa tahmin ettiğinizden küçük mü? Gençlik yıllarının vazgeçilmez tutkusu hiç kimseye ya da hiçbir yere bağlı kalmadan başını alıp gidebilmek, özgürce seyahat edebilmek. Elbette arzumuz herkesin bu isteğini gerçek yapmasından yana. Bu nedenle ufakta olsa çorbada tuzumuzun bulunması için sizlere küçük tavsiyeler vermeye devam ediyoruz. Özellikle ilk kez yabancı topraklara açılacak gezginlerin bilmesi gereken önemli noktalardan biri dünyanın barındırdığı kültür zenginliği.  Türkiye’de olduğu  gibi dünyanın farklı ülkelerinde de ve hatta bu ülkelerin küçük bölgelerinde de bize oldukça ilginç gelecek gelenekler hala yaşıyor. Seyahatleriniz sırasında şaşırmamanız adına sizler için dünyanın farklı noktalarından 10 ilginç geleneği listeledik.

Yemeği hangi elle yediğiniz gerçekten önemli / Hindistan

Ülkemizde de sosyal medya mecralarında tartışma konusu olan yemeğin hangi elle yenileceği sorunsalı neyse ki fazla uzamadan bitti. Ancak batı toplumlarında hoş karşılanmayan elle yeme alışkanlığı aslında sandığınız kadar nadir görülen bir davranış değil. Özelikle Orta Doğu ve Asya topluluklarında çok sık rastlanılan bu geleneği seyahatleriniz sırasında uygulamak zorunda kalabilirsiniz. Uygulamada asıl önemli nokta ise yemek için hangi elinizi tercih ettiğiniz. Burada doğru cevap, “sağ el” olacak.

Kırmızı mürekkep hoş karşılanmıyor / Güney Kore

Aman dikkat! Bu madde özellikle Güney Kore ziyaretine gidecekler için oldukça önemli. Zira farkında olmadan yerel halkın öfkesini üzerinize çekebilirsiniz. Günümüzün teknoloji devrinde yazı yazmak için mürekkebe ihtiyaç duyacağınızı hiç sanmıyoruz ancak  gene de kullanmanız gerekirse diye belirtiyoruz, kırmızı mürekkepten uzak durun. Zira Güney Kore halkı kırmızı mürekkep ile yazılan yazının kişiye acı ve ölüm getirdiğine inanıyor.

Beyaz çorap çok işinize yarayacak / Japonya

Japonya’nın eşsiz kültürünü keşfetmek başlı başına bir macera olsa gerek. Eğer Japonya’da yerel halk ile içli dışlı bir seyahat planlıyorsanız en çok ihtiyacınız olacak şeylerin başında temiz beyaz çoraplar geliyor. Zira Japonlar için ayakkabıların çıkarılması ve tam kapının önünde bırakılması oldukça önemli bir gelenek. Aynı zamanda evini ziyaret ettiğiniz birinin hanesine girdiğinizde mutlaka çorap giymelisiniz.

Güzel yemekler için ağzınızı şapıdartmanız şart / Japonya /Çin

Mistik kültürünü yakından tanımak adına yaptığınız yolculuk sırasında Türkiye’de görmeye hiç de alışık olmadığınız manzaralar ile karşılaşmanız kuvvetle muhtemel. Efendim adap kuralları gereği, bizim kültürümüzde yemek yerken ağzınızı şapırdatmanız hiç de hoş karşılanmaz. Ancak Çin ve Japonya’da durum hiç  de böyle değil. Zira insanlar sizden yemeği beğendiğinizin göstergesi olarak ağzınızı şapırdatmanızı bekliyor.

Renkli giyinmek şart / Tayland

Sırada seyahatiniz sırasında sizi hayli zorlayacak bir geleneğin olduğunu belirtelim. Malumunuz egzotik toprakları, görkemli tapınakları ve eşine az rastlanır cinsten tropikal adaları ile son zamanların en çok turist çeken yerlerinden biri Tayland. Ancak ülkeye seyahat etmeyi düşünüyorsanız bavulunuza bulabildiğiniz her renkten kıyafet almayı unutmayın. Ülkede her güne lütfeden bir tanrı ve bu tanrının kendine ait renk çizelgesi bulunuyor. Bu nedenle Tayland halkı, haftanın her günü için günün şanslı renginden bir kıyafet giyiyor. Aynı zamanda günün kötü şans getiren renkleri de mevcut. Anlayacağınız bu ülkenin giyim alışkanlığını yakalamak sizin için hayli zor olabilir.

Nihayet benzer bir alışkanlık / İran

Efendim biliyoruz ki, ülkemizde eş, dost, tanıdık bir yemeğe çıkıldığında başlıca sorunsal herkesin gönüllü olmasına karşın hesabı kimin ödeyeceğini kimsenin bilmemesidir. Yazılı bir kural değil elbette ancak oldukça hoş bir geleneğimiz. Bu geleneğin meşhur olduğu ve Taarof  olarak anıldığı başka toprakların olduğunu biliyor muydunuz? Eğer yanınızdaki bir İranlı davetinizi kibarca reddediyorsa ya da sizden hakkı olan ücretin daha azını talep ediyorsa bilin ki, İran’ın ünlü taarof geleneği ile karşı karşıyasınız. Bu gibi bir durumlarda yapmanız gereken kesinlikle vazgeçmeden birden fazla kez ısrar etmek.

Hayır duası almak çok önemli / Filipinler

Hayır duası aslında bizim topraklarımız için de son derece önemli bir olgudur. Özellikle yakınımızdaki hayat tecrübesi bizlerden fazla olan büyüklerimizin saygısını kazanmak anlamına gelir. Filipinler’de de durum buna paralel ancak biraz daha büyük önem arz ediyor. Hatta öyle ki, hayır duasını almak için kendinizden yaşça büyük kişiye, “Mono Po” denilen bir istek şekliyle talepte bulunmanız gerekiyor.

Görünüşe aldanmamak gerek / Latin Amerika

Malumunuz günlük hayatta insanlar birçok duyguyu ve düşünceyi vücut dili kullanarak aktarıyor. Vücut dilini doğru kullanmak sosyal hayatımız açısından da son derece önemli. Eğer Latin Amerika ülkelerine seyahat etmeyi düşünüyorsanız, burada kullanılan vücut diline dikkat etmeniz gerekiyor. Bu bölgede bir kadın ya da erkek sizi öpecekmiş gibi yaklaşıyorsa karşılık vermeyin. Zira dudaklarını büzerek kafasını size  uzatan genç ve alımlı bir kadın yalnızca çevresindeki insanlara sizi işaret ediyor.

Çubukları Dikmeyin! / Güney Kore / Japonya

Bizim kültürümüzün oldukça zıttı bir durum olan çubukla yemek yeme alışkanlığı Uzak Doğu kültürünün vazgeçilmez bir parçası. Alışana kadar bir hayli zorluk çekebilirsiniz bu geleneği uygulamaya dökerken ancak deneyimledikten sonra vazgeçmek de zor oluyor.  Güney Kore ve Japonya’da yerel halk ile birlikte neşeli bir yemek yiyorsanız birden bire soğuk rüzgarlar esmemesi için asla çubuklarınızı yemeğe dik olarak bırakmayın. Bu yemeğin lezzetinin kötü olduğu anlamına gelir ve saygısızlık olarak kabul edilir.

Geç kalmak her zaman kötü değildir / Brezilya

Eğer sürekli olarak bir yerlere geç kalan biriyseniz belki de Brezilya’da rahat edebilirsiniz. Tüm dünyada davete saatinden biraz erken ya da tam zamanında gitmeniz beklenir. Ancak Brezilya’da durum tam tersi. Özellikle misafir olarak bir eve davet edilmişseniz bir saat kadar geç gitmeniz bekleniyor. Ev sahibinin sizin için hazırlanmasına müsaade etmek anlamına gelen bu gelenek Brezilya’da son derece önemli.

Dünyanın dört bir yanında farklı kültürleri keşfetmek için yolculuğunuza NerdenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin