Küçük mavi küremiz üzerinden kaç bin yıldır ayakta olduğumuz cevabı hala muallakta olan bir soru. Ancak insan ömrü ile kıyaslandığından ayak izlerimizin bu gezegen üzerinden bir hayli uzun süredir yer aldığını söylemek mümkün. Bu uzun süre boyunca da farklı insan grupları tarafından birbirinden çok farklı medeniyetler, kültürler oluşturulmuş. Haliyle dünyanın ayrı köşelerinden her biri diğerine garip gelecek oldukça ilginç gelenekler yaşıyor. Belki sizin tarafınızdan asla kabul görmeyecek davranışlar, Afrika’nın kıyılarında yer alan kabileler için hayatın olmazsa olmazlarından biri. Dünyanın farklı köşelerine ve kültürlerine merak duyan tüm gezginler için en ilginç gelenekleri listeledik.

Ölüyle Yaşamak – Korku filmlerine taş çıkartır!

Evet, ölüyle yaşamak fikri ilk duyduğunuzda birinci bir korku filmi senaryosu gibi geliyor. Na var ki, Endonezya’nın Torajanlar kabilesi için bu oldukça sıradan bir durum. İlginç bir nokta ise bu durum köklü bir gelenekten dolayı kaynaklanmıyor. Ölüyle yaşamak fikrinin çıkış noktası tam olarak ekonomik nedenlere dayanıyor. Torajanlar kabilesi o kadar yoksul ki, biri öldüğünde ailenin uzun zaman cenaze masraflarını biriktirmesi için beklemesi gerekiyor. Bu nedenle ölüye gündelik kıyafetler giydirilerek cesetle birlikte aynı ev içerisinde yaşanıyor. Ailenin bu parayı en kısa zaman içerisinde toplaması gerekiyor çünkü kabile ölünün gömülene kadar ruhunun aile ile aynı evde yaşadığına inanıyor.

Bebek Fırlatma – Sakın evde denemeyin…

Hindistan’ın Solapur bölgesinde son derece ilginç bir gelenek uygulanıyor. Bebek doğduğunda çocuğun uzun ömürlü olması isteyen aileler, bebek doğar doğmaz belirlenen yüksek bir noktadan bebeği fırlatıyorlar. Yerel halk ise bir örtüyü bebeğin fırlatıldığı noktanın altın açık şekilde bekletiyor. Köylüler eğer bebeğin başına bir şey gelmeden bu etkinlik bitirilse kişinin son derece uzun ömürlü ve sağlıklı olacağına inanıyorlar. Hükümet bunun sakıncalı olduğunu doktorlar ise kesinlikle uzak durulması gerektiğini belirtse de yerel halk kimi zaman bu geleneği uygulamak için polis desteği bile buluyor.

Iyomante Ayini

“Ainu” kabilesi Japonya ve Rusya’nın bazı bölgelerinde yaşayan küçük bir kabile. Ancak son derece ilginç bir gelenekleri var. Ne yazık ki, bu gelenek hayvan dostlarımıza zarar veriyor. Ainu kabilesi doğanın ve evrende bulunan her şeyin bir ruhu olduğuna inanıyor. Ayılar ise bu kabile için insanlar arasına gizlenmiş tanrıların ruhlarını saklıyor. Bu nedenle yılın belirli dönemlerinde ayıları avlıyorlar ve korkutucu olsa da bu hayvan dostlarımızın kanını içiyorlar. Bu durum kabiledeki insan sayısı arttıkça bir vahşetten katliama doğru evrilmeye başlamış. Günümüzde Japonya bu geleneğin uygulanmasını yasaklamış olsa da ülkenin farklı noktalarında izlerine rastlamak mümkün.

Masai Tükürüğü – İnsanlarla selamlaşmayı kesebilirsiniz…

Tanzanya ve Kenya topraklarında yaşayan Masai kabilesi medya sayesinde son zamanlarda herkesçe bilinir hale geldi. Bu kabilenin atalarından günümüze taşıdığı bir hayli ilginç bir gelenekleri var; Tükürmek. Evet, bu kabile de yaşayan insanlar selamlaşırken ve büyüklerinin elini öperken tükürüyorlar. Yapılan bu işlemin kişiyi şeytani ruhlardan arındırdığına ve bedenini temiz tuttuğuna inanılıyor.

Asılı Tabutlar – Korku seansına hoş geldiniz

Filipinler’de, Limestone mağaraları hayli ilginç bir geleneğe ev sahipliği yapıyor. Bu mağaralar bölge halkı tarafından ölülerin evi olarak algılanıyor. Bu nedenle cenaze törenlerde cesetler mağaralarda yakıldıktan sonra tabutlarda mağara duvarlarına asılıyor. Bir anlığına bu geleneği bilmeden bölgeyi ziyaret ettiğinizi düşündüğünüzde oldukça ürkütücü bir tablo olduğunu görebilirsiniz.

Ölü Eti Yemek – Yamyamlar Hindistan’da geziyor…

Shiva’ya tapan gizli bir Hint örgütü mevcut. Buraya kadar her şey normal görünüyor öyle değil mi? Ancak bu örgüt inandıkları tanrı Shiva’nın her şeyi yaratan tek yaratıcı olduğuna inandıkları için her şeyin ondan geldiğini dolayısı ile yapılan herhangi bir eylemin kötü olmadığını savunuyorlar. Buna ölülerin kıyafetlerini alıp giymek ve hatta onların eti ile beslenmek de dahil. Öyle ki, ölü eti yemek için özel bir tapınakları bile mevcut. Ayrıca herhangi bir davranışın kötü olmadığına inandıkları için tehlike de arz ediyorlar.

Kül Yemek

Yanomamö kabilesi Brezilya dolaylarında yaşayan büyük bir grup. Kabilenin dini inanışına göre ölünün herhangi bir şeyinin saklanması kesinlikle yasak. Bu nedenle cesetle birlikte yakılıyor ve kül olana kadar bekleniyor. Buraya kadar normal gibi görünse de kabilenin garip geleneği ölüden arta kalan külleri aile bireyleri arasında paylaştırıp yemelerini beklemek.

Karınca Sınavı

Adresimiz gene egzotik topraklar olan Brezilya’da yer alıyor. Amazon bölgesinde yaşayan Satere Mawe kabilesi ilginç kabul törenleri ile dikkat çekiyor. Kabilede çocuk olmak gerçekten sıkıntılı bir durum diyebiliriz. İnanışlarına göre çocukların erişkin bir erkek olduklarını kanıtlaması için bölgenin en tehlikeli hayvanlarından biri olan kızıl karıncalarla dolu bir eldivene ellerini sokarak on dakikadan fazla dayanması gerekiyor.

Listemizde yer alan ilginç gelenekleri ve çok daha fazlasını keşfetmek için yolculuğa NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin