Mutluluk hepimizin aradığı en değerli olgulardan bir tanesi. Kimilerine göre hayata nasıl baktığınızla ilgili kimilerine göre ise yalnızca vücudunuzda salgılanan hormanlarla alakalı bir durum. Şu bir gerçek ki; Gülümsediğimizde beynimiz serotonin salgılıyor ve bedenimizi her şeyin yolunda olduğuna, enerjik, mutlu ve sağlıklı olduğuna inandırıyor. Elbette bünyemizde salgılanan hormonlar ile birlikte çevre şartlarının ve toplumun yaşam koşullarının da insanın mutlu olması üzerinde oldukça büyük etkisi var. Doğal bir antidepresan görevi gören toplumsal mutluluk bulaşıcı şekilde toplumdan bireye geçiyor diyebiliriz. Seyahat etmenin ve yeni yerler keşfetmenin de bir serotonin kaynağı olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Bu bilgiler ışığında daha mutlu tatiller geçirmeniz eve döndüğünüzde pozitif bir yönde dünyaya bakmanız adına gezginler için dünyanın en mutlu ülkelerini kısaca listeledik.

Avustralya

Avustralya, hepimizin bildiği ve tanıdığı üzere keselerinde yavrularını taşırken verdikleri pozlarla yüzümüzü gülümseten şirin mi şirin kanguruları ile ünlü. Dünyanın diğer noktalarından ayrılmış bir yapıya sahip olan bu ada ülkesinde mutluluk oranı bir hayli yüksek. Sarışın kumlar ile süslenmiş şekilde uzanan uçsuz bucaksız kumsalları, birbirinden renkli hayvanları, hala yaşayan binlerce yıllık yerli kültürü ve elbette refah seviyesinin bir hayli yüksek olması toplumun mutlu olmasında oldukça etkili.

İsveç

İskandinav ülkelerinin refah seviyesinin oldukça yüksek olduğunu duymuşsunuzdur. İsveç de bu ülkelerden biri aslında ülkede fiyatlar oldukça yüksek ancak gerek kazançları gerekse sosyal yönetim yapısından dolayı insanların geniş sosyal haklardan faydalanması neticesinde ortaya oldukça iyi yaşam standartları çıkıyor. Ortalama gelir, 5 haftalık yıllık izinler, son derece titiz çalışan hakları, korunmuş doğal alanlar bir araya geldiğince İsveç toplumsal mutluluk oranı en yüksek ülkelerden bir haline geliyor.

Yeni Zelanda

Yüzüklerin Efendisi film serisinde tüm dış mekan çekimleri için kullanılarak bütün dünyada adından çokça söz ettiren bir nokta Yeni Zelanda, dünya mutluluk listesinde 8. sırada yer alıyor. Ülkede farklı etnik gruplar bir arada yaşıyor olsa da bunu sorunsuz şekilde çözmeyi başarmışlar ve dünyanın en huzurlu topraklarından biri olarak adlarından söz ettiriyorlar. Film serisinden de görebileceğiniz gibi inanılmaz doğası, yeşilin mavinin en saf halleri ile birbirine karıştığı noktaların güzelliği okyanusta konumlanan bu ada ülkesini eşsiz bir yer haline getiriyor. Özellikle son zamanlarda yaptıkları yatırımlar ile artık insanların yaşamak için seçtiği yerlerden de bir tanesi Yeni Zellanda, ülkenin refah seviyesi giderek artıyor.

Kanada

Refah seviyesinin ve halkın eğitim seviyesinin hayli yüksek olması nedeni ile toplumun mutluluk seviyesinin oldukça yüksek olduğu bir yer Kanada. Ülke dünyanın suç oranları en düşük olan noktalarından birisi. Kartpostallarda yerini alan doğa manzaralarına ev sahipliği yapması, insanların eğitim seviyelerinin ve alım gücünün yüksek olması, sahip olduğu sosyal devlet anlayışı ile vatandaşlarına geniş haklar sunması Kanada’yı dünyanın en yaşanılabilir ülkelerinden biri haline getiriyor.

Hollanda

Kişi başına düşen gelirin en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Hollanda aynı zamanda farklı yaşam tarzlarına sahip kişiler için sunduğu demokratik haklar ile de ön plana çıkıyor. Eğitim seviyesinin oldukça yüksek olduğu ülkede, toplumsal kuralların saygı ile uygulanması, oldukça geniş sosyal haklar ve harika Avrupa manzaralarına tanıklık etmenize olanak sağlayan coğrafya yapısı toplumsal mutluluk oranının bir hayli yüksek olmasının nedenleri arasında yer alıyor.

İsviçre

Ünlü çikolatası ile sizleri selamlayan bir ülke yer alıyor sırada. İsviçre elbette ki; yalnızca çikolatası ile toplumsal mutluluk oranını yükselten bir yer değil. Hızlı ve neredeyse tamamını devletin karşıladığı sağlık sistemi, yüksek kişi başına düşen gelir seviyesi, oldukça düşük suç oranlarına sahip olması, rahat çalışma şartları gibi pek çok etken İsviçre’yi dünyanın en mutlu ülkelerinden biri haline getiriyor. Herhangi bir savaş durumunda tüm ülkeye yetecek kadar sığınak yapılması bile düşünülmüş durumda. Ülke kendi sistemini öylesine uygulamış ve pratik hale getirmiş ki, kimi zaman ülkede değinilecek bir günden bulunmadığı için parlemento dahi açılmayabiliyor.

İzlanda

Ada ülkesi olmanın da toplumsal mutluluk oranında etkili bir payı olabilir zira sırada gene bir ada ülkesi olan İzlanda yer alıyor. Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde kurulu olan ülkede doğası ve kendine özgü iklimi başlı başına bir mutluluk kaynağı iken üzerine bir de Eylül ve Mart ayları arasında görülen Kuzey Işıkları ekleniyor. İzlanda, Avrupa’nın kişi başına düşen geliri en yüksek noktalarından bir tanesi ve tüm bunların üzerine bir de kalabalıktan uzak ülke nüfusu eklendiğinde huzur sizlere kollarını açıyor.

Danimarka

Bir diğer İskandinav ülkesi olan Danimarka dünyanın en yeşil ülkelerinden bir tanesi. Ülkenin en güzel özelliklerinden biri ise yeşilin tonlarının neredeyse hiç bozulmadan modern mimari yapılar ile buluşuyor olması. Yüksek kazanç sağlayan karma ekonomik düzeni, ılıman iklim yapısı, harika doğası, geniş sosyal hakları Danimarka vatandaşlarını dünyanın en mutlu toplumlarından biri haline getiren özellikler arasında.

Norveç

Norveç de listede yer alan diğer ülkeler gibi toplumsal mutluluk oranı bir hayli yüksek olan ülkelerden bir tanesi. Yemyeşil doğası, suç oranları oldukça düşük huzurlu toplumu, yüksek kişisel geliri, rengarenk mimarisi ile bir masal kentini anımsatıyor adeta. Bir İskandinav ülkesi olması nedeni ile sıcak iklimlerden hoşlananlara biraz soğuk gelebilir anca bu muhteşem doğal ortama kendinizi kaptırdığınız da bunu pek de fazla önemsemiyorsunuz.

Finlandiya

Listede toplumsal mutluluk oranı en yüksek olan ülke ise Finlandiya. Neredeyse yarısı ormanlarla kaplı bu ülkede aynı zamanda bir tabloyu anımsatacak şekilde çok sayıda göl ile de süslenmiş durumda. Vatandaşlarının sahip olduğu sosyal haklar, doğa ile uyumlu muhteşem mimari yapısı, oldukça yüksek kişi başı geliri, suçtan uzak toplum yapısı, yüksek eğitim kalitesi vb. olarak uzanıp gidiyor Finlandiya’yı en mutlu ülke haline getiren nedenler listesi. Hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde eşine ender rastlanan manzaralara ev sahipliği yapması da insanların yüzünden gülümsemenin eksik olmamasında oldukça büyük bir etken.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin