“Dünyayı dolaşın. Görebileceğiniz bütün rüyaların en muhteşemi!” – Ray Bradbury 

Uzaydan bakıldığında dünyamız küçük mavi bir küreden farklı bir şey değil. İçerisinde yaşayan bizler için oldukça büyük gelse de evrenin büyüklüğü düşünüldüğünde hiç de öyle değil. Ancak hayatınızı tümüyle seyahate adayan bir gezgin olsanız bile dünyayı tamamı ile keşfetmeniz zor. Kara parçalarının tamamını keşfetseniz bile dünyanın büyük bir bölümünü oluşturan su kütlelerinde bambaşka bir yaşam bambaşka bir dünya var. Dünyamızın yüzde sekseni su  kütleleri ile kaplı. Bunların yalnızca yüzde 2.5’lik bir kısmı tatlı su kaynağı. Yani dünyanın çok büyük bir kısmı okyanuslar ve denizlerden oluşuyor. Bu da demek oluyor ki, mevcut kara parçalarını keşfetmek için olandan çok daha fazla zamana ihtiyacınız var su diyarlarını gezebilmek için. Elbette okyanus dünyasını tamamen keşfetmek günümüz şartları için pek mümkün değil. Bunun yerine şu anki teknolojimizin bize sağlayabildiği imkanlar dahilinde bu mavi dünyaya dalışlar gerçekleştiriyoruz. Meraklısına gerçekten bambaşka dünyalar sunan okyanuslar çok geniş ve hatta bazı tehlikelere açık olduğundan bu dünyaya giriş yapacak kapıları doğru seçmeniz çok önemli. Bu nedenle su altı dünyasını seven gezginler için en iyi dalış noktalarını kısaca listeledik.

Cocos Adası, Kosta Rika

Kosta Rika’nın Pasifik Okyanusuna olan kıyısına yaklaşık 550 km uzaklıkta bulunan bu ada su altı cennetine girmek için kullanılan en ünlü kapılardan bir tanesi. Adaya gidene kadar biraz uzun bir yolculuk geçirmeniz gerektiğini belirtmekte fayda var.  Ada turistlerin konaklamasına açık değil ve kesinlikle dalışı bir profesyonel ile gerçekleştirmeniz gerekiyor. Öylesine geniş ve öylesine renkli bir faunası var ki, suyun altında köpek balıklarından ahtapotlara neyle karşı karşıya geleceğinizin bir garantisi yok. Ancak meraklısı olanların kesinlikle görmesi gerek.

Magnetic Island, Avustralya

Avustralya kıtası başka yerlerde göremeyeceğiniz pek çok hayvan türünün toplandığı bir yer. Hatta öyle ki, şehir bölgelerinden bile yabani hayvanlardan şikayetçi pek çok insan ile karşılaşabilirsiniz. Dört tarafı okyanus ile çevrili olan bu ülkenin deniz altı da hiçbir yerde göremeyeceğiniz türlere ev sahipliği yapıyor. Dalış yapmadan önce bir uzman ile hareket etmeniz yerinde olacaktır. Zira bir temas ile felç geçirebileceğiniz deniz analarından devasa köpek balıklarına kadar her çeşit hayvan türü ile karşılaşmanız mümkün.

Ras Mohammed Milli Parkı, Mısır

Sina Yarımadasının güney yakasında bulunan bu alan dünyanın en büyük su altı milli parkıdır. Oldukça titiz korunan Ras Mohammed Milli Parkı, Kızıl Deniz bölgesindeki en değerli dalış noktalarından biridir.

Kimbe Koyu, Papua Yeni Gine

Hint Pasafiği’nde yer alan Kimbe Koyu, 860’tan fazla resif balığı türüne ev sahipliği yapması ile birlikte gezegenimizin en değerli doğal yaşam alanlarından biri konumunda. Sahip olduğu tür çeşitliliği ve doğal güzellikleri nedeni ile dünyanın en popüler dalış noktalarından biri olan Kimbe Koyu ne yazık ki, iklim değişikliği nedeni ile koruma altına alınmaya hazırlanıyor.

Silfra, İzlanda

Kuzey Amerika ve Avrasya arasında yer alan Silfra yer yüzünde görebileceğiniz en nadir görüntülerden birine ev sahipliği yapıyor. 120 metre uzunluğu sahip olan bu dalış alanına girdiğinizde iki kıtanın kesişim noktasını görebiliyorsunuz. Kendinizi Atlantis’in giriş kapısında hissetmemeniz için hiçbir neden yok.

Baa Mercan Adası, Maldivler

UNESCO Biyosfer Rezervi koruma listesine alınan bu bölge de ne yazık ki çevrenin kirletilmesinden nasibini almış. Su altı dünyasını anlamak adına hakkında en çok rapor hazırlanan ve belgeselleri yapılan bölgelerin başında geliyor. Bu mercan bölgesi okyanus yaşamının en renkli topluluklarının görülebildiği bir yerdir. Bu özelliği onu dünyanın en değerli doğal oluşumlarından biri haline getiriyor.

Ambergris Caye, Belize

Ambargis Caye dalgıçlar için görüş mesafesinin en iyi olduğu yerlerden biridir. Okyanusun sığ sularından başlayan bu alan öylesine temiz ve berrak bir suya sahip ki, canlılığı ve farklı türlerin bereketini en net şekliyle gözlemleyebiliyorsunuz. Aynı zamanda 350 fit derinliğe kadar ulaşabilen meşhur “Mavi Çukur” bu dalış bölgesinden görülebilmektedir.

Mary’s Place, Honduras

Dalış meraklıları için dünyanın en gözde yerlerinden bir olan Mary’s Place, Karayip Adaları’nda bulunuyor. Sahip olduğu rengarenk resifler görenlerin hafızalarından kısa sürede silinecek gibi değil. Özellikle bu alanda bolca bulunan Gökkuşağı renginde papağan balıkları en dikkat çekici canlılardan bir tanesi.

Su altı dünyasının gizemli kapılarını aralamak için sabırsızlanıyorsanız listemizde yer alan dalış noktalarına vakit kaybetmeden ulaşmak adına yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin